EVENIMENT
Fermierii nu mai au voie să incendieze miriştile, vegetaţia uscată şi resturile vegetale pe terenurile arabile
Într-un comunicat emis marți, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că conform standardului GAEC-3, fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajiști temporare, nu au voie să ardă miriștile și resturile vegetale rezultate în urma recoltării culturilor sau cosirii pajiștilor temporare.
Această măsură este aplicabilă începând cu anul de cerere 2023.
„Fermierii şi alţi beneficiari care primesc sprijin prin intervenţiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiţionalitatea pe întreaga exploataţie agricolă şi pe tot parcursul anului de cerere.
Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploataţiile agricole, pentru toţi fermierii care au la dispoziţie terenuri arabile, având ca cerinţă obligatorie interzicerea arderii miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.
Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare”, se arată în comunicat.
APIA anunţă încheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.
Fermierii nu mai au voie să incendieze miriştile, vegetaţia uscată şi resturile vegetale pe terenurile arabile. Fermierii care respectă standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
„APIA, GNM şi IGSU, elaborează materiale informative (afişe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicţia arderii miriştilor şi vegetaţiei uscate pe terenurile arabile, precum şi transmiterea lor către structurile judeţene ale APIA, GNM şi IGSU, în vederea diseminării către populaţie, în cadrul campaniilor de informare publică.
Standardul GAEC 3 are ca obiectiv principal menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicţia arderii miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.
Fermierii care respectă standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură”, notează sursa citată.
În cazul în care se constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei a fost arsă, dar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul APIA la care a depus cererea copia procesului verbal de intervenţie întocmit de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă de acesta la secţia de Poliţie pe raza căreia s-a produs incidentul, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte şi copia documentului de soluţionare a sesizării făcute, precizează reprezentanţii APIA. Agerpres
EVENIMENT
Colaborarea dintre comercianți, RetuRO și autorități locale pentru succesul Sistemului de Garanție-Returnare
Într-o inițiativă care ar putea deveni model de bune practici în România, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Buzău 2009, în parteneriat cu autoritățile locale, au lansat un program pentru implementarea punctelor de colectare a ambalajelor SGR. Această colaborare este menită să sprijine micii comercianți și să faciliteze accesul cetățenilor la punctele de returnare pentru a-și recupera garanția. Prin instalarea automatelor de colectare (RVM-uri) și un management…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Institutul Oncologic Cluj lansează din ianuarie un program gratuit de screening pentru depistarea cancerului de col uterin
Institutul Oncologic din Cluj lansează, la începutul anului 2025, un amplu program de screening pentru depistarea perecoce a cancerului de col uterin.
Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, asimptomatice și fără istoric de boală care, în funcție de categoria de vârstă vor face două tipuri de testări, testul Babeș-Papanicolau, respectiv HPV.
Institutul Oncologic Cluj lansează din ianuarie un program gratuit de screening pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Tânăr amenințat cu un cuțit la Alba Iulia, din cauza unei tranzacții cu substanțe psihoactive. Agresorul, arestat preventiv
Un tânăr din Alba Iulia a fost arestat preventiv după ce l-a amenințat cu cuțitul pe alt tânăr și i-a furat telefonul mobil. Potrivit procurorilor, motivul a fost ”nerespectarea promisiunii de a procura substanțe psihoactive”.
Sâmbătă, 16 noiembrie, autoritățile de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia – Biroul de Investigații Criminale au fost sesizate prin apel SNUAU 112 cu privire la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ITM Alba: Cinci persoane găsite la muncă fără forme legale și amenzi de peste 110.000 de lei. Rezultatele controalelor la firme
ITM Alba a depistat cinci persoane care se aflau la muncă fără forme legale. Inspectorii au aplicat amenzi de peste 110.000 de lei, în urma controalelor la peste 30 de firme din județ.
În perioada 11-15 noiembrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost verificate 32 de firme, cu un total de 2346 de angajați.
Inspectorii au constatat 58 de nereguli și au dat amenzi de 113.500 de lei. Trei dintre amenzi (100.000 de lei) au…
Citește mai mult pe Alba24.ro