Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Internaţional de Statui Vivante, ediţia a IX-a. Mesajul festivalului – ”Existăm!”

Publicat

statui vii
sursa foto: www.masca,ro

A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante are loc în perioada 14-17 iunie. Desfăşurată sub mesajul „EXISTĂM!”, ediţia din acest an va reuni artişti din Spania, Portugalia, Serbia, Israel, Austria, Anglia, SUA şi România care vor prezenta 45 de spectacole variate din punct de vedere stilistic şi pentru toate categoriile de vârstă, conform site-ului oficial al Teatrului Masca, www.masca.ro.

Spectacolele vor avea loc în grădina Casei Filipescu-Cesianu (14 iunie), în Parcul Alexandru Ioan Cuza (15 iunie) şi în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) (16-17 iunie). Dintre spectacolele participante amintim „Istoria Dansului”, producţie a Teatrului Masca, „Homo Stressiensis” (Antonio Santos, Portugalia), „Disco Bunny” (Theresa Dane, Anglia), „Grandma&Grandpa” (Cohen Yuval şi Cohen Ruth Emilia, Israel), „Everyone get on deck!” (Sofia Iorga Miric şi Nemanja Miric, Serbia), „Moving experience” (Robert Jay Shangle, SUA).

***
În cadrul teatrului stradal, statuile vivante ocupă un loc aparte, fiind o formă super concentrată a acestuia, conform www.masca.ro. Actorul Mihai Mălaimare notează că acest festival dă ocazia actorilor profesionişti să-şi adjudece statuia vivantă şi să ofere publicului adevărate bijuterii stradale, să spună o poveste care să stârnească bucurie şi linişte şi să atragă spectatorii în „universuri neatinse până acum de teatrul de tip tradiţional”.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante a avut loc în 2011, între 10 şi 13 iunie. Au participat trupele Silence Teatro din Italia, Shadows din România şi Teatrul Akt din Polonia. Au fost prezente 60 de statui vivante şi au fost jucate piesele „Like Angels from Heaven”, „Baroque Suggestions”, „Pavilionul de ceai”, „Plimbarea”, „Biciclistul auriu şi biciclistul mov”, „Fuga de Bach”, „Beţivul adormit”, „Pălărierul”, „The Curator’s Dream”.

A doua ediţie a festivalului (1-4 iunie 2012) a avut loc sub mottoul „Simţ enorm şi văz monstruos”. Au fost puse în scenă prin tehnica „living statues” piesele lui I. L. Caragiale, „O noapte furtunoasă” şi „O scrisoare pierdută şi au participat trupe din Marea Britanie, Italia, Germania, Olanda şi România.

 

La ediţia a III-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante (21-24 iulie 2013) au participat Izabela Walkowiak din Marea Britanie cu spectacolul „Steampunk Lady”, Ashton Ka (Bulgaria) cu spectacolul „Kiro the Postman”, din Ucraina au participat Kseniia Bolharova cu „Alien”, Andrii Kyrylchuk şi Arthur Gulko cu producţia „Paperman” şi Jaira cu „Golden Classics”, Roman Ermakow a venit din Rusia cu „Live Sculpture” iar Marcel Harabagiu a venit din Marea Britanie cu spectacolul „James Joyce”. Mottoul acestei ediţii a fost „Cu bastonul prin Bucureşti”.

La ediţia a IV-a (7-9 iunie 2014) au fost prezente 23 de statui şi grupuri statuare ale Teatrului Masca şi 10 ale invitaţilor străini, mulţi dintre ei campioni naţionali sau mondiali ai stilului. Au participat invitaţi din Italia, Olanda şi Marea Britanie.

Ediţia a V-a a avut loc în Parcul Crângaşi în perioada 30 mai – 1 iunie 2015. Locul a fost ales pentru a aduce teatrul şi fenomenul cultural mai aproape de cartierele îndepărtate de centru. Au fost prezentate spectacole şi grupuri statuare din Portugalia, Bulgaria, Olanda, Ucraina, Macedonia, Belgia şi România.

Între 16 şi 20 iunie 2016 a avut loc ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante, cea mai solidă de până atunci, conform www.masca.ro. Cu 40 de statui create doar de Teatrul Masca, festivalul s-a extins în mai multe parcuri din Capitală şi a fost organizată prima noapte a statuilor vivante la Casa Filipescu-Cesianu. Din străinătate au venit artişti germani, olandezi, britanici, macedoneni, israelieni, portughezi, ruşi şi americani.

Ediţia din 2017, cea de-a VII-a, a continuat extinderea în cartierele mărginaşe ale Bucureştiului, incluse fiind Militari şi Ferentari. Pe lângă oaspeţii obişnuiţi ai festivalului au mai fost prezenţi şi austriecii trupei „Great Names” din Viena şi olandezii aflaţi sub conducerea lui Yvonn Holander.

 

Între 22 şi 29 mai 2018 a avut loc ediţia a VIII-a a festivalului, a cărui temă a fost „Strigătele Parisului”. Teatrul Masca a pregătit 16 statui şi au fost prezenţi 40 de invitaţi străini din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ucraina. Lucrările prezentate de Teatrul Masca au fost „Vânzătoarea de chibrituri”, „Dantelăreasa”, „Vânzătorul de orvietan”, „Vânzătorul de panglici”, „Vânzătoarea de mături”, „Aprinzătoarea de felinare”, „Vânzătoarea de ouă”, „Cântăreaţa”, „Vânzătorul de cutii”, „Spălătoreasa”, „Vânzătoarea de dulciuri”, „Vânzătorul de oale şi tigăi”, „Vânzătoarea de peşte”, „Modista”, „Plăpumăreasa”, „Vânzătorul de otravă pentru şobolani”, toate simboluri ale Parisului din secolul al XVIII-lea, conform sursei citate.

Pe lângă spectacole, Festivalul Internaţional de Statui Vivante mai include şi activităţi conexe, precum demonstraţii de machiaj, expoziţii de fotografie şi de costume, spaţii de documentare şi proiecţii video. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe