Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție inedită la Oradea: Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse în sala mare a Primăriei (FOTO)

PublicatO expoziție inedită și plină de încărcătură istorică a fost vernisată, luni, la Oradea, în prezența a aproximativ 100 de persoane. Coroana de oțel, mantia și sceptrul Regelui Ferdinand, unele dintre cele mai importante piese din Tezaurul României, au fost expuse în Sala Mare a Primăriei, pentru a marca 100 de ani de la vizita Regelui la Oradea.

Expoziția va fi deschisă până pe 23 mai. “Expoziţia va rămâne până joi, inclusiv, în sala mare, după care o parte din exponate, coroana de oţel şi sceptrul, vor fi mutate în Cetate, unde vor rămâne până pe 3 iunie, iar mantia se va întoarce la Muzeul Naţional Peleş”, a explicat primarul Ilie Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro.

„Se cuvine să înlăturăm o anormalitate, aceea că Regele Ferdinand Întregitorul să nu aibă o statuie ecvestră în România”, a mai declarat edilul.

Primarul a subliniat că amplasarea acestei statui este cu atât mai importantă cu cât Regele Ferdinand a mai avut o statuie în Piaţa Unirii începând din anul 1924, care însă a fost îndepărtată la cedarea Transilvaniei de Nord.

“Aceste piese de excepţie au făcut parte din ceremonialul de încoronare a Regelui Ferdinand din 15 octombrie 1922”, a menționat, la vernisaj, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Coroana de oţel simbolizează independenţa de stat a României şi a fost comandată de regele Carol I Arsenalului Armatei, care a turnat-o din ţeava unui tun otoman capturat în urma bătăliei de la Plevna din 30 august 1877. Având o greutate de 1.115 grame, coroana a fost făcută după un proiect al pictorului Theodor Aman, din oţel, nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români, şi are în vârf Crucea “Trecerea Dunării”, mai scrie eBihoreanul.ro.

Sceptrul, realizat de Casa Rene Boivin din Paris, din aur, argint, turcoaz şi perle, seamnănă cu un buzdugan medieval, cântărind 2.280 grame. Piesa este ornată cu patru siluete feminine îmbrăcate în portul popular din vechiul regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, şi are în vârf capul unei acvile cruciate. “M.S. Regelui Ferdinand I al tuturor românilor dăruitu-i-s-a acest buzdugan de către popor ca unui vrednic domnitor şi biruitor spre pomenirea resboiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru desrobirea şi unirea întregului neam românesc”, stă scris pe sceptru.

Mantia regală, folosită pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I, căruia îi ajungea până la glezne, este ţesută din mătase roşie ornată cu fir de aur, are guler de hermină şi poartă pe ea stema regatelor şi cea a familiei de Hohenzollern.

Expoziţia, realizată cu concursul Muzeului Naţional al României, Muzeului Naţional Peleş, Arhivelor Române şi Muzeului Ţării Crişurilor, va rămâne deschisă zilnic între orele 10 – 20 şi, la nevoie, chiar mai mult.

Accesul publicului este liber.

“În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important din istoria noastră. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să facem ceea ce se cuvine: să marcăm aşa cum trebuie acest moment şi pe cei care au contribuit la acesta. Regele Ferdinand a fost unul dintre aceşti oameni. Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal, această vizită ce avea să consfinţească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la regatul României. Familia regală a venit cu trenul şi, în data de 23 mai, a ajuns la Oradea. Cu această expoziţie începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României”, a declarat, potrivit Agerpres, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

În altă ordine de idei, edilul a amintit și că, în urmă cu câţiva ani, a fost expusă, în Teatrul de stat “Regina Maria”, şi coroana Reginei Maria, cu ocazia dezvelirii statuii acesteia în faţa clădirii, în Piaţa Ferdinand.

De precizat că, pe 23 mai, va avea loc la Oradea, dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii.


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Lockdown-urile şi alte restricţii determinate de pandemie au provocat o creştere record a abuzurilor domestice

Publicat

În statele membre ale Consiliului Europei care dispun de linii telefonice pentru denunţarea violenţei de gen a existat o ”înmulţire dramatică” a apelurilor de când a început pandemia, a avertizat vineri instituţia cu sediul la Strasbourg, citată de agenţia EFE.

Într-o declaraţie comună emisă cu ocazia Zilei Femeii, secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, şi titulara ministerului german al familiei, Franciska Giffey, au subliniat că ”lockdown-urile şi alte restricţii determinate de pandemie au provocat o creştere record a abuzurilor domestice”.

În aceeaşi declaraţie, cele două semnatare au lăudat revizuirea Codului Penal suedez prin introducerea consimţământului sexual explicit, adică orice act sexual fără un acord clar va fi considerat viol, legislaţia suedeză stabilind că ”numai ”da” înseamnă ”da”’ şi că ”pasivitatea nu este un semn de participare voluntară”.

Marija Pejcinovic şi Franciska Giffey au lăudat progresele obţinute prin Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) şi Comitetul ei de monitorizare (Grevio), care deja a evaluat 17 ţări ce dispun de liniile telefonice mai sus menţionate.

Pe de altă parte, ele au criticat ”campaniile înşelătoare pe care unele grupuri le-au lansat împotriva Convenţiei de la Istanbul şi care distrag atenţia de la unicul obiectiv: prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”. Cele două responsabile au făcut astfel referire la mişcările împotriva acestei convenţii semnalate în ţări precum Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria, Armenia, Turcia sau Azerbaidjan.

Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea.

Aceste ţări au refuzat să ratifice documentul întrucât consideră că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, această convenţie încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen. Potrivit ministrului polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, respectiva convenţie este ”o creaţie feministă menită să justifice ideologia gay”.

Parlamentul ungar a respins anul trecut ratificarea Convenţiei de la Istanbul, considerând că aceasta promovează ”ideologia de gen”. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ VIDEO: Mii de persoane au manifestat la Viena împotriva restricţiilor

Publicat

Mii de persoane au manifestat din nou sâmbătă în centrul Vienei pentru a protesta împotriva restricţiilor introduse pentru combaterea epidemiei de COVID-19, relatează AFP.

Poliţia a anunţat că a făcut “câteva” arestări, în timp ce au fost semnalate ciocniri izolate între manifestanţi şi contra-manifestanţi de stânga.

Majoritatea participanţilor nu purtau mască şi nu respectau distanţa fizică în timp ce traversau centrul oraşului spre Parcul Prater, unde partidul de extremă-dreapta FPO a făcut apel la o adunare.

Ultimul lockdown din Austria a fost relaxat în februarie prin redeschiderea şcolilor, magazinelor şi muzeelor. Însă protestatarii manifestează împotriva măsurilor încă în vigoare, cum ar fi închiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi testele obligatorii pentru elevii care sunt prezenţi fizic în şcoli.

În cadrul unei intervenţii în faţa mulţimii, fostul ministru de interne al FPO Herbert Kickl a acuzat guvernul că duce o politică “nebună şi bizară”.

Manifestanţii au scandat sloganuri şi au afişat pancarte cu texte care cereau demisia cancelarului de centru-dreapta Sebastian Kurz.

La manifestaţii precedente împotriva măştilor şi restricţiilor, au fost prezenţi şi membri ai extremei-drepte, inclusiv neonazişti.

Numărul cazurilor de contaminare raportate în fiecare zi a crescut în ultimele săptămâni. Sâmbătă au fost înregistrate peste 2.500 de noi cazuri.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Rudolf Anschober, varianta britanică a coronavirusului, mult mai contagioasă, este în prezent dominantă în Austria.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se MODIFICĂ măsurile de organizare a activităţii în unitățile de învățământ. Ordin comun al Ministerului Educației și Sănătății

Publicat

Un ordin comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății emis sâmbătă modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, scenariul de funcţionare al unităţii sau instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar sau universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

Este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, a evaluărilor naționale, precum și a orelor remediale pentru toate clasele .

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Meghan Markle a dezvăluit de ce a decis să acorde un interviu realizatoarei Oprah Winfrey

Publicat

Meghan Markle a declarat că a acordat un interviu amplu realizatoarei americane Oprah Winfrey deoarece acum este liberă să vorbească în numele ei, după ce ea şi prinţul Harry au renunţat la îndatoririle regale, notează Reuters.

Meghan, în vârstă de 39 de ani, şi nepotul reginei Elisabeta, Harry, în vârstă de 36 de ani, au anunțat în ianuarie anul trecut că vor renunţa la rolurile lor oficiale regale pentru a-şi construi o nouă viaţă independentă în California.

„Acum sunt gata să vorbesc”, i-a spus Meghan lui Oprah Winfrey într-un fragment din interviu prezentat la postul american CBS. Discuţia integrală va fi difuzată duminică.

„Ca adult care a trăit o viaţă cu adevărat independentă, pentru a intra apoi în această lume care este diferită de ceea ce cred şi îşi imaginează oamenii că este, este cu adevărat eliberator să poţi avea dreptul şi privilegiul în anumite moduri să poţi spune ”da.”

Meghan a dezvăluit că s-a simţit „neprotejată” de monarhie în timp ce era însărcinată cu fiul său Archie.

Decizia ei de a acorda interviul a fost criticată de unele ziare ca fiind ipocrizie, amintind de dorinţa declarată a cuplului că îşi doreşte intimitate.

“Avem capacitatea de a face propriile alegeri, altfel nu aş fi putut spune ”da” la o solicitare anterioară pentru un interviu. Este cu adevărat eliberator să poţi avea dreptul şi privilegiul în anumite privinţe să poţi spune ”da” să poţi face o alegere pe cont propriu şi să poţi vorbi doar pentru tine,” mai spune Meghan în interviu.

Oprah Winfrey a precizat că i-a solicitat pentru prima dată un interviu lui Meghan Markle la începutul anului 2018.

Într-un alt teaser al interviului, ducesa de Sussex a afirmat că Palatul Buckingham este vinovat de „răspândirea minciunilor” despre ea şi soţul ei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate