Connect with us

ACTUALITATE

Fermierii din România ar putea primi o primă de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute. PROIECT

Publicat

Fermierii români ar putea primi, timp de trei ani, o primă de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare sau direct pentru consum, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. 

„Una dintre cele mai importante probleme pe care o înregistrează economia României în prezent este accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Chiar dacă fermierii români au reușit, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. În același timp, produse care provin din import, beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine, pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial”, explică inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Proiectul inițiat la Senat dorește să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial oficial, prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare (200 euro/tonă/10.000 ouă) sau direct pentru consum (100 euro/tonă/10.000 ouă).

„Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după o perioadă destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, mai explică inițiatorii, în  expunerea de motive.

Prima de comercializare se adresează tuturor produselor agricole obținute în fermele din România, de la cereale, legume și fructe, și până la producția zootehnică.

Potrivit proiectului, măsura are un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la data de 1 ianuarie 2020, „astfel încât fermierilor să  li se poată arăta beneficiile comercializării în regim oficial, al produselor de piață, stimulându-se prezența și menținerea acestor produse în economia oficială”.

Inițiatorii susțin că, din punct de vedere bugetar, impactul măsurii este unul pozitiv.

„Astfel, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat chiar înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari; ca urmare a creșterii afacerilor procesatorilor”, mai susțin parlamentarii.

Sure: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe