Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție inedită la Oradea: Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse în sala mare a Primăriei (FOTO)

Publicat

O expoziție inedită și plină de încărcătură istorică a fost vernisată, luni, la Oradea, în prezența a aproximativ 100 de persoane. Coroana de oțel, mantia și sceptrul Regelui Ferdinand, unele dintre cele mai importante piese din Tezaurul României, au fost expuse în Sala Mare a Primăriei, pentru a marca 100 de ani de la vizita Regelui la Oradea.

Expoziția va fi deschisă până pe 23 mai. „Expoziţia va rămâne până joi, inclusiv, în sala mare, după care o parte din exponate, coroana de oţel şi sceptrul, vor fi mutate în Cetate, unde vor rămâne până pe 3 iunie, iar mantia se va întoarce la Muzeul Naţional Peleş”, a explicat primarul Ilie Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro.

„Se cuvine să înlăturăm o anormalitate, aceea că Regele Ferdinand Întregitorul să nu aibă o statuie ecvestră în România”, a mai declarat edilul.

Primarul a subliniat că amplasarea acestei statui este cu atât mai importantă cu cât Regele Ferdinand a mai avut o statuie în Piaţa Unirii începând din anul 1924, care însă a fost îndepărtată la cedarea Transilvaniei de Nord.

„Aceste piese de excepţie au făcut parte din ceremonialul de încoronare a Regelui Ferdinand din 15 octombrie 1922”, a menționat, la vernisaj, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Coroana de oţel simbolizează independenţa de stat a României şi a fost comandată de regele Carol I Arsenalului Armatei, care a turnat-o din ţeava unui tun otoman capturat în urma bătăliei de la Plevna din 30 august 1877. Având o greutate de 1.115 grame, coroana a fost făcută după un proiect al pictorului Theodor Aman, din oţel, nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români, şi are în vârf Crucea „Trecerea Dunării”, mai scrie eBihoreanul.ro.

Sceptrul, realizat de Casa Rene Boivin din Paris, din aur, argint, turcoaz şi perle, seamnănă cu un buzdugan medieval, cântărind 2.280 grame. Piesa este ornată cu patru siluete feminine îmbrăcate în portul popular din vechiul regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, şi are în vârf capul unei acvile cruciate. „M.S. Regelui Ferdinand I al tuturor românilor dăruitu-i-s-a acest buzdugan de către popor ca unui vrednic domnitor şi biruitor spre pomenirea resboiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru desrobirea şi unirea întregului neam românesc”, stă scris pe sceptru.

Mantia regală, folosită pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I, căruia îi ajungea până la glezne, este ţesută din mătase roşie ornată cu fir de aur, are guler de hermină şi poartă pe ea stema regatelor şi cea a familiei de Hohenzollern.

Expoziţia, realizată cu concursul Muzeului Naţional al României, Muzeului Naţional Peleş, Arhivelor Române şi Muzeului Ţării Crişurilor, va rămâne deschisă zilnic între orele 10 – 20 şi, la nevoie, chiar mai mult.

Accesul publicului este liber.

„În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important din istoria noastră. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să facem ceea ce se cuvine: să marcăm aşa cum trebuie acest moment şi pe cei care au contribuit la acesta. Regele Ferdinand a fost unul dintre aceşti oameni. Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal, această vizită ce avea să consfinţească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la regatul României. Familia regală a venit cu trenul şi, în data de 23 mai, a ajuns la Oradea. Cu această expoziţie începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României”, a declarat, potrivit Agerpres, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

În altă ordine de idei, edilul a amintit și că, în urmă cu câţiva ani, a fost expusă, în Teatrul de stat „Regina Maria”, şi coroana Reginei Maria, cu ocazia dezvelirii statuii acesteia în faţa clădirii, în Piaţa Ferdinand.

De precizat că, pe 23 mai, va avea loc la Oradea, dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Valeriu Iftime, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

valeriu iftime 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Valeriu Iftime a explicat care au fost motivele pentru care a intra în politică, dar și de ce vrea să devină președinte al C.J. Botoșani și ce ar vrea să schimbe în județ dacă ar avea acces la această funcție alături de echipa sa de la PNL Botoșani . Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botosani: Au dat foc la hectare întregi de stuf și vegetație uscată, dar pericolul planează asupra gospodăriilor. Pompierii avertizează

Publicat

img 20240502 wa0003 1000x600.jpg

Publicitate

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă!

Ieri după-amiază, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a trei incendii, în următoarele localități:

✔️ Gulioaia – au ars aproximativ două hectare de stuf și patru tone de furaje. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un adăpost de animale, un alt depozit de furaje și o casă. Au fost salvate două bovine.

Publicitate

✔️…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. pentru funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

silegeanu 1000x600.jpg

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, omul de afaceri care patronează și conduce Hidroplasto SRL Botoșani și care s-a înscris în lupta pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Botoșani din partea AUR Botoșani.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre intențiile sale de viitor dacă ar prelua această funcție dar și despre contracandidații săi în această bătălie electorală. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarii din Botoșani care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”

Publicat

index 1000x600.webp.webp

Publicitate

Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrația românească, scrie ADEVĂRUL.

În practica administrativă și edilitară românească s-a încetățenit, mai ales în ultimele două decenii, o practică absolut aberantă. De multe ori, după ce autoritățile reușeau să asfalteze străzile, la scurt timp distrugeau totul pentru a reabilita sistemele de apă, canalizare sau termoficare.

Evident, asfaltul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe