Connect with us

EVENIMENT

Fabrica de Arme Cugir, trimisă în judecată în cazul unei explozii soldate cu decesul unei angajate

Publicat

cugir
Arhivă Foto

Fabrica de Arme Cugir a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, în cazul unei deflagraţii urmate de un incendiu produse în toamna lui 2018, soldată cu decesul unei angajate.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, în 28 aprilie, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a inculpatei societate comercială pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

„În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt: La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică îşi desfăşura activitatea, în timp ce angajaţii schimbului întâi şi doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier. Angajata B. nu a mai reuşit să se evacueze, decedând în urma intoxicaţiei acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viaţa celorlalţi angajaţi, creându-se şi un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societăţii angajatoare”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacţionată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra şi particulele incandescente evacuate la gura ţevii în urma tragerii.

Cauza producerii a constituit-o, potrivit procurorului, omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătăţii şi securităţii în muncă a angajaţilor, în sensul că nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacţionată şi nereacţionată în urma tragerilor cu armament), nu a adoptat soluţii conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare şi îmbolnăvire a angajaţilor, prin faptul că a căptuşit pereţii tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete şi linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar fumul toxic generat de arderea aceloraşi materiale de combustie a condus la decesul victimei.

De asemenea, fabrica nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreţinerea şi exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoştinţa lucrătorilor, în condiţiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a condus în final la explozia şi aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei.

Totodată, societatea nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spaţiile cu uşi rezistente la foc 15 minute (URF), astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate.

O explozie, urmată de incendiu care s-a manifestat cu degajare mare de fum, s-a produs pe 12 noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, într-un tunel de testare a muniţiei. O angajată, dată iniţial dispărută, a fost găsită carbonizată.

Femeia ieşise din tunelul de testare a muniţiei, unde a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, moment în care a fost surprinsă de incendiu, potrivit declaraţiilor făcute la vremea respectivă de autorităţile judeţene.

În vara anului trecut, organele de cercetare penală au primit rezultatele expertizei tehnice complexe efectuată de către INSEMEX Petroşani, tot în 2020 fiind finalizată şi cercetarea realizată de ITM Alba.

Tot la Fabrica de Arme, în luna mai 2019, un angajat a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

Anul trecut, o altă angajată, care lucra ca pirotehnist, a murit în urma unui accident de muncă produs pe linia de fabricaţie a trasoarelor. Femeia a decedat într-un spital din Bucureşti, unde a fost internată cu arsuri de peste 80% din suprafaţa corpului.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

mihai rus sef ipj cluj 4.jpg

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Publicat

calorifer bun e1730300477355.jpg

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe