Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Evreiesc la Timişoara. Va fi un ”zid al plângerii” pentru bileţelele cu dorinţe, care vor ajunge în Israel

Publicat

Sursa foto: Festivalul evreiesc "Shalom Ierusalim" Timisoara / Facebook.com

Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim”, un eveniment care face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării turistice a comunităţii evreilor din oraş, dar şi a multiculturalităţii Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, se va desfăşura duminică în Parcul Botanic din Timişoara.

Cu această ocazie, cei care doresc pot depune bileţele cu dorinţe la un „zid al plângerii” improvizat, iar acestea, spun organizatorii, vor ajunge la Ierusalim.

Festivalul a fost precedat de ieşirea de sub tipar a primului material de promovare turistică a comunităţii evreilor din Timişoara – „Locuri şi poveşti, tururi evreieşti”, în cadrul demersului de promovare a multiculturalităţii, care face referire la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii şi care oferă date concrete pentru turişti şi pentru cei interesaţi să descopere istoria lor.

„Comunităţile evreieşti din România au fost foarte închise de-a lungul timpului, organizau evenimente în exclusivitate în cadrul lor. La un moment dat, s-a hotărât că este timpul ca membrii comunităţii să se deschidă.
Primul festival a avut loc în urmă cu şapte ani, la Bucureşti, a fost un succes neaşteptat, apoi am decis să mergem în ţară, prima destinaţie fiind Timişoara, oraş multicultural, cu o deschidere foarte mare (…). Ne-ar bucura ca timişorenii să vină să descopere cultura evreiască, tradiţiile, obiceiurile, dansurile, Israelul, întreaga cultură din diaspora. Tocmai de aceea am adus un cantor din Rusia, o cântăreaţă din Israel, trupe de dansuri evreieşti din România, toate putând fi descoperite în cadrul festivalului”, a declarat pentru AGERPRES directorul de Programe Evreieşti România, Ery Pervulescu.

În Parcul Botanic au fost amenajate corturi tematice – cel de sărbători, cu alimente specifice, cu suveniruri din Israel, meşteşuguri şi artă, alături de cele speciale pentru copii (Olam Ieladim) şi un spaţiu destinat caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Regina” festivalului va fi actriţa Maia Morgenstern, care va susţine un recital cu trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

„În perioada interbelică a fost cea mai numeroasă comunitate de evrei în Timişoara, când s-au şi construit cele mai multe clădiri importante din oraş, iar comunitatea evreiască a contribuit foarte mult la ridicarea acestor clădiri de referinţă – cele din centrul Timişoarei, clădirea Comunităţii Evreieşti (Jdenhof – curtea evreiască), sinagogile, toate clădiri monumentale. A fost perioada de înflorire, cu circa 13 mii de membri. Acum sunt 600 de membri în comunitate şi încă pe atâţia, dintre cei care au descoperit că au avut strămoşi evrei. La acest festival aşteptăm un număr cât mai mare de vizitatori pentru care am pregătit meniuri gastronomice variate, vor fi specialităţi pentru fiecare sărbătoare a comunităţii, avem preparate de Shabat, de Hanuca, sufganyiot (gogoşi), Hamantaschen (urechile/pălăria lui Haman) de Purim, mere cu miere de Roş Haşana sau plăcinta cu brânză, pentru Shavuot”, a detaliat preşedinta Comunităţii Evreilor din Timişoara, Luciana Friedman.

Directorul executiv al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiş, Delia Barbu, coorganizator al evenimentului, alături de Comunitatea Evreilor din Timişoara, a precizat că în cadrul festivalului vor avea loc şi două tururi ghidate pentru vizitarea obiectivelor care aparţin acestei comunităţi – clădirile, sinagogile, cantina şi restaurantul evreiesc.

„După ce am lansat, în primăvară, această serie de evenimente cu şvabii în Banat, continuăm cu comunitatea evreilor şi suntem foarte interesaţi de anul viitor să ne îndreptăm spre comunitatea bulgarilor, foarte activă şi bine reprezentată. Promovăm multiculturalitatea. În cadrul festivalului de duminică, toţi cei interesaţi de istoria, cultura şi poveştile acestei comunităţi, prezentă aici de peste patru sute de ani, sunt aşteptaţi să participe la două tururi ghidate gratuite, în patrulaterul evreiesc, zona Cetate, Pieţele Victoriei, Libertăţii şi Unirii, precum şi cele trei sinagogi”, a menţionat Delia Barbu.

Aceasta a adăugat că deschiderea liniei aeriene directe Timişoara – Tel Aviv contribuie la aducerea unui număr foarte mare de turişti din Israel, interesaţi fie de a revedea locurile natale, fie de a descoperi Timişoara.

„De ce se termină toate festivalurile cu partea gastronomică? Pentru că mâncarea s-a dovedit a fi în primul rând un mit care atrage lumea, este din punct de vedere al turistului o prezenţă fizică a unei destinaţii. Şi nu în ultimul rând, mâncarea este o formulă din care destinaţia poate beneficia economic, pentru că vin aici banii, de a aduce câştigători. Gastronomia poate aduce bani”, a conchis Delia Barbu. AGERPRES

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Publicat

gazul ajunge în comunele albești, trușești și sulița: contractul pentru

Publicitate

Vești excelente pentru locuitorii comunelor Albești, Trușești și Sulița: proiectul privind introducerea rețelelor de gaze naturale prinde contur după ce a fost semnat oficial contractul de proiectare și execuție a Sistemului de Distribuție a Gazelor Naturale, un moment important în demararea acestui obiectiv de interes major pentru comunitățile locale.

Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme desemnate câștigătoare în urma procedurilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta cuvioasă teodora din tesalonic

Publicitate

Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829). Antonie și împreună cu soția sa au adus pe lume trei copii: Evloghia, Ștefan și Agapi (viitoarea monahie Teodora).
Primii doi copii au murit de tineri, Evloghia fiind monahie, iar Ștefan fiind diacon. Agapi nu și-a cunoscut mama, deoarece ea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe