Connect with us

ACTUALITATE

Expoziţie cu noi tehnologii folosite de arheologi în cercetarea de teren, precum dronele sau scanarea laser la Muzeul din Deva

Publicat

muzeu deva
Sursa foto: Facebook

Fotografia aeriană din avion sau dronă, scanarea laser sau teledetecţia sunt doar câteva dintre metodele noi pe care le utilizează arheologii în cercetarea siturilor istorice, importanţa acestora şi tehnicile de folosire fiind prezentate joi, la Deva, în cadrul unei expoziţii ce a fost vernisată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din localitate.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Universitatea de vest din Timişoara, prezintă unele dintre cele mai noi tehnici şi metode de cercetare, prin intermediul cărora este posibilă investigarea vestigiilor istorice şi arheologice, precum şi limitele tehnice ale momentului.

„Noile tehnici sunt foarte importante pentru că, spre deosebire de vechile tehnici, care presupuneau fie observarea liberă, cu ochiul, şi apoi săpătura propriu-zisă, astăzi putem avea o imagine de ansamblu asupra sitului înainte de a introduce hârleţul sau şpaclul în sol. Metodele imagistice, de la teledetecţie până la scanarea laser şi chiar simpla scanare aeriană, coroborate cu metodele geofizice – magnetometrie, tomografie electrică, rezistivitate, georadar, toate oferă o imagine a ceea ce se află în sol şi a ceea ce nu se vede cu ochiul liber la suprafaţă”, a declarat conf.univ.dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest Timişoara.

El a arătat că noile metode reduc semnificativ şi costurile pe care le implică organizarea unui şantier arheologic, deoarece după scanarea zonei specialiştii vor şti unde să sape şi să obţină informaţia cea mai valoroasă. În plus, anumite zone pot fi protejate pentru cercetări ulterioare.

Ca exemplu de bună practică în domeniu a fost dată cetatea dacică de la Ardeu, în apropiere de Geoagiu, unde MCDR face săpături sistematice de 19 ani. Noile tehnologii au permis cercetătorilor să evidenţieze mai rapid locuinţa unui nobil dac, apreciată ca fiind cea mai importantă vestigie a sitului.

„În ultimii ani ne-am folosit de fotografia aeriană din aeronavă şi din dronă, dar şi de metode de cercetare a subsolului. Am recurs la metode geofizice, în speţă la tomografie electrică ce permite să vedem secţiuni în interiorul solului, astfel încât am reuşit să punem în evidenţă turnul locuinţă, adică palatul nobilului de la Ardeu, cea mai importantă clădire de acolo”, a spus cercetătorul ştiinţific Vasile Ferencz, coordonatorul şantierului din partea MCDR Deva.

Expoziţia „Metode moderne, neintruzive, de cercetare aplicate în situri arheologice” poate fi vizitată până pe 30 iunie. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Destinații de vară în județul Alba: Unde să mergi în weekend cu familia sau prietenii

Publicat

lacul oasa manastirea oasa 1000x600.jpeg

Un weekend cu vreme frumoasă ne îndeamnă întotdeauna la o ieșire în natură sau într-o zonă urbană, cu prietenii sau cu familia.

Am încercat să realizăm o listă scurtă a locurilor din județul Alba, aflate la îndemână. Cu siguranță pe majoritatea le știați deja și pe unele poate chiar le-ați văzut, însă merită oricând revizitate.

În judeţul Alba sunt locuri de o frumuseţe rară, cu peisaje montane spectaculoase, peşteri care încă şi acum mai ascund secrete, drumuri de munte și aer curat, zone care păstrează urmele istoriei, numai bune de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Mykolaiv

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Mykolaiv sâmbătă dimineața devreme, a declarat primarul, la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise când rachete rusești au lovit o clădire din Odesa, scrie Reuters.

Sirenele au răsunat în întreaga regiune Mykolaiv, care se învecinează cu Odesa, înainte de explozii.

„Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!” a scris primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevich, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent raportul.

Vineri, exploziile au distrus o parte a unei clădiri de apartamente în timp ce locuitorii dormeau, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rachete rusești care, potrivit Ucrainei, vizează civili.

În discursul său video nocturn de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile ca fiind „teroare rusească conștientă, deliberat țintită și nu o eroare sau o lovitură întâmplătoare”.

Kievul afirmă că Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, lovind ținte civile aflate la mare distanță de linia frontului. Rusia spune că a țintit obiective militare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Radare de weekend: Amplasarea radarelor pe drumurile județului Alba, în perioada 2 – 4 iulie

Publicat

radar.jpg

IPJ Alba a anunțat lista drumurilor pe care vor fi amplasate radare de supraveghere a traficului, în acest sfârșit de săptămână. Polițiștii din județ se vor afla pe majoritatea arterelor importante, dar și în orașe. 

Amplasarea radarelor în perioada 2 – 4 iulie 2022:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

În gardă, cavaleri! Festivalul Medieval din Cetatea Oradea a fost bogat în demonstraţii spectaculoase încă din prima seară (FOTO)

Publicat

festival medieval 02072022 48.jpg

Sute de persoane au intrat, vineri seară, în atmosfera specifică Evului Mediu, în Cetatea orădeană, unde au fost aşteptaţi de sute de luptători, menestreli, scutieri, domni şi domniţe de la curţile regeşti. Cele mai atractive momente ale primei seri de Festival medieval a fost campionatul european de full contact (turnirul) şi un spectacol cu foc susţinut de tinerii de la Ordinul Solomonarilor.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe