Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Internaţional de Statui Vivante, ediţia a IX-a. Mesajul festivalului – ”Existăm!”

Publicatstatui vii
sursa foto: www.masca,ro

A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante are loc în perioada 14-17 iunie. Desfăşurată sub mesajul „EXISTĂM!”, ediţia din acest an va reuni artişti din Spania, Portugalia, Serbia, Israel, Austria, Anglia, SUA şi România care vor prezenta 45 de spectacole variate din punct de vedere stilistic şi pentru toate categoriile de vârstă, conform site-ului oficial al Teatrului Masca, www.masca.ro.

Spectacolele vor avea loc în grădina Casei Filipescu-Cesianu (14 iunie), în Parcul Alexandru Ioan Cuza (15 iunie) şi în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) (16-17 iunie). Dintre spectacolele participante amintim „Istoria Dansului”, producţie a Teatrului Masca, „Homo Stressiensis” (Antonio Santos, Portugalia), „Disco Bunny” (Theresa Dane, Anglia), „Grandma&Grandpa” (Cohen Yuval şi Cohen Ruth Emilia, Israel), „Everyone get on deck!” (Sofia Iorga Miric şi Nemanja Miric, Serbia), „Moving experience” (Robert Jay Shangle, SUA).

***
În cadrul teatrului stradal, statuile vivante ocupă un loc aparte, fiind o formă super concentrată a acestuia, conform www.masca.ro. Actorul Mihai Mălaimare notează că acest festival dă ocazia actorilor profesionişti să-şi adjudece statuia vivantă şi să ofere publicului adevărate bijuterii stradale, să spună o poveste care să stârnească bucurie şi linişte şi să atragă spectatorii în „universuri neatinse până acum de teatrul de tip tradiţional”.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante a avut loc în 2011, între 10 şi 13 iunie. Au participat trupele Silence Teatro din Italia, Shadows din România şi Teatrul Akt din Polonia. Au fost prezente 60 de statui vivante şi au fost jucate piesele „Like Angels from Heaven”, „Baroque Suggestions”, „Pavilionul de ceai”, „Plimbarea”, „Biciclistul auriu şi biciclistul mov”, „Fuga de Bach”, „Beţivul adormit”, „Pălărierul”, „The Curator’s Dream”.

A doua ediţie a festivalului (1-4 iunie 2012) a avut loc sub mottoul „Simţ enorm şi văz monstruos”. Au fost puse în scenă prin tehnica „living statues” piesele lui I. L. Caragiale, „O noapte furtunoasă” şi „O scrisoare pierdută şi au participat trupe din Marea Britanie, Italia, Germania, Olanda şi România.

 

La ediţia a III-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante (21-24 iulie 2013) au participat Izabela Walkowiak din Marea Britanie cu spectacolul „Steampunk Lady”, Ashton Ka (Bulgaria) cu spectacolul „Kiro the Postman”, din Ucraina au participat Kseniia Bolharova cu „Alien”, Andrii Kyrylchuk şi Arthur Gulko cu producţia „Paperman” şi Jaira cu „Golden Classics”, Roman Ermakow a venit din Rusia cu „Live Sculpture” iar Marcel Harabagiu a venit din Marea Britanie cu spectacolul „James Joyce”. Mottoul acestei ediţii a fost „Cu bastonul prin Bucureşti”.

La ediţia a IV-a (7-9 iunie 2014) au fost prezente 23 de statui şi grupuri statuare ale Teatrului Masca şi 10 ale invitaţilor străini, mulţi dintre ei campioni naţionali sau mondiali ai stilului. Au participat invitaţi din Italia, Olanda şi Marea Britanie.

Ediţia a V-a a avut loc în Parcul Crângaşi în perioada 30 mai – 1 iunie 2015. Locul a fost ales pentru a aduce teatrul şi fenomenul cultural mai aproape de cartierele îndepărtate de centru. Au fost prezentate spectacole şi grupuri statuare din Portugalia, Bulgaria, Olanda, Ucraina, Macedonia, Belgia şi România.

Între 16 şi 20 iunie 2016 a avut loc ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante, cea mai solidă de până atunci, conform www.masca.ro. Cu 40 de statui create doar de Teatrul Masca, festivalul s-a extins în mai multe parcuri din Capitală şi a fost organizată prima noapte a statuilor vivante la Casa Filipescu-Cesianu. Din străinătate au venit artişti germani, olandezi, britanici, macedoneni, israelieni, portughezi, ruşi şi americani.

Ediţia din 2017, cea de-a VII-a, a continuat extinderea în cartierele mărginaşe ale Bucureştiului, incluse fiind Militari şi Ferentari. Pe lângă oaspeţii obişnuiţi ai festivalului au mai fost prezenţi şi austriecii trupei „Great Names” din Viena şi olandezii aflaţi sub conducerea lui Yvonn Holander.

 

Între 22 şi 29 mai 2018 a avut loc ediţia a VIII-a a festivalului, a cărui temă a fost „Strigătele Parisului”. Teatrul Masca a pregătit 16 statui şi au fost prezenţi 40 de invitaţi străini din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ucraina. Lucrările prezentate de Teatrul Masca au fost „Vânzătoarea de chibrituri”, „Dantelăreasa”, „Vânzătorul de orvietan”, „Vânzătorul de panglici”, „Vânzătoarea de mături”, „Aprinzătoarea de felinare”, „Vânzătoarea de ouă”, „Cântăreaţa”, „Vânzătorul de cutii”, „Spălătoreasa”, „Vânzătoarea de dulciuri”, „Vânzătorul de oale şi tigăi”, „Vânzătoarea de peşte”, „Modista”, „Plăpumăreasa”, „Vânzătorul de otravă pentru şobolani”, toate simboluri ale Parisului din secolul al XVIII-lea, conform sursei citate.

Pe lângă spectacole, Festivalul Internaţional de Statui Vivante mai include şi activităţi conexe, precum demonstraţii de machiaj, expoziţii de fotografie şi de costume, spaţii de documentare şi proiecţii video. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Casa Albă anunţă că frontierele rămân ÎNCHISE pentru călătorii străini, din cauza variantei Delta

Publicat

Arhivă foto

Frontierele Statelor Unite rămân în continuare închise pentru călătorii internaţionali, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, a anunţat Casa Albă, invocând răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului, o decizie luată în pofida apelurilor la reciprocitate în special ale europenilor, transmite AFP.

‘Menţinem în acest stadiu restricţiile existente pentru călătorii’, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, justificând această decizie în special prin propagarea rapidă a variantei Delta ‘aici şi în străinătate’.

În timp ce ţările Uniunii Europene au decis să-şi redeschidă frontierele pentru americani, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să prezinte un test negativ, călătorii din spaţiul Schengen sau Marea Britanie nu mai pot intra în Statele Unite din martie 2020.

Această închidere a frontierelor este viu criticată de către profesioniştii din turism din Europa, dar şi de către patronatul american.

Canada își redeschide frontiera pentru cetățenii și rezidenții permanenți vaccinați din SUA

Canada a anunţat la rândul său, tot fără reciprocitate, că din 9 august îşi redeschide frontiera pentru cetăţenii şi rezidenţii permanenţi din SUA complet vaccinaţi.

Washingtonul anunţase la începutul lunii iunie constituirea de grupuri de lucru cu Canada, Mexic, Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru a discuta problema călătoriilor internaţionale, lăsând să se spere într-o relaxare a restricţiilor.

Nu doar că aceasta nu se va întâmpla, dar Statele Unite îşi înmulţesc avertismentele către cetăţenii lor tentaţi să călătorească în străinătate.

După ce acum o săptămână Centrul de Prevenire şi Combatere a Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, le-a recomandat americanilor să evite Marea Britanie, luni a adăugat, printre altele, Portugalia şi Spania pe lista destinaţiilor de evitat.

Pentru aceste ţări de nivel 4, cel mai ridicat de alertă sanitară, Statele Unite le recomandă călătorilor să fie complet vaccinaţi înainte de plecare, avertizându-i că, chiar şi aşa, se supun unui ‘risc’.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii sunt sub media UE când vine vorba de consumul de băuturi răcoritoare care conţin zahăr

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Aproximativ 9% din populaţia cu vârstă de peste 15 ani a UE a consumat zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr în anul 2019, însă statele membre cu cea mai mică pondere a populaţiei care consumă zilnic astfel de băuturi sunt Estonia (2%), urmată de Lituania, Finlanda, Letonia şi România (toate cu aproximativ 3%), arată datele publicate marţi de Eurostat.

La polul opus, ponderea persoanelor de peste 15 ani care zilnic beau băuturi răcoritoare care conţin zahăr este cea mai mare în Belgia (20%), urmată de Malta, Germania, Ungaria, Polonia şi Bulgaria (toate cu aproximativ 12%).

În Uniunea Europeană, 9% din persoanele cu vârsta de cel puţin 15 ani au declarat că beau zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr, în timp ce 6% declară că beau astfel de băuturi de 4-6 ori pe săptămână şi 19% de 1-3 ori pe săptămână.

Consumul zilnic de băuturi răcoritoare care conţin zahăr este mai răspândit în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor (12% pentru bărbaţi faţă de 7% din femei).

În plus, odată cu creşterea vârstei scade frecvenţa consumului de astfel de băuturi.

Cea mai mare pondere a persoanelor care consumă zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr se înregistrează în rândul grupei de vârstă 15-24 de ani (14%), în timp ce în rândul grupei de vârstă 65-74 de ani şi peste 75 de ani ponderea persoanelor care consumă zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr este cea mai mică (aproximativ 5%).

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE

Publicat

Paradoxul statisticii: românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE, iar olandezii doar 30 de ore pe săptămână.

Angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, angajaţii români au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână anul trecut, fiind urmaţi în clasament de cei din Bulgaria, cu 40,2 ore şi cei din Croaţia, Cipru şi Polonia, cu 39,5 ore de lucru pe săptâmână. Alte ţări din Europa Centrală şi de Est respectiv Cehia, Ungaria şi Slovacia, au avut şi ele o săptămână medie de lucru relativ lungă, respectiv de 39,3 ore, scrie Ziarul Financiar.

La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) şi Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte săptămâni medii de lucru pentru angajaţi dintre ţările membre ale UE.

La nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte statutul profesional, antreprenorii au avut cea mai lungă săptămână obişnuită de lucru la nivelul UE în 2020, lucrând în medie cu 47,1 ore pe săptămână. Această valoare este cu peste 10 ore mai mult decât media de lucru săptămânală a angajaţilor, respectiv 36,2 ore. Dintre angajaţii români, circa 5,8% au spus că au lucrat mai puţine ore în 2020 faţă de 2019, cea mai mică valoare din UE, conform sursei citate.

În aproape toate statele membre ale UE, cea mai accentuată scădere a orelor de lucru a fost înregistrată în sectorul HoReCa. Singura excepţie a fost Luxemburg, unde scăderile din acest sector au fost pe locul al doilea din rândul celor mai accentuate. Cele mai mari scăderi ale numărului de ore lucrate în sectorul de HoReCa au fost în Cipru (-71,3%), Irlanda (-61,6%), Slovenia (-61,0%), Spania (-59,2%) şi Grecia (-54,9%). La polul opus, cele mai uşoare scăderi au fost în Danemarca (-35,1%), România (-34,9%), Letonia (-34,6%), Luxemburg (-33,5%) şi Ungaria (-25,8%).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 10.000 de firme au aplicat pentru schema de ajutor HoReCa. Înscrierile s-au încheiat

Publicat

Arhivă foto

Peste 10.000 de firme au aplicat pentru schema de ajutor HoReCa de 20% din diferența cifrelor de afaceri din 2019 și 2020. Sesiunea de înscrieri s-a încheiat luni seara.

Potrivit Ministerului Economiei, procesul de înscriere la schema de ajutor HoReCa s-a încheiat luni la ora 20.00.

Au aplicat 10.185 de firme din domeniu, iar plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, a fost depășit, conform ultimelor date disponibile.

După închiderea procesului online de aplicare, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului.

În această etapă, vor fi comunicate deciziile de admitere sau respingere.

„După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, iar sumele solicitate vor fi pro-ratate, așadar toate firmele care au aplicat cu succes vor primi bani. Imediat după parcurgerea acestor pași începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutorului”, a anunțat Ministerul Economiei.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate