Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție inedită la Oradea: Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse în sala mare a Primăriei (FOTO)

Publicat

O expoziție inedită și plină de încărcătură istorică a fost vernisată, luni, la Oradea, în prezența a aproximativ 100 de persoane. Coroana de oțel, mantia și sceptrul Regelui Ferdinand, unele dintre cele mai importante piese din Tezaurul României, au fost expuse în Sala Mare a Primăriei, pentru a marca 100 de ani de la vizita Regelui la Oradea.

Expoziția va fi deschisă până pe 23 mai. „Expoziţia va rămâne până joi, inclusiv, în sala mare, după care o parte din exponate, coroana de oţel şi sceptrul, vor fi mutate în Cetate, unde vor rămâne până pe 3 iunie, iar mantia se va întoarce la Muzeul Naţional Peleş”, a explicat primarul Ilie Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro.

„Se cuvine să înlăturăm o anormalitate, aceea că Regele Ferdinand Întregitorul să nu aibă o statuie ecvestră în România”, a mai declarat edilul.

Primarul a subliniat că amplasarea acestei statui este cu atât mai importantă cu cât Regele Ferdinand a mai avut o statuie în Piaţa Unirii începând din anul 1924, care însă a fost îndepărtată la cedarea Transilvaniei de Nord.

„Aceste piese de excepţie au făcut parte din ceremonialul de încoronare a Regelui Ferdinand din 15 octombrie 1922”, a menționat, la vernisaj, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Coroana de oţel simbolizează independenţa de stat a României şi a fost comandată de regele Carol I Arsenalului Armatei, care a turnat-o din ţeava unui tun otoman capturat în urma bătăliei de la Plevna din 30 august 1877. Având o greutate de 1.115 grame, coroana a fost făcută după un proiect al pictorului Theodor Aman, din oţel, nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români, şi are în vârf Crucea „Trecerea Dunării”, mai scrie eBihoreanul.ro.

Sceptrul, realizat de Casa Rene Boivin din Paris, din aur, argint, turcoaz şi perle, seamnănă cu un buzdugan medieval, cântărind 2.280 grame. Piesa este ornată cu patru siluete feminine îmbrăcate în portul popular din vechiul regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, şi are în vârf capul unei acvile cruciate. „M.S. Regelui Ferdinand I al tuturor românilor dăruitu-i-s-a acest buzdugan de către popor ca unui vrednic domnitor şi biruitor spre pomenirea resboiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru desrobirea şi unirea întregului neam românesc”, stă scris pe sceptru.

Mantia regală, folosită pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I, căruia îi ajungea până la glezne, este ţesută din mătase roşie ornată cu fir de aur, are guler de hermină şi poartă pe ea stema regatelor şi cea a familiei de Hohenzollern.

Expoziţia, realizată cu concursul Muzeului Naţional al României, Muzeului Naţional Peleş, Arhivelor Române şi Muzeului Ţării Crişurilor, va rămâne deschisă zilnic între orele 10 – 20 şi, la nevoie, chiar mai mult.

Accesul publicului este liber.

„În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important din istoria noastră. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să facem ceea ce se cuvine: să marcăm aşa cum trebuie acest moment şi pe cei care au contribuit la acesta. Regele Ferdinand a fost unul dintre aceşti oameni. Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal, această vizită ce avea să consfinţească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la regatul României. Familia regală a venit cu trenul şi, în data de 23 mai, a ajuns la Oradea. Cu această expoziţie începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României”, a declarat, potrivit Agerpres, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

În altă ordine de idei, edilul a amintit și că, în urmă cu câţiva ani, a fost expusă, în Teatrul de stat „Regina Maria”, şi coroana Reginei Maria, cu ocazia dezvelirii statuii acesteia în faţa clădirii, în Piaţa Ferdinand.

De precizat că, pe 23 mai, va avea loc la Oradea, dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un bărbat de 63 de ani, din Vorniceni, a fost trimis după gratii pentru că a făcut afirmații mincinoase

Publicat

un bărbat de 63 de ani, din vorniceni, a fost

Publicitate

Polițiștii din Dorohoi au identificat un bărbat, de 63 de ani, din comuna Vorniceni, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Săveni, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Astfel, într-o cauză penală a făcut afirmații mincinoase sau nu a spus tot ce știe în legătură cu faptele  cu privire la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

NOVA Apaserv Botoșani: „Fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale a apelor uzate”

Publicat

nova apaserv botoșani: „fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale

Publicitate

Potrivit reglementarilor legale în vigoare pe linia gospodăririi apelor, fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale a apelor uzate, astfel încât în secţiunea de control (ultimul cămin al canalizării interioare) să fie asigurată respectarea condiţiilor și restricţiilor prevăzute de către Normativul NTPA-002/2002 cu modificările și completările ulteriare, în scopul protecţiei şi funcţionării normale a sistemului de canalizare –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marșul pentru viață, sub lupa jandarmilor botoșăneni

Publicat

marșul pentru viață, sub lupa jandarmilor botoșăneni

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter religios organizate în mai multe localități, în cooperare cu efective de poliție și poliție locală.

Duminică, 30 martie, între orele 14.00 – 16.00, jandarmii vor acționa pentru siguranța participanților la ,,Marșul pentru Viață”, organizat de Protopopiatul Botoșani în parteneriat cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Taxele pentru extrasele de carte funciară, eliminate din aprilie. Cine beneficiază de gratuitate

Publicat

taxele pentru extrasele de carte funciară, eliminate din aprilie. cine

Publicitate

Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară vor fi eliminate din luna aprilie. Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în subordinea ministerului, a fost aprobat și trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, scrie alba24.ro

Este…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe