Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Evreiesc la Timişoara. Va fi un ”zid al plângerii” pentru bileţelele cu dorinţe, care vor ajunge în Israel

Publicat

Sursa foto: Festivalul evreiesc "Shalom Ierusalim" Timisoara / Facebook.com

Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim”, un eveniment care face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării turistice a comunităţii evreilor din oraş, dar şi a multiculturalităţii Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, se va desfăşura duminică în Parcul Botanic din Timişoara.

Cu această ocazie, cei care doresc pot depune bileţele cu dorinţe la un „zid al plângerii” improvizat, iar acestea, spun organizatorii, vor ajunge la Ierusalim.

Festivalul a fost precedat de ieşirea de sub tipar a primului material de promovare turistică a comunităţii evreilor din Timişoara – „Locuri şi poveşti, tururi evreieşti”, în cadrul demersului de promovare a multiculturalităţii, care face referire la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii şi care oferă date concrete pentru turişti şi pentru cei interesaţi să descopere istoria lor.

„Comunităţile evreieşti din România au fost foarte închise de-a lungul timpului, organizau evenimente în exclusivitate în cadrul lor. La un moment dat, s-a hotărât că este timpul ca membrii comunităţii să se deschidă.
Primul festival a avut loc în urmă cu şapte ani, la Bucureşti, a fost un succes neaşteptat, apoi am decis să mergem în ţară, prima destinaţie fiind Timişoara, oraş multicultural, cu o deschidere foarte mare (…). Ne-ar bucura ca timişorenii să vină să descopere cultura evreiască, tradiţiile, obiceiurile, dansurile, Israelul, întreaga cultură din diaspora. Tocmai de aceea am adus un cantor din Rusia, o cântăreaţă din Israel, trupe de dansuri evreieşti din România, toate putând fi descoperite în cadrul festivalului”, a declarat pentru AGERPRES directorul de Programe Evreieşti România, Ery Pervulescu.

În Parcul Botanic au fost amenajate corturi tematice – cel de sărbători, cu alimente specifice, cu suveniruri din Israel, meşteşuguri şi artă, alături de cele speciale pentru copii (Olam Ieladim) şi un spaţiu destinat caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Regina” festivalului va fi actriţa Maia Morgenstern, care va susţine un recital cu trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

„În perioada interbelică a fost cea mai numeroasă comunitate de evrei în Timişoara, când s-au şi construit cele mai multe clădiri importante din oraş, iar comunitatea evreiască a contribuit foarte mult la ridicarea acestor clădiri de referinţă – cele din centrul Timişoarei, clădirea Comunităţii Evreieşti (Jdenhof – curtea evreiască), sinagogile, toate clădiri monumentale. A fost perioada de înflorire, cu circa 13 mii de membri. Acum sunt 600 de membri în comunitate şi încă pe atâţia, dintre cei care au descoperit că au avut strămoşi evrei. La acest festival aşteptăm un număr cât mai mare de vizitatori pentru care am pregătit meniuri gastronomice variate, vor fi specialităţi pentru fiecare sărbătoare a comunităţii, avem preparate de Shabat, de Hanuca, sufganyiot (gogoşi), Hamantaschen (urechile/pălăria lui Haman) de Purim, mere cu miere de Roş Haşana sau plăcinta cu brânză, pentru Shavuot”, a detaliat preşedinta Comunităţii Evreilor din Timişoara, Luciana Friedman.

Directorul executiv al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiş, Delia Barbu, coorganizator al evenimentului, alături de Comunitatea Evreilor din Timişoara, a precizat că în cadrul festivalului vor avea loc şi două tururi ghidate pentru vizitarea obiectivelor care aparţin acestei comunităţi – clădirile, sinagogile, cantina şi restaurantul evreiesc.

„După ce am lansat, în primăvară, această serie de evenimente cu şvabii în Banat, continuăm cu comunitatea evreilor şi suntem foarte interesaţi de anul viitor să ne îndreptăm spre comunitatea bulgarilor, foarte activă şi bine reprezentată. Promovăm multiculturalitatea. În cadrul festivalului de duminică, toţi cei interesaţi de istoria, cultura şi poveştile acestei comunităţi, prezentă aici de peste patru sute de ani, sunt aşteptaţi să participe la două tururi ghidate gratuite, în patrulaterul evreiesc, zona Cetate, Pieţele Victoriei, Libertăţii şi Unirii, precum şi cele trei sinagogi”, a menţionat Delia Barbu.

Aceasta a adăugat că deschiderea liniei aeriene directe Timişoara – Tel Aviv contribuie la aducerea unui număr foarte mare de turişti din Israel, interesaţi fie de a revedea locurile natale, fie de a descoperi Timişoara.

„De ce se termină toate festivalurile cu partea gastronomică? Pentru că mâncarea s-a dovedit a fi în primul rând un mit care atrage lumea, este din punct de vedere al turistului o prezenţă fizică a unei destinaţii. Şi nu în ultimul rând, mâncarea este o formulă din care destinaţia poate beneficia economic, pentru că vin aici banii, de a aduce câştigători. Gastronomia poate aduce bani”, a conchis Delia Barbu. AGERPRES

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe