Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul de Muzică Veche revine cu atmosfera de acum trei secole, în Biserica Lutherană din Timișoara

Publicat

Sursa foto: Festivalul de Muzica Veche Timisoara/facebook.com

Festivalul de Muzică Veche readuce în Biserica Evanghelică Lutherană din Timişoara, Capitala Europeană a Culturii 2021, atmosfera veacurilor XVI-XVIII, în perioada 17 septembrie – 20 octombrie, cu muzică creată de instrumentele care răsunau în luxoasele saloane de acum trei secole, în Europa.

Directorul festivalului, Codrin Emandi, alături de Diana Emandi, violonişti în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul, au alcătuit şi în acest an un program pe măsura aşteptărilor pe care au ştiut să le stârnească în public prin ediţiile precedente.

Festivalul de Muzică Veche Timişoara începe marţi cu un Grand Tour – o prezentare generală a tradiţiei Barocului italian în cadrul unui singur concert susţinut de Concerto de’ Cavalieri, unul dintre cele mai captivante grupuri consacrate muzicii la instrumente de epocă. Seara de joi va aparţine ansamblului A Nocte Temporis, fondat în 2016 cu scopul de a prezenta o muzică documentată istoric, care să atingă emoţional un public larg, care va prezenta un program alcătuit din muzică de inspiraţie evanghelică, purtând titlul unei celebre cantate de J.S. Bach, „Ich habe genug”.

Pe 25 septembrie, Ensemble la Fenice va oferi, sub genericul „Natura Amorosa”, un concert ce evocă freamătul plin de viaţă al naturii, dar şi primăvara barocului timpuriu. Sâmbătă, 28 septembrie, va urma spectacolul „America, Musica, Diferencia”, o întâlnire cu identitatea subtilă a repertoriului occidental al muzicii latino-americane, mijlocită de formaţia The Rare Fruits Council. Pe 2 octombrie, Rachel Podger va face o demonstraţie a gloriei britanice de neegalat a viorii baroce, când se vor auzi şi acordurile de lăută şi teorbă, mânuite de muzicianul sicilian Daniele Caminiti. Miercuri, 9 octombrie, Il Conviro vor crea atmosfera turnirurilor muzicale din timpul lui J.S. Bach. Pe 12 octombrie, Octuor de la Chambre Philarmonique aduce un program Mozart- Beethoven, iar marţi, 15 octombrie, Ensemble Aurora face o incursiune în muzica italiană, plină de nobleţe şi rafinament, într-un program intitulat „Muzică din vremea lui Caravaggio şi Guido Reni”.

Duminică, 20 octombrie, ansamblul Grandelavoix încheie festivalul cu o incursiune în arta italiană a alegoriei sacre.

Cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului este organizată de Societatea Musica Antica şi Filarmonica Banatul, toate concertele începând la ora 19,00.

„Împreună cu soţia mea am descoperit lumea aceasta (a muzicii vechi – n.r.) în urmă cu vreo 15 ani, iar ca instrumentişti violonişti moderni la Filarmonica Banatul din Timişoara am fost tentaţi de tehnicile deosebite şi, până la urmă, am fost prinşi de acest virus. Muzica veche, muzica barocă în special, este câteodată diferită total de cea modernă, datorită faptului că în acea perioadă, anii 1600 şi după aceea, instrumentiştii căutau să imite vocea umană (…). Noi suntem printre puţinii muzicieni care cântă muzică veche în România şi facem acest lucru pentru a restaura felul de a cânta al acelor epoci şi cu instrumente setate ca atunci. Noi nu am avut nici Renaştere, nici Baroc, atunci erau turcii pe aici şi ne-au privat de acest lucru, iar noi tocmai acest lucru dorim să-l facem, să restaurăm acest lucru în muzică”, declara Codrin Emandi, pentru AGERPRES, la ediţia precedentă a festivalului. AGERPRES

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe