Connect with us

EVENIMENT

Febra Q, printre studenții Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Informația, ascunsă pentru a nu crea panică

Publicat

laborator

O infecție rară a apărut în această vară la Cluj-Napoca, iar cazurile au fost ținute secrete de autorități. Între iunie și august, au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală care se manifestă la fel ca o banală gripă, dar care ar putea avea efecte asupra celor afectați chiar și jumătate de an, informează ziarul Alba24.ro.

Cei mai mulți dintre bolnavi sunt studenți la Facultatea de Medicină Veterinară, dar, în mod paradoxal, niciuna dintre instistuțiile statului nu a comunicat public această problemă serioasă.

”Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat. A fost vorba despre un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei au acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Conform informării date de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul.

Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Chiar dacă, în asemenea situații, protocolul spune clar că este nevoie de un anunț către populație, autoritățile din Cluj s-au ferit să transmită un mesaj în timpul epidemiei.

Explicația este dată prin faptul că nu s-a dorit ca Febra Q să provoace panică în rândul oamenilor, care s-ar fi putut îngrijora mai mult decât este cazul.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

A fost emisă prima carte electronică de identitate. Ce este buletinul cu cip și ce avantaje aduce față de cel clasic

Publicat

a fost emisă prima carte electronică de identitate. ce este

Autoritățile din România au emis prima carte electronică de identitate cu cip. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că noul document are o serie de avantaje față de cel clasic. 

”Facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment așteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administrației publice.

Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba Mall oferă premii de mii de euro. Participă la Tombola Paștelui, organizată de centrul comercial (P)

Publicat

alba mall oferă premii de mii de euro. participă la

Alba Mall îți face Paștele mai bogat și mielul mai ușor de digerat. 6 super premii de 500 de euro fiecare te așteaptă în JOIA MARE.

Tot ce ai de făcut e să faci ce faci deja, oricum. Să cumperi, până pe 17 aprilie, din magazinele participante din Alba Mall, depui talonul în urnă și-ți dai butonul de noroc la maxim.

3000 de euro cash, de la Alba Mall. Pentru un Paște pe cît de luminat, pe-atât de îmbelșugat.

Detalii și regulament pe Facebook si mallalba.ro

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, performanță remarcabilă în SUA la Shake Day. Macheta a rezistat la simularea de cutremur

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 07.33.16 scaled e1743655389555.jpeg

Echipa de studenți SDC UTCN 2025 a participat, miercuri în SUA (ora 01,15 – ora României) la Shake Day, ultima etapă tehnică a competiției Seismic Design Competition 2025, desfășurată la Universitatea Berkeley din California.

”Rezultatele au fost excelente: macheta a rezistat cu succes ambelor simulări de cutremur, demonstrând o proiectare solidă și o execuție de înaltă precizie. În plus, predicțiile realizate de echipă s-au apropiat foarte mult de rezultatele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii din topul global al miliardarilor: Cine sunt și ce averi au. Forbes a publicat clasamentul pe 2025

Publicat

impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea

Românii din topul global al miliardarilor: Revista americană de afaceri Forbes a publicat recent situația pentru anul 2025, incluzând și șase români printre cei mai bogați oameni ai lumii. Deși numele lor rămân aceleași față de anii anteriori, ordinea acestora în topul miliardarilor români s-a modificat.

Primii în top sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, scrie Startupcafe.ro.

Cei mai avuți români din acest an sunt Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani),…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe