ACTUALITATE
Facebook extinde funcţia de recunoaştere facială la nivelul tuturor utilizatorilor
Compania Facebook a decis să extindă funcţia de recunoaştere facială la nivelul tuturor utilizatorilor săi, însă menţine oprită această opţiune în setările implicite în contextul îngrijorărilor exprimate în spaţiul public legate de această tehnologie, informează miercuri PA.
Sistemul de recunoaştere facială creează un „şablon” al chipului utilizatorului bazat pe alte imagini în care utilizatorul a fost etichetat, ceea ce înseamnă că Facebook va putea să informeze utilizatorul dacă altcineva publică fotografii ale sale, chiar dacă acestea nu au fost încă etichetate.
Reţeaua de socializare a început încă din aprilie 2018 să îi întrebe pe utilizatorii din Marea Britanie dacă doresc să permită platformei să folosească tehnologia de recunoaştere facială pentru a îi identifica în fotografii şi videoclipuri.
Aceia care nu dispuneau încă de setarea pentru recunoaştere facială vor primi o notificare miercuri, care le oferă opţiunea de a o activa.
Persoanele care resping notificarea vor trebui în continuare să dezactiveze manual acea funcţie, la fel ca oricare utilizator nou de pe Facebook.
Recunoaşterea facială este un înlocuitor pentru sugestiile de etichetare, ce oferă utilizatorului posibilitatea de a decide dacă prietenii săi virtuali să primească sugestia de a fi etichetaţi într-o fotografie pe care au publicat-o pe reţea.
„Am continuat să ne consultăm cu experţi în confidenţialitate, profesori, specialişti în regulamente şi cu persoane de pe Facebook despre cum să utilizăm recunoaşterea facială şi despre opţiunile pe care oamenii le au pentru a o controla”, au declarat reprezentanţii companiei americane.
„Am făcut câţiva paşi în această direcţie actualizând setările şi făcându-le mai clare, iar utilizatorul poate să opteze pentru a păstra dezactivată această funcţie chiar în acea notificare, spre deosebire de situaţia în care ar fi trebuit să deschidă o fereastră separată”, au adăugat ei.
Noua actualizare a fost anunţată după ce compania americană, înfiinţată de Mark Zuckerberg, a pierdut de curând un apel în Statele Unite din cauza unei presupuse încălcări a legislaţiei statului Illinois în domeniul confidenţialităţii datelor biometrice.
Folosirea tehnologiei de recunoaştere facială în spaţii publice se află în atenţia publicului şi în Marea Britanie, după ce Information Commissioner’s Office (Biroul Comisarului pentru Informaţii) s-a declarat „profund îngrijorat de răspândirea utilizării tehnologiei de recunoaştere facială”. AGERPRES