Connect with us

ACTUALITATE

Expoziţie cu noi tehnologii folosite de arheologi în cercetarea de teren, precum dronele sau scanarea laser la Muzeul din Deva

Publicat

muzeu deva
Sursa foto: Facebook

Fotografia aeriană din avion sau dronă, scanarea laser sau teledetecţia sunt doar câteva dintre metodele noi pe care le utilizează arheologii în cercetarea siturilor istorice, importanţa acestora şi tehnicile de folosire fiind prezentate joi, la Deva, în cadrul unei expoziţii ce a fost vernisată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din localitate.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Universitatea de vest din Timişoara, prezintă unele dintre cele mai noi tehnici şi metode de cercetare, prin intermediul cărora este posibilă investigarea vestigiilor istorice şi arheologice, precum şi limitele tehnice ale momentului.

„Noile tehnici sunt foarte importante pentru că, spre deosebire de vechile tehnici, care presupuneau fie observarea liberă, cu ochiul, şi apoi săpătura propriu-zisă, astăzi putem avea o imagine de ansamblu asupra sitului înainte de a introduce hârleţul sau şpaclul în sol. Metodele imagistice, de la teledetecţie până la scanarea laser şi chiar simpla scanare aeriană, coroborate cu metodele geofizice – magnetometrie, tomografie electrică, rezistivitate, georadar, toate oferă o imagine a ceea ce se află în sol şi a ceea ce nu se vede cu ochiul liber la suprafaţă”, a declarat conf.univ.dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest Timişoara.

El a arătat că noile metode reduc semnificativ şi costurile pe care le implică organizarea unui şantier arheologic, deoarece după scanarea zonei specialiştii vor şti unde să sape şi să obţină informaţia cea mai valoroasă. În plus, anumite zone pot fi protejate pentru cercetări ulterioare.

Ca exemplu de bună practică în domeniu a fost dată cetatea dacică de la Ardeu, în apropiere de Geoagiu, unde MCDR face săpături sistematice de 19 ani. Noile tehnologii au permis cercetătorilor să evidenţieze mai rapid locuinţa unui nobil dac, apreciată ca fiind cea mai importantă vestigie a sitului.

„În ultimii ani ne-am folosit de fotografia aeriană din aeronavă şi din dronă, dar şi de metode de cercetare a subsolului. Am recurs la metode geofizice, în speţă la tomografie electrică ce permite să vedem secţiuni în interiorul solului, astfel încât am reuşit să punem în evidenţă turnul locuinţă, adică palatul nobilului de la Ardeu, cea mai importantă clădire de acolo”, a spus cercetătorul ştiinţific Vasile Ferencz, coordonatorul şantierului din partea MCDR Deva.

Expoziţia „Metode moderne, neintruzive, de cercetare aplicate în situri arheologice” poate fi vizitată până pe 30 iunie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 39 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

un bărbat de 39 de ani, din municipiul botoșani, este

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, care astăzi dimineață, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactat de familie.

Olaru Petru Iulian are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 85 de kg, ochi calrui, păr șaten.

Vestimentația cunoscută: Tricou verde, pantaloni de culoare închisă.

Rugăm cetățenii care…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Lacrimi, rugăciuni și dor: Paștele Blajinilor, la Stăuceni. Zeci de botoșăneni s-au rugat pentru cei trecuți în veșnicie. „Parcă o aud pe mama cum mă strigă din poartă”

Publicat

video lacrimi, rugăciuni și dor: paștele blajinilor, la stăuceni. zeci

Publicitate

Sub o ploaie rece și stăruitoare, care părea să spele durerea și dorul adunate în suflete, Paștele Blajinilor a adunat la Stăuceni zeci de fii ai satului – unii rămași acasă, alții întorși din colțuri îndepărtate ale țării sau chiar de peste hotare. Cu toții au venit să-și cinstească rădăcinile și să-și îmbrățișeze amintirile la mormintele celor plecați la Domnul.

Ziua a început în liniștea cimitirului, unde bisericuța cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe