Connect with us

ACTUALITATE

Facturile la curent ar putea scădea în viitor datorită energiei eoliene

Publicat

Facturile la curent ar putea scădea în viitor, anunţă reprezentanţii Ministerului Energiei. Şi asta datorită energiei eoliene ale cărei costuri au scăzut semnificativ în ultimii ani. Concret, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să susţină viitoarele investiţii din acest sector prin intermediul certificatelor verzi. Mai mult, oficialii din Ministerul Energiei spun că România ar putea avea în 2030 energie regenerabilă în proporţie de peste treizeci de procente.

Până în 2032, producția de energie regenerabilă este susținuta de consumatorii casnici prin plata certificatelor verzi, care reprezintă aproximativ opt procente din valoarea facturii. Însă, pentru viitoarele investiții din sectorul energiei eoline, nu vom mai achita certificate verzi în plus. Asta înseamna ca am putea plăti mai puțin pentru curent. Cu circa 5 lei pe 100 de KW.

„Spre factura finală, spre consumatorul casnic, trebuie să înregistram prețurile cel puțin pe cele existente la ora asta, dar și în scădere”, afirmă Niculae Havrileț, consilier ministrului Energiei.

„În factura oamenilor, din punctul meu de vedere, va însemna în perioada urmatoare oportunitate de a scădea costurile”, declară Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

România sta bine la capitolul energiei eoliane, iar estimarile pentru viitor sunt, de asemenea, pozitive.

„Ținta pe care Comisia Europeană a impus-o României de 20% în anul 2020 a fost depășită încă din anul 2016. Astfel, România, la ora actuală, are asigurat din energie regenerabilă o producție de 24% din consumul de energie electrică. Pentru 2030, așa cum prevede pachetul de energie curată, al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, ținta României este de 32%”, spune Niculae Havrileț, consilier ministrului Energiei.

Anul trecut, am avut chiar un surplus de energie eoliană. Dar avem un singur sistem care poate depozita ce nu folosim. Practic, surplusul pe care l-am putea folosi atunci când consumul crește, iarna de pildă, se pierde. E nevoie urgentă de investiții, afirmă specialiștii.

„Cererea de energie crește considerabil în România. Deci, România trebuie să construiască în acest sector. Fie că vorbim de centrale pe cărbune, de centrale nucleare sau de centrale eoliene”, afirmă Giles Dickson, CEO Wind Europe.

Țara noastră are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, în Dobrogea. Are, de asemenea, cel mai mare pontenţial eolian din Europa de Sud-Este, respectiv 14.000 de MW. Acum, avem circa 3.500 de MW instalaţi.

 

sursa: digi24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CJ Cluj alocă 40 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere a celor 63 de drumuri din județ

Publicat

drumuri cluj.jpg

Consiliul Județean Cluj ar urma să aloce nu mai puțin de 40 de milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene în acest an.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere și reparare a drumurilor județene în anul 2023.

CJ Cluj alocă 40 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere a celor 63 de drumuri din județ

„Infrastructura rutieră rămâne, și în anul curent, una dintre prioritățile absolute ale Consiliului Județean. Ne vom axa, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Zona fostului talcioc din Alba Iulia a devenit un imens șantier. Stadiul lucrărilor la locuințele sociale și ansamblul urban

Publicat

santier gheorghe sincai 3 1000x600.jpeg

Terenul fostului talcioc din Alba Iulia a devenit un imens șantier. În zonă se află în prezent în construcție un ansamblu de locuințe sociale și un ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere. 

Primul bloc de locuințe sociale va avea 21 de apartamente și un regim de înălțime P+2E. În prezent, muncitorii au finalizat fundațiile, au început montarea structurii metalice și lucrează la turnarea plăcii peste parter. 

Ansamblu de locuințe sociale – cartier Gheorghe Șincai

În luna mai 2022 a fost câștigată licitația pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO.Milionarul Ștefan Vuza, cu investiții și în Cluj, este cel mai mare colecționar de LEGO din lume. Are peste 4.500 de modele

Publicat

lego 1.jpg

Milionarul român Ștefan Vuza, care deține printre altele combinatul Chimcomplex și are investiții și în Cluj-Napoca, deține, pe lângă o avere de peste 530 de milioane de euro și cea mai mare colecție privată de LEGO din lume.

stefan vuza

„Sunt colecționar de Lego. Am început acum 19 ani și în timp am construit cea mai mare colecție privată de Lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul inițial! Ca antreprenor când nu găseam soluții la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de Lego și construiam, de multe ori fără harta. Lego te ajută exponențial în creativitate, este foarte bun…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un copil a rămas BLOCAT într-o mașină la un mall din Cluj-Napoca. A intervenit SMURD

Publicat

smurd masina cluj e1634720297384.jpg

Un copil a rămas blocat, miercuri seara, într-un autoturism aflat în parcare la centrul comercial VIVO din Cluj-Napoca.

Pompierii au intervenit pentru a-l extrage din mașină.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe