Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție inedită la Oradea: Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse în sala mare a Primăriei (FOTO)

Publicat

O expoziție inedită și plină de încărcătură istorică a fost vernisată, luni, la Oradea, în prezența a aproximativ 100 de persoane. Coroana de oțel, mantia și sceptrul Regelui Ferdinand, unele dintre cele mai importante piese din Tezaurul României, au fost expuse în Sala Mare a Primăriei, pentru a marca 100 de ani de la vizita Regelui la Oradea.

Expoziția va fi deschisă până pe 23 mai. „Expoziţia va rămâne până joi, inclusiv, în sala mare, după care o parte din exponate, coroana de oţel şi sceptrul, vor fi mutate în Cetate, unde vor rămâne până pe 3 iunie, iar mantia se va întoarce la Muzeul Naţional Peleş”, a explicat primarul Ilie Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro.

„Se cuvine să înlăturăm o anormalitate, aceea că Regele Ferdinand Întregitorul să nu aibă o statuie ecvestră în România”, a mai declarat edilul.

Primarul a subliniat că amplasarea acestei statui este cu atât mai importantă cu cât Regele Ferdinand a mai avut o statuie în Piaţa Unirii începând din anul 1924, care însă a fost îndepărtată la cedarea Transilvaniei de Nord.

„Aceste piese de excepţie au făcut parte din ceremonialul de încoronare a Regelui Ferdinand din 15 octombrie 1922”, a menționat, la vernisaj, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Coroana de oţel simbolizează independenţa de stat a României şi a fost comandată de regele Carol I Arsenalului Armatei, care a turnat-o din ţeava unui tun otoman capturat în urma bătăliei de la Plevna din 30 august 1877. Având o greutate de 1.115 grame, coroana a fost făcută după un proiect al pictorului Theodor Aman, din oţel, nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români, şi are în vârf Crucea „Trecerea Dunării”, mai scrie eBihoreanul.ro.

Sceptrul, realizat de Casa Rene Boivin din Paris, din aur, argint, turcoaz şi perle, seamnănă cu un buzdugan medieval, cântărind 2.280 grame. Piesa este ornată cu patru siluete feminine îmbrăcate în portul popular din vechiul regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, şi are în vârf capul unei acvile cruciate. „M.S. Regelui Ferdinand I al tuturor românilor dăruitu-i-s-a acest buzdugan de către popor ca unui vrednic domnitor şi biruitor spre pomenirea resboiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru desrobirea şi unirea întregului neam românesc”, stă scris pe sceptru.

Mantia regală, folosită pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I, căruia îi ajungea până la glezne, este ţesută din mătase roşie ornată cu fir de aur, are guler de hermină şi poartă pe ea stema regatelor şi cea a familiei de Hohenzollern.

Expoziţia, realizată cu concursul Muzeului Naţional al României, Muzeului Naţional Peleş, Arhivelor Române şi Muzeului Ţării Crişurilor, va rămâne deschisă zilnic între orele 10 – 20 şi, la nevoie, chiar mai mult.

Accesul publicului este liber.

„În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important din istoria noastră. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să facem ceea ce se cuvine: să marcăm aşa cum trebuie acest moment şi pe cei care au contribuit la acesta. Regele Ferdinand a fost unul dintre aceşti oameni. Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal, această vizită ce avea să consfinţească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la regatul României. Familia regală a venit cu trenul şi, în data de 23 mai, a ajuns la Oradea. Cu această expoziţie începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României”, a declarat, potrivit Agerpres, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

În altă ordine de idei, edilul a amintit și că, în urmă cu câţiva ani, a fost expusă, în Teatrul de stat „Regina Maria”, şi coroana Reginei Maria, cu ocazia dezvelirii statuii acesteia în faţa clădirii, în Piaţa Ferdinand.

De precizat că, pe 23 mai, va avea loc la Oradea, dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Bani pentru profesori și elevi la Alba Iulia, din bugetul local. Cum se acordă granturile pentru stimularea performanței școlare

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg

Consiliul Local Alba Iulia are de aprobat, în ședința din iunie, metodologia prin care profesori din municipiu și elevi cu rezultate deosebite vor primi bani, ca stimulent pentru performanță școlară și în procesul educațional.

Inițiatorii proiectului precizează că în municipiu ”există un număr relativ important de unități de învățământ preuniversitar care au nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a garanta un serviciu public de învățământ de calitate”.

Prin urmare, sunt stabilite criterii de acordare a unor granturi pentru unitățile de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF vine din nou la Oradea. Când va avea loc festivalul

Publicat

tiff cluj 28062022.jpg

După încheierea unei noi ediții, cea de-a 21-a, a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Cluj-Napoca, organizatorii au anunțat că s-a înregistrat un record în istoria evenimentului, mai precis au fost 102.000 de plătitori de bilete. De asemenea, aceștia au precizat că filmele TIFF vor ajunge și-n alte orașe din țară, printre care și Oradea.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lecție de economie: Tineri manageri ai companiei orădene Valtryp, „curs” cu președintele Societății Academice de Management din România (FOTO)

Publicat

masa rotunda valtryp 28062022 08.jpg

La invitația lui Valeriu Trip, directorul general al companiei orădene Valtryp, specializate în producția de volane în piele și în lemn pentru mărci auto de prestigiu din întreaga lume, economistul Ovidiu Nicolescu a ținut marți o „lecție deschisă” pentru tinerii manageri ai firmei gazdă. Alături de colegi universitari din Oradea, Nicolescu le-a vorbit despre trecerea de la economia bazată pe capital la economia bazată pe cunoștințe, cea în care cunoașterea este la fel de importantă ca resursele.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe