Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Evreiesc la Timişoara. Va fi un ”zid al plângerii” pentru bileţelele cu dorinţe, care vor ajunge în Israel

Publicat

Sursa foto: Festivalul evreiesc "Shalom Ierusalim" Timisoara / Facebook.com

Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim”, un eveniment care face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării turistice a comunităţii evreilor din oraş, dar şi a multiculturalităţii Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, se va desfăşura duminică în Parcul Botanic din Timişoara.

Cu această ocazie, cei care doresc pot depune bileţele cu dorinţe la un „zid al plângerii” improvizat, iar acestea, spun organizatorii, vor ajunge la Ierusalim.

Festivalul a fost precedat de ieşirea de sub tipar a primului material de promovare turistică a comunităţii evreilor din Timişoara – „Locuri şi poveşti, tururi evreieşti”, în cadrul demersului de promovare a multiculturalităţii, care face referire la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii şi care oferă date concrete pentru turişti şi pentru cei interesaţi să descopere istoria lor.

„Comunităţile evreieşti din România au fost foarte închise de-a lungul timpului, organizau evenimente în exclusivitate în cadrul lor. La un moment dat, s-a hotărât că este timpul ca membrii comunităţii să se deschidă.
Primul festival a avut loc în urmă cu şapte ani, la Bucureşti, a fost un succes neaşteptat, apoi am decis să mergem în ţară, prima destinaţie fiind Timişoara, oraş multicultural, cu o deschidere foarte mare (…). Ne-ar bucura ca timişorenii să vină să descopere cultura evreiască, tradiţiile, obiceiurile, dansurile, Israelul, întreaga cultură din diaspora. Tocmai de aceea am adus un cantor din Rusia, o cântăreaţă din Israel, trupe de dansuri evreieşti din România, toate putând fi descoperite în cadrul festivalului”, a declarat pentru AGERPRES directorul de Programe Evreieşti România, Ery Pervulescu.

În Parcul Botanic au fost amenajate corturi tematice – cel de sărbători, cu alimente specifice, cu suveniruri din Israel, meşteşuguri şi artă, alături de cele speciale pentru copii (Olam Ieladim) şi un spaţiu destinat caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Regina” festivalului va fi actriţa Maia Morgenstern, care va susţine un recital cu trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

„În perioada interbelică a fost cea mai numeroasă comunitate de evrei în Timişoara, când s-au şi construit cele mai multe clădiri importante din oraş, iar comunitatea evreiască a contribuit foarte mult la ridicarea acestor clădiri de referinţă – cele din centrul Timişoarei, clădirea Comunităţii Evreieşti (Jdenhof – curtea evreiască), sinagogile, toate clădiri monumentale. A fost perioada de înflorire, cu circa 13 mii de membri. Acum sunt 600 de membri în comunitate şi încă pe atâţia, dintre cei care au descoperit că au avut strămoşi evrei. La acest festival aşteptăm un număr cât mai mare de vizitatori pentru care am pregătit meniuri gastronomice variate, vor fi specialităţi pentru fiecare sărbătoare a comunităţii, avem preparate de Shabat, de Hanuca, sufganyiot (gogoşi), Hamantaschen (urechile/pălăria lui Haman) de Purim, mere cu miere de Roş Haşana sau plăcinta cu brânză, pentru Shavuot”, a detaliat preşedinta Comunităţii Evreilor din Timişoara, Luciana Friedman.

Directorul executiv al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiş, Delia Barbu, coorganizator al evenimentului, alături de Comunitatea Evreilor din Timişoara, a precizat că în cadrul festivalului vor avea loc şi două tururi ghidate pentru vizitarea obiectivelor care aparţin acestei comunităţi – clădirile, sinagogile, cantina şi restaurantul evreiesc.

„După ce am lansat, în primăvară, această serie de evenimente cu şvabii în Banat, continuăm cu comunitatea evreilor şi suntem foarte interesaţi de anul viitor să ne îndreptăm spre comunitatea bulgarilor, foarte activă şi bine reprezentată. Promovăm multiculturalitatea. În cadrul festivalului de duminică, toţi cei interesaţi de istoria, cultura şi poveştile acestei comunităţi, prezentă aici de peste patru sute de ani, sunt aşteptaţi să participe la două tururi ghidate gratuite, în patrulaterul evreiesc, zona Cetate, Pieţele Victoriei, Libertăţii şi Unirii, precum şi cele trei sinagogi”, a menţionat Delia Barbu.

Aceasta a adăugat că deschiderea liniei aeriene directe Timişoara – Tel Aviv contribuie la aducerea unui număr foarte mare de turişti din Israel, interesaţi fie de a revedea locurile natale, fie de a descoperi Timişoara.

„De ce se termină toate festivalurile cu partea gastronomică? Pentru că mâncarea s-a dovedit a fi în primul rând un mit care atrage lumea, este din punct de vedere al turistului o prezenţă fizică a unei destinaţii. Şi nu în ultimul rând, mâncarea este o formulă din care destinaţia poate beneficia economic, pentru că vin aici banii, de a aduce câştigători. Gastronomia poate aduce bani”, a conchis Delia Barbu. AGERPRES

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Studiu: Pacienţii cu COVID-19 şi alte patologii dezvoltă mai mulţi anticorpi

Publicat

Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), relatează EFE.

Studiul a analizat nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou record de infectări în Marea Britanie. Aproape 54.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a înregistrat în ultimele 24 de ore 53.945 de noi cazuri de COVID-19, cel mai ridicat bilanţ zilnic după 17 iulie, au anunţat autorităţile sanitare britanice, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Această nouă creştere a infectărilor survine în timp ce varianta Omicron a coronavirusului a început să se extindă în ţară. Zece noi infectări cu această variantă au fost confirmate joi, numărul lor crescând astfel la 42 pe ansamblul Regatului Unit.

Apariţia variantei Omicron, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, a determinat guvernul de la Londra să reintroducă unele restricţii antiepidemice ridicate în vară şi să facă a treia doză de vaccin anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii.

Această nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță, pus în dezbatere publică

Publicat

vucher vacanta

Proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță a fost publicat în transparență decizională, a anunțat joi Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, într-o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a vocherelor de vacanță este un exemplu de bună practică și aș menționa o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulației turistice interne, sprijinirea comunității locale, refacerea forței de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar și crearea unor noi oportunități de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparență decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Pe viitor, pentru mai multă predictibilitate, dar și pentru a crește atractivitatea acestora în fața angajatorilor din mediul privat, se are în vedere inclusiv actualizarea și îmbunătățirea legislației specifice voucherelor de vacanță.

Invitația la dialog a fost acceptată de membri ai Alianței pentru Turism – Cartel Alfa, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Publicat

omicron

Autorităţile spaniole au confirmat joi primul caz de COVID-19 cu varianta Omicron prin transmitere comunitară, în timp ce alte două cazuri suspecte sunt în curs de investigare, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Persoana infectată, un bărbat în vârstă de 62 de ani din regiunea Madrid, vaccinat cu două doze din serul AstraZeneca şi care prezintă simptome uşoare, nu are istoric de călătorie şi nici nu este contact al unor persoane revenite din zone considerate de risc.

Acest caz este al patrulea cu varianta Omicron confirmat în Spania, dar primul care arată că această nouă variantă a coronavirusului circulă deja în populaţie.

Alte două cazuri de COVID-19 suspecte de infectare cu varianta Omicron şi fără istoric de călătorie în zone de risc sunt în curs de investigare.

Autorităţile sanitare din regiunea spaniolă Catalonia au anunţat miercuri că au detectat posibile urme ale variantei Omicron în probele de ape reziduale colectate începând de la sfârşitul lunii noiembrie.

Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

AGERPRES

Citește mai departe