EVENIMENT
Fără radare ”ascunse”. A fost adoptată legea care interzice amplasarea radarelor în locuri care nu sunt vizibile

Camera Deputaţilor a reexaminat, marţi, ca urmare a unei decizii a CCR, proiectul referitor la circulaţia pe drumurile publice, stabilind că se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.
Pentru proiectul de lege s-au înregistrat 186 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 7 abţineri.
Astfel, conform prevederilor adoptate, „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”.
A fost eliminată prevederea potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
Această lege pune bază pe prevenţie, a afirmat deputatul PNL Florin Roman.
Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a precizat că USR a votat împotriva proiectului de lege.
„A rămas o parte din ideea iniţială şi poliţiştii îi vor prinde mai greu pe vitezomani. (…) Încercaţi şi aţi reuşit printr-un vot să puneţi botniţă, frână Poliţiei. Dacă doreaţi să faceţi prevenţie, puteaţi să puneţi radare în puncte fixe, să faceţi campanii de conştientizare şi să faceţi infrastructură”, a motivat Moşteanu.
Deputatul PSD Adrian Solomon a afirmat că proiectul este bun, având în vedere că, în prezent, poliţiştii se transformă în „vânători de oameni”.
„Este prima lege votată de Parlament cu privire la circulaţia pe drumurile publice. Din 2002, Poliţia a făcut aceste reglementări. (…) Ei nu văd în acest cod de circulaţie decât un mod de a-i vâna pe oameni. Nu pun accent pe prevenţie. Poliţiştii se transformă, nici mai mult şi mai puţin, în vânători de oameni. Umblând cu tot felul de maşini neinscripţionate nu facem prevenţie, ci vânătoare de oameni”, a susţinut Solomon.
Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES

Preșcolarii din județul Alba au avut ocazia să-și demonstreze cunoștințele privind circulația rutieră, în cadrul concursului „Micii pietoni”.
Miercuri, 21 mai 2025, micii pietoni din 14 grădinițe au participat la o nouă ediție a concursului, organizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 din municipiul Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
Echipajele, formate din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ADMITERE LICEU Cluj: Câte clase sunt, pe profiluri și fliere. Marinela Marc: Faceți alegerea cu încredere în voi înșivă

Inspectoratul Școlar Cluj a publicat Broșura de Admitere la Liceu 2025.
Aceasta cuprinde toate informațiile necesare elevilor care se vor înscrie în clasa a IX-a în școlile din județ, inclusiv planurile de școlarizare pentru învățământul dual, profesional și cel particular.
ADMITERE LICEU Cluj. Câte clase sunt, pe profiluri și fliere
În județului Cluj, pentru anul școlar 2025-2026, au fost aprobate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Când se deschide circulația pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Anunțul ministrului Grindeanu

Când se deschide circulația pe secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti: anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ultimii kilometri ai secţiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la Bucureşti la Curtea de Argeş, pe o distanţă de aproximativ 140 kilometri, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat ”într-un climat de integritate, corectitudine și transparență” și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt ”complet false și nefondate”.
Potrivit AEP, ”sistemul electoral românesc este adaptat celor mai înalte standarde europene și internaționale în materie și oferă…
Citește mai mult pe Alba24.ro