Connect with us

ACTUALITATE

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un tip de orez spaniol, tradițional folosit pentru a prepara paella, se află sub amenințarea unei ciuperci, ca urmare a interdicției impuse de Uniunea Europeană asupra unui pesticid pe care fermierii spanioli îl foloseau în mod obișnuit.

Acesta este încă un exemplu al frustrării fermierilor de către normele de mediu comunitare, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Trei producători de orez din regiunea Valencia spun că recolta lor de „orez bomba”, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez.

„Este foarte posibil” ca orezul bomba să dispară, spune Miguel Minguet, fermier din Valencia. „Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor”, avertizează fermierul.

În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia utilizează la scară largă pesticide pentru a-şi proteja culturile.

Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare faţă de restricţiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar. Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară naţională.

Aceste dispute scot la iveală dificultăţile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilităţii cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producţia de alimente.

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol

Comisia Europeană a fost forţată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, preşedinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunţând marţi o retragerea a planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.

„Există un set de reguli pentru Europa şi altul pentru ceea ce este produs în afară”, spune Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cordoba.

Reducerea producţiei de orez bomba a condus la dublarea preţurilor în ultimii trei ani, astfel încât la retaileri precum Carrefour sau Ahorramas un kilogram de orez bomba se vinde pentru mai mult de cinci euro.

Cel mai mare lanţ de supermarketuri din Spania, Mercadona, a confirmat că în ultimele luni au existat unele probleme în aprovizionarea cu acest tip de orez dar susţine că livrările îşi revin gradual în aproape toate magazinele din Spania. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din comuna Mihai Eminescu, lăsat fără 6000 de lire. Hoții au pătruns în locuința sa

Publicat

1709028974 mascati politisti perchezitii.jpg

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat, din comuna Mihai Eminescu.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acestea, în noaptea de 24 spre 25 februarie a.c., ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, un bărbat de 35 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde au sustras peste 6.000 de lire.

 

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe probe care prezintă interes în cauză, precum și o parte din banii reclamați ca fiind sustrași.

 

Persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost conduse la sediul poliției, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru un bărbat în stare gravă

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua un bărbat de 76 de ani.
Dorohoianul a suferit un infarct și medicii au decis transferul acestuia pe cale aeriană.
Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul municipal din Dorohoi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. Realitatea cruntă a României moderne și consecințele ei devastatoare

Publicat

un bebelus din botosani e in stare grava la spital dupa ce mama i a desfundat nasul 1000x600.webp.webp

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare, scrie ADEVĂRUL.

La nivel mondial, 15 din 10.000 de persoane s-au născut cu sindrom alcoolic fetal, adică mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În România, prevalența consumului de alcool în sarcină depășește 28%, iar incidența nașterii de copii cu sevraj alcoolic, încă de la naștere, reprezintă dublul mediei la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape două sute de botoșăneni și-au găsit de lucru prin intermediul AJOFM în luna ianuarie a acestui an

Publicat

targovistelive.ro bursalocurilordemunca.jpg

În luna ianuarie 2024, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 182 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 84 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 82 au peste 45 de ani 27 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 7 au între 30 și 35 de ani, iar 66 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.742 provin din mediul urban, iar 2.130 persoane sunt din mediul rural.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani,47 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe