Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Evreiesc la Timişoara. Va fi un ”zid al plângerii” pentru bileţelele cu dorinţe, care vor ajunge în Israel

Publicat

Sursa foto: Festivalul evreiesc "Shalom Ierusalim" Timisoara / Facebook.com

Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim”, un eveniment care face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării turistice a comunităţii evreilor din oraş, dar şi a multiculturalităţii Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, se va desfăşura duminică în Parcul Botanic din Timişoara.

Cu această ocazie, cei care doresc pot depune bileţele cu dorinţe la un „zid al plângerii” improvizat, iar acestea, spun organizatorii, vor ajunge la Ierusalim.

Festivalul a fost precedat de ieşirea de sub tipar a primului material de promovare turistică a comunităţii evreilor din Timişoara – „Locuri şi poveşti, tururi evreieşti”, în cadrul demersului de promovare a multiculturalităţii, care face referire la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii şi care oferă date concrete pentru turişti şi pentru cei interesaţi să descopere istoria lor.

„Comunităţile evreieşti din România au fost foarte închise de-a lungul timpului, organizau evenimente în exclusivitate în cadrul lor. La un moment dat, s-a hotărât că este timpul ca membrii comunităţii să se deschidă.
Primul festival a avut loc în urmă cu şapte ani, la Bucureşti, a fost un succes neaşteptat, apoi am decis să mergem în ţară, prima destinaţie fiind Timişoara, oraş multicultural, cu o deschidere foarte mare (…). Ne-ar bucura ca timişorenii să vină să descopere cultura evreiască, tradiţiile, obiceiurile, dansurile, Israelul, întreaga cultură din diaspora. Tocmai de aceea am adus un cantor din Rusia, o cântăreaţă din Israel, trupe de dansuri evreieşti din România, toate putând fi descoperite în cadrul festivalului”, a declarat pentru AGERPRES directorul de Programe Evreieşti România, Ery Pervulescu.

În Parcul Botanic au fost amenajate corturi tematice – cel de sărbători, cu alimente specifice, cu suveniruri din Israel, meşteşuguri şi artă, alături de cele speciale pentru copii (Olam Ieladim) şi un spaţiu destinat caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Regina” festivalului va fi actriţa Maia Morgenstern, care va susţine un recital cu trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

„În perioada interbelică a fost cea mai numeroasă comunitate de evrei în Timişoara, când s-au şi construit cele mai multe clădiri importante din oraş, iar comunitatea evreiască a contribuit foarte mult la ridicarea acestor clădiri de referinţă – cele din centrul Timişoarei, clădirea Comunităţii Evreieşti (Jdenhof – curtea evreiască), sinagogile, toate clădiri monumentale. A fost perioada de înflorire, cu circa 13 mii de membri. Acum sunt 600 de membri în comunitate şi încă pe atâţia, dintre cei care au descoperit că au avut strămoşi evrei. La acest festival aşteptăm un număr cât mai mare de vizitatori pentru care am pregătit meniuri gastronomice variate, vor fi specialităţi pentru fiecare sărbătoare a comunităţii, avem preparate de Shabat, de Hanuca, sufganyiot (gogoşi), Hamantaschen (urechile/pălăria lui Haman) de Purim, mere cu miere de Roş Haşana sau plăcinta cu brânză, pentru Shavuot”, a detaliat preşedinta Comunităţii Evreilor din Timişoara, Luciana Friedman.

Directorul executiv al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiş, Delia Barbu, coorganizator al evenimentului, alături de Comunitatea Evreilor din Timişoara, a precizat că în cadrul festivalului vor avea loc şi două tururi ghidate pentru vizitarea obiectivelor care aparţin acestei comunităţi – clădirile, sinagogile, cantina şi restaurantul evreiesc.

„După ce am lansat, în primăvară, această serie de evenimente cu şvabii în Banat, continuăm cu comunitatea evreilor şi suntem foarte interesaţi de anul viitor să ne îndreptăm spre comunitatea bulgarilor, foarte activă şi bine reprezentată. Promovăm multiculturalitatea. În cadrul festivalului de duminică, toţi cei interesaţi de istoria, cultura şi poveştile acestei comunităţi, prezentă aici de peste patru sute de ani, sunt aşteptaţi să participe la două tururi ghidate gratuite, în patrulaterul evreiesc, zona Cetate, Pieţele Victoriei, Libertăţii şi Unirii, precum şi cele trei sinagogi”, a menţionat Delia Barbu.

Aceasta a adăugat că deschiderea liniei aeriene directe Timişoara – Tel Aviv contribuie la aducerea unui număr foarte mare de turişti din Israel, interesaţi fie de a revedea locurile natale, fie de a descoperi Timişoara.

„De ce se termină toate festivalurile cu partea gastronomică? Pentru că mâncarea s-a dovedit a fi în primul rând un mit care atrage lumea, este din punct de vedere al turistului o prezenţă fizică a unei destinaţii. Şi nu în ultimul rând, mâncarea este o formulă din care destinaţia poate beneficia economic, pentru că vin aici banii, de a aduce câştigători. Gastronomia poate aduce bani”, a conchis Delia Barbu. AGERPRES

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Două ACCIDENTE rutiere în județul Cluj. Polițiștii au stabilit cauzele

Publicat

politisti trafic e1677229058559.jpeg

Două accidente rutiere au avut loc duminică după-amiază în județul Cluj, anunță ISU.

Primul a avut pe strada Axente Sever din Turda, iar cel de-al doilea în satul Cheia, la iesirea spre Mihai Viteazu.

”Ambele evenimente rutiere au fost soldate cu pagube materiale, produse pe fondul neacordării de prioritate, respectiv ieșire de pe un drum secundar. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

Publicat

nebun 1 bun e1679836152291.jpg

Scandalagiul din cartierul Plopilor din Cluj-Napoca, Andrei Jan Federiga, amendat de 17 ori de Poliția Locală continuă comportamentul obscen față de vecinii din curtea în care locuiește. Bărbatul, cunoscut ca avânf probleme psihice, a fost internat forțat la Psihiatrie de 6 ori, dar tot nu se potolește. 

Duminică, acesta a recidivat și a fost surprins în timp ce îl înjura pe un vecin și i-a arătat dosul.

La începutul lunii martie, inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciul Asistenţa Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-au deplasat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cine este bărbatul de 27 de ani care și-a omorât copilul de un an după care s-a spânzurat. Era o fire retrasă

Publicat

sinu 3.jpg

Tânărul de 27 de ani care și-a ucis copilul de un an și apoi s-a spânzurat se numește Bogdan R și locuia într-un apartament cu chirie în Alba Iulia, informează Alba24.

Bărbatul i-a trimis noaptea trecută mamei copilului, fosta sa parteneră, o serie de mesaje, care au alertat-o. Copilul era la el, în weekend.

Cei doi au fost împreună de doi ani, iar din octombrie femeia ar fi plecat de la el.

Citește și Bărbatul care și-a ucis fiul de doar un an și apoi s-a spânzurat a lăsat un mesaj. ”Încă pot alege” a scris acesta în final

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Cu Florin, de Florii. Actorul Florin Piersic joacă în Duminica Floriilor la Cluj-Napoca în piesa ”Străini în noapte”

Publicat

piersic 1.jpg

Actorul Florin Piersic joacă în Duminica Floriilor, 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, în piesa de teatru ”Străini în noapte” alături de Medeea Marinescu, din nou acasă, la Cluj-Napoca.

Spectacolul va avea loc de la ora 19 la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, prețul unui bilet fiind de 150 de lei.

”Obligatoriu trebuie să vedeți piesa „Străini în Noapte”, un spectacol ce se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, o adevărată operă de artă regizată de marele maestru Radu Beligan.

Protagoniștii sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe