Connect with us

ACTUALITATE

Expoziţie cu noi tehnologii folosite de arheologi în cercetarea de teren, precum dronele sau scanarea laser la Muzeul din Deva

Publicat

muzeu deva
Sursa foto: Facebook

Fotografia aeriană din avion sau dronă, scanarea laser sau teledetecţia sunt doar câteva dintre metodele noi pe care le utilizează arheologii în cercetarea siturilor istorice, importanţa acestora şi tehnicile de folosire fiind prezentate joi, la Deva, în cadrul unei expoziţii ce a fost vernisată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din localitate.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Universitatea de vest din Timişoara, prezintă unele dintre cele mai noi tehnici şi metode de cercetare, prin intermediul cărora este posibilă investigarea vestigiilor istorice şi arheologice, precum şi limitele tehnice ale momentului.

„Noile tehnici sunt foarte importante pentru că, spre deosebire de vechile tehnici, care presupuneau fie observarea liberă, cu ochiul, şi apoi săpătura propriu-zisă, astăzi putem avea o imagine de ansamblu asupra sitului înainte de a introduce hârleţul sau şpaclul în sol. Metodele imagistice, de la teledetecţie până la scanarea laser şi chiar simpla scanare aeriană, coroborate cu metodele geofizice – magnetometrie, tomografie electrică, rezistivitate, georadar, toate oferă o imagine a ceea ce se află în sol şi a ceea ce nu se vede cu ochiul liber la suprafaţă”, a declarat conf.univ.dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest Timişoara.

El a arătat că noile metode reduc semnificativ şi costurile pe care le implică organizarea unui şantier arheologic, deoarece după scanarea zonei specialiştii vor şti unde să sape şi să obţină informaţia cea mai valoroasă. În plus, anumite zone pot fi protejate pentru cercetări ulterioare.

Ca exemplu de bună practică în domeniu a fost dată cetatea dacică de la Ardeu, în apropiere de Geoagiu, unde MCDR face săpături sistematice de 19 ani. Noile tehnologii au permis cercetătorilor să evidenţieze mai rapid locuinţa unui nobil dac, apreciată ca fiind cea mai importantă vestigie a sitului.

„În ultimii ani ne-am folosit de fotografia aeriană din aeronavă şi din dronă, dar şi de metode de cercetare a subsolului. Am recurs la metode geofizice, în speţă la tomografie electrică ce permite să vedem secţiuni în interiorul solului, astfel încât am reuşit să punem în evidenţă turnul locuinţă, adică palatul nobilului de la Ardeu, cea mai importantă clădire de acolo”, a spus cercetătorul ştiinţific Vasile Ferencz, coordonatorul şantierului din partea MCDR Deva.

Expoziţia „Metode moderne, neintruzive, de cercetare aplicate în situri arheologice” poate fi vizitată până pe 30 iunie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe