Connect with us

EVENIMENT

Fără ștampilă pe actele emise de autoritățile publice. Legea a fost promulgată

Publicat

Proiectul de lege ce elimină aplicarea ștampilei pe actele emise de autoritățile publice, inclusiv cele de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis, informează ziarul Alba24.ro.

Potrivit acesteia, entitățile de stat nu vor mai fi obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele, scrie avocatnet.ro

„Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, prevede actul. De asemenea, entitățile de stat vor scăpa de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și PFA-urile.

Măsura este valabilă pentru firme încă din anul 2017, iar acum a fost extinsă și la instituții publice. Inițiatorii legii au susținut că ștampila nu mai reprezintă în ziua de azi un garant al veridicității, astfel că și în Uniunea Europeană nu mai este obligatorie folosirea ei, de către autorități, în relația cu cetățenii.

Obligația de a folosi ștampila nu a fost eliminată în totalitate însă. Prevederile nu se vor aplica instituţiilor sau autorităţilor publice cărora, prin acte normative de rangul legii, cu caracter special, li se impune expres folosirea ștampilelor – emitenții unor acte normative de rangul legii – lege, ordonanță a Guvernului, ordonanță de urgență a Guvernului (exemple de excepții: citații în procese, unele acte administrativ-fiscale, mandate de executare a pedepselor cu închisoarea, de percheziție etc).

Noua lege intră în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial.

surse: avocatnet.ro, legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

GREVĂ JAPONEZĂ la Registrul Comerțului, la nivel național. Angajații vor salarii mai mari și sporuri de suprasolicitare

Publicat

grevĂ japonezĂ la registrul comerțului, la nivel național. angajații vor

GREVĂ JAPONEZĂ la Registrul Comerțului: Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional. 

Angajații solicită Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, ONRC fiind „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie”.

Sindicaliştii revendică acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Publicat

euro e1585126946240.jpg

Calmul temporar existent între atacul Iranului asupra statului evreu și momentul în care Israelul va răspunde cu aceeași monedă, a redus aversiunea față de risc dar și prețul petrolului.

Cursul euro a scăzut miercuri de la 4,9763 la 4,9754 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au înghesuit în culoarul 4,975 – 4,976 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Evoluția leului nu a fost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată cea mai veche casă din comuna Rimetea. Are peste 340 de ani, iar drumul până la ea este o aventură în sine

Publicat

video: cum arată cea mai veche casă din comuna rimetea.

Cum arată cea mai veche casă din comuna Rimetea. Comuna este una dintre cele mai atractive locuri din Alba pentru turiști.

Pe lângă casele albe, ospitalitatea gazdelor, gulașul tradițional și peisajul superb, comuna mai este cunoscută pentru încă un obiectiv turistic. 

Ascunsă de ochii lumii, într-o parte a localității se află cea mai veche casă din comună. O casă veche de peste 340 de ani.

Drumul până la ea este o aventură în sine. O stradă îngustă, de mai bine de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

TikTok trebuie să funizeze Uniunii Europene o evaluare a riscurilor privind noul serviciu Lite

Publicat

peste 7 milioane de români utilizează tiktok în fiecare lună

TikTok trebuie să funizeze Uniunii Europene o evaluare a riscurilor privind noul serviciu Lite pe care l-a lansat și are termen să o facă până joi. 

Asta în contextul în care există temeri că ar putea crește dependența copiilor de videoclipurile de pe platformă, transmite Radio România.

TikTok Lite, aplicație lansată în Franța și Spania în această lună, oferă utilizatorilor premii, cum ar fi vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau TikTok Coins pentru diferite…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe