EVENIMENT
Fără ștampilă pe actele emise de autoritățile publice. Legea a fost promulgată

Proiectul de lege ce elimină aplicarea ștampilei pe actele emise de autoritățile publice, inclusiv cele de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis, informează ziarul Alba24.ro.
Potrivit acesteia, entitățile de stat nu vor mai fi obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele, scrie avocatnet.ro
„Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, prevede actul. De asemenea, entitățile de stat vor scăpa de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și PFA-urile.
Măsura este valabilă pentru firme încă din anul 2017, iar acum a fost extinsă și la instituții publice. Inițiatorii legii au susținut că ștampila nu mai reprezintă în ziua de azi un garant al veridicității, astfel că și în Uniunea Europeană nu mai este obligatorie folosirea ei, de către autorități, în relația cu cetățenii.
Obligația de a folosi ștampila nu a fost eliminată în totalitate însă. Prevederile nu se vor aplica instituţiilor sau autorităţilor publice cărora, prin acte normative de rangul legii, cu caracter special, li se impune expres folosirea ștampilelor – emitenții unor acte normative de rangul legii – lege, ordonanță a Guvernului, ordonanță de urgență a Guvernului (exemple de excepții: citații în procese, unele acte administrativ-fiscale, mandate de executare a pedepselor cu închisoarea, de percheziție etc).
Noua lege intră în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial.
surse: avocatnet.ro, legestart.ro, Alba24.ro
EVENIMENT
DiscoverEU 2025: Cum să călătorești GRATUIT cu trenul prin Europa. Aproape 1.500 de tineri români pot obține un loc în program

DiscoverEU 2025: 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul. Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie.
Sunt eligibili să se înscrie tinerii născuți între 1 iulie 2006 (inclusiv) și 30 iunie 2007 (inclusiv), rezidenți într-un stat membru UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia).
Potrivit unui…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un credit de nevoi personale este un împrumut nebancar sau bancar pe care îl poți folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi:
• Achiziționarea de bunuri de consum (electrocasnice, mobilă, etc.)
• Plata unor servicii (călătorii, tratamente medicale, evenimente, etc.)
• Refinanțarea altor datorii
• Consolidarea datoriilor
Caracteristicile creditelor de nevoi personale:
• Suma împrumutată poate varia în funcție de instituția financiară și de veniturile…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințe, sancționați cu 5% din indemnizație, pe zi de absență. Lege promulgată

Deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor sancționați cu 5% din indemnizație, pentru fiecare zi în care absentează. Anterior, procentul era de 1%. Legea a fost promulgată miercuri de către președintele interimar Ilie Bolojan.
Noua lege modifică și completează Statutul senatorilor și deputaților. Parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Profesorii vor fi evaluați în fiecare an, pe o platformă online, cu impact asupra salariilor. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că profesorii vor fi evaluați în fiecare an pe o platform online. Se va ține cont de performanța elevilor și feedback de la alți profesori și directorii unităților de învățământ.
Ciolacu a dat ca exemplu o măsură care urmează să se aplice în domeniul educației, la recomandarea OCDE.
”Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directori…
Citește mai mult pe Alba24.ro