Connect with us

EVENIMENT

Fenomen ciudat într-o stațiune din Brăila: Lacul Sărat s-a făcut… portocaliu. Ce spun specialiștii

Publicat

lacul sarat
sursa foto: obiectivbr.ro

Lacul Sărat din staţiunea cu acelaşi nume din județul Brăila, cunoscută în întreaga lume ca izvor de sănătate, se confruntă în momentul de faţă cu un fenomen ciudat, care face ca apa să capete o nuanţă portocalie, iar nivelul apei este cel mai scăzut din ultimii ani, existând pericolul ca lacul să „devină istorie”, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul bazei de tratament şi plajei din Lacul Sărat, Ion Tănase.

„Deoarece nivelul lacului este mai scăzut decât de obicei, a crescut concentraţia de iod şi astfel a apărut această culoare portocalie. Până acum o săptămână, două, nu s-au făcut deloc băi în lac şi nu a avut cine să amestece apa lacului cu iodul. Se ştie că iodul e mai puţin solubil în apă şi rămâne ca o peliculă, cum rămâne la ciorbă deasupra grăsimea de la pasăre”, a declarat Ion Tănase.

Administratorul bazei de tratament şi plajei trage un semnal de alarmă asupra faptului că existenţa Lacului Sărat este pusă în pericol de lucrările de amenajare făcute în fosta zonă de protecţie severă a lacului.

„Scăderea apei din lac este mai mare ca în alţi ani din cauza faptului că au fost perioadele acestea lungi de secetă. Anul trecut şi până acum câţiva ani, nici la încheierea sezonului nu era aşa de scăzută apa. S-au ridicat tot felul de construcţii la mal şi s-a stricat sistemul de alimentare naturală a lacului. Dacă se mai fac fel de fel de lucrări de amenajări în fosta zonă de protecţie severă a lacului, s-ar putea să rămânem şi fără lac”, a declarat Ion Tănase.

În mod normal, Lacul Sărat trebuie să comunice cu Dunărea, prin pânza freatică, dar din cauza construcţiilor făcute în ultimii ani pe malul lacului, cu fundaţii mari, este posibil să fie afectat sistemul natural de alimentare, potrivit administratorului Tănase.

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol. Complexul are o capacitate de 250 locuri şi este deschisă indiferent de anotimp, oferind facilităţi pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald şi rece, hidroterapie şi kinetoterapie.

Lacul, format pe un vechi curs al Dunării, care acum este complet izolat, este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere. Adâncimea apei variază între 0,6 şi 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare. Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.

Pacienţii au la dispoziţie proceduri pentru următoarele grupe de afecţiuni: afecţiuni reumatismale degenerative – spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze şi poliartroze; afecţiuni reumatismale inflamatorii; afecţiuni reumatismale abarticulare – tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita; afecţiuni postraumatice – redori articulare posttraumatice, recuperare după imobilizări în aparat gipsat, după operaţii pe muşchi, articulaţii şi oase, entorse şi luxaţii; afecţiuni dermatologice – unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ginecologice – insuficienţă ovariană, cervicite cronice; afecţiuni endocrine – hipotiroidie benignă, hipoovarită puberală; afecţiuni ale aparatului locomotor – reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice după fracturi, entorse, luxaţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CCR a RESPINS sesizarea lui George Simion. Mandatul de președinte al lui Nicușor Dan a fost VALIDAT

Publicat

ccr scaled e1739974914664.jpg

CCR a respins sesizarea lui George Simion. Mandatul de președinte al lui Nicușor Dan a fost validat. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

„În ședința din data de 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evaluare Națională cu testări din mai multe discipline. Când vor fi schimbări majore pentru admiterea la liceu

Publicat

an școlar 2024 2025. Școlile trebuie să înființeze comisie de prevenire

Evaluare Națională cu testări din mai multe discipline. Ministrul Educației anunță că procesul de evaluare a elevilor la finalul claselor de gimnaziu și admiterea la liceu va trece printr-o reformă substanțială.

Acesta susține organizarea unor testări la mai multe discipline, pentru Evaluarea Națională, nu doar la română și matematică. De asemenea, în 5-10 ani, examenul ar putea fi desființat, urmând să fie înlocuit cu portofoliul educațional, ce cuprinde evaluarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CCR a respins cererea de ANULARE a alegerilor prezidențiale. Urmează procedura legală de instalare în funcție a lui Nicușor Dan

Publicat

primul semnal al americanilor după alegerile prezidențiale. ambasada sua: așteptăm

CCR a respins cererea de ANULARE a alegerilor: Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins, joi, cererea de anulare a alegerilor prezidențiale depusă de George Simion. Tot joi, CCR va organiza şedinţa solemnă pentru confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor.

Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din 2 iunie 2025, extrasele de carte funciară online vor fi GRATUITE

Publicat

prima casa articol large.jpg

Din 2 iunie 2025, serviciile de obținere a extraselor de carte funciară devin complet gratuite, inclusiv în sistem online.

De la data de 2 iunie 2025, proprietarii de imobile vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan și în sistem online, eliminându-se astfel complet taxele pentru aceste servicii, scrie Alba24.

Din 2 iunie 2025, extrasele de carte funciară online vor fi GRATUITE

Măsura vine în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe