Connect with us

CULTURA

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – Un punct de referință pentru Sibiu și România, potrivit ministrului Culturii

Publicat

fits sibiu fb raluca turcan 5
sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu) este în prezent un punct de referință atât pentru Sibiu, cât și pentru întreaga Românie, datorită eforturilor neobosite ale maestrului Constantin Chiriac.

Sâmbătă seara, ministrul Culturii i-a oferit maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer.

Distincţia a fost conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

„Am omagiat aseară, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, un mare vizionar, o personalitate colosală a artei teatrale contemporane: pe maestrul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi director al Teatrului Naţional „Radu Stanca”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Festivalul se va încheia pe 2 iulie

Am avut bucuria de a-i oferi maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, distincţia Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer, conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

Graţie implicării neobosite a maestrului Constantin Chiriac, FITS este astăzi un reper pentru Sibiu şi pentru România, precum şi un exemplu al beneficiilor multiple pe care promovarea culturii le poate aduce comunităţilor locale”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se încheie duminică. Agerpres

sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


CULTURA

Muzeul Naţional de Istorie: Costul unui bilet de acces – 5 lei, până la sfârșitul lunii august

Publicat

muzeu national istorie romania sursa foto fb
Arhivă foto

Începând de joi și până la sfârșitul lunii august, biletele de intrare la expozițiile găzduite de Muzeul Național de Istorie al României (MNIR) vor avea un preț de 5 lei.

„Începând de joi, 17 august, costul unui bilet de acces va fi 5 lei pentru toate categoriile de vizitatori, până la finalul lunii august. Î

n această perioadă, pot fi vizitate expoziţiile permanente Copia Columnei lui Traian, Lapidarium şi Tezaur Istoric, precum şi expoziţia temporară Muzeul Jucăriilor. Vă mulţumim!”, anunţă MNIR, într-o postare pe Facebook.

Conform paginii oficiale a MNIR, costurile online ale biletelor de acces la expoziţiile din cadrul muzeului erau până joi de 22 lei pentru adulţi, 11 lei – pensionari, 5,5 lei – elevi/studenţi, 5,5 lei – persoane adulte cu handicap mediu/uşor.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat în iunie Muzeul Naţional de Istorie a României, prilej cu care a anunţat că instituţia beneficiază de o alocare de 150 milioane de Euro pentru consolidare şi restaurare.

„În cursul zilei de ieri (19 iulie n.r.), am discutat cu reprezentanţii instituţiei, directorul Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul adjunct Cornel Ilie şi cu directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, Bogdan Ştefan Trîmbaciu, pentru că doar lucrând umăr la umăr vom putea demara cea mai mare investiţie ce se va realiza asupra unui monument istoric.

Am vizitat spaţiile muzeale şi depozitele în care exponatele sunt deja pregătite pentru mutare într-o locaţie optimă, astfel încât să fie în deplină siguranţă.

Muzeul Naţional de Istorie. Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006

Am stabilit împreună paşii următori pentru ca toată documentaţia aferentă consolidării şi restaurării Muzeului să fie finalizată în cel mai scurt timp.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare constructivă şi arhitecturală, dar, din fericire, avem soluţiile necesare la îndemână”, a transmis Raluca Turcan.

Fostul ministrul al Culturii Lucian Romaşcanu declara toamna trecută că restaurarea MNIR ar trebui să fie finalizată în cinci ani.

Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investiţiile, preciza directorul general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, într-o declaraţie acordată AGERPRES.

„În 2015 am încercat să organizăm un concurs de soluţii, care, din păcate, a fost un mare eşec.

Am pierdut mai bine de şase ani în dispute judiciare cu Ordinul Arhitecţilor.

În acest moment se deschide o nouă perspectivă.

Muzeul Naţional de Istorie. Precizările directorului general al MNIR

Sper ca ea să fie una care să ducă la consolidarea clădirii, la restaurarea şi la refacerea muzeului şi deschiderea lui pentru public pentru că în acest moment, de 20 de ani, muzeul este doar parţial vizitabil”, arăta Târnoveanu.

El reamintea că în momentul în care vor începe lucrările vor trebui relocate atât patrimoniul, cât şi laboratoarele şi birourile instituţiei.

„Este o mare încercare, pentru că, până acum, niciun muzeu din România nu a trecut printr-un asemenea proces complex de a reloca patrimoniul, de a face un nou proiect şi apoi de a vedea refăcută clădirea, consolidată şi adaptată funcţionalităţii de muzeu, pentru că această clădire a fost construită între 1894 şi 1899 ca sediu al Poştei.

Deci nu este o clădire pentru un muzeu şi mai ales pentru un muzeu modern din secolul al XXI-lea din Europa”, a mai spus directorul general al MNIR. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni

Publicat

muzeu natioanl cotroceni
Arhivă foto

Vineri, Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae” va fi vernisată în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, proiectul expoziţional, prin care se marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, evocă aspecte relevante din biografia Principelui Nicolae al României, de la momente ale copilăriei în Familia Regală la rolul său politic ca membru al Regenţei, precum şi activităţi importante desfăşurate în ţară şi în perioada de exil.

Vernisajul expoziţiei va fi deschis de un moment muzical.

Acompaniată la pian de profesorul îndrumător Andrei Ştefan Racu, eleva Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” Saviana Rusu, soprană, va interpreta „Marşul triumfal al Aviaţiei Române”, dedicat Alteţei Sale Regale Principele Nicolae.

După moartea Regelui Ferdinand I şi renunţarea la calitatea de principe moştenitor a lui Carol, Principele Nicolae al României a deţinut funcţia de membru al Regenţei, postură în care a desfăşurat diverse activităţi cu caracter politic, reprezentând ţara în numele regelui Mihai I (care avea 6 ani).

O dată cu restauraţia Regelui Carol al II-lea, Nicolae a fost numit inspector al Armatei, Marinei şi Aeronauticii, timp în care a avut reşedinţa oficială la Palatul Cotroceni.

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie

A fost pasionat de aviaţie, automobilism şi sport, fiind prezent la curse de maşini şi întreceri sportive în ţară şi străinătate.

De asemenea, în perioada exilului a avut o activitate politică importantă, finanţând şi patronând diverse instituţii culturale, fiind însă permanent supravegheat de serviciile speciale de informaţii din anii 1937-1945, şi, mai apoi, de Serviciul de Informaţii Externe al regimului comunist, se arată în comunicat.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00-17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

”Hoţul din pendulă” de Dario Fo – în premieră la Teatrul ”Stela Popescu”

Publicat

Spectacolul „Hoţul din pendulă” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră de Teatrul „Stela Popescu”, pe 14 şi 15 iulie, de la ora 19,00, la Palatul Naţional al Copiilor.

Din distribuţie fac parte Cristi Neacşu / Florin Dobre, Cristina Danu, Sorin – Aurel Sandu, Crina Matei, Irina Cărămizaru, Cătălin Frăsinescu.

„Alexandru Grecu este un artist complex, regizor, actor, manager al Teatrului Naţional ‘Satiricus’ din Chişinău, al cărui fondator este, şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM). Am colaborat excelent cu el în această primăvară la Chişinău şi mă bucur că realizăm împreună cu echipa Teatrului ‘Stela Popescu’ această premieră cu ‘Hoţul din pendulă’ de Dario Fo în mijlocul verii, un spectacol plin de vervă şi culoare”, a declarat Cristian Şofron, directorul general al Teatrului ”Stela Popescu”.

„Hoţul din pendulă” de Dario Fo vorbeşte despre devalorizarea sentimentelor în viaţa de cuplu şi amendează egoismul fără remuşcări care ne împinge spre aventura extraconjugală. Scrisă cu un sarcasm iute într-o Italie a anilor 1950 bigotă şi tradiţionalistă, în care divorţul era interzis, iar menţinerea aparenţelor era ridicată la nivel de religie, subiectul piesei este complet valabil şi astăzi, se arată în comunicat.

„Un hoţ este ‘deranjat’ de la furat de două perechi de amanţi care se dovedesc a fi soţi încrucişaţi. Eforturile pe care aceştia le fac pentru a-şi ascunde minciunile şi tensiunile alimentate de secrete cresc treptat într-o spirală delirantă de comic de situaţie. Pe lângă dramele conjugale, vina bietului hoţ păleşte cu desăvârşire. Martor forţat al acestor trădări, ascuns într-un ceas cu pendulă, el câştigă simpatia şi râde împreună cu publicul de neajunsurile civilizaţiei moderne”, se arată în descrierea spectacolului.

Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Tânărul poet Mihnea Bâlici, câștigătorul Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ – Opus Primum

Publicat

premiu

Poetul Mihnea Bâlici a fost desemnat, joi, câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opus Primum pentru anul 2022, atribuit de Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii Mihai Eminescu.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” –  OPUS PRIMUM, ediția 2023, a fost acordat, în baza deciziei juriului format din Adriana Stan (președintă), Andreea Fișcă-Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Alex Goldiș, Mihai Iovănel, Andrei Terian, lui MIHNEA BÂLICI pentru volumul de poezie Cazzo, Alba Iulia, OMG Publishing House, 2022.

Inițiat la propunerea poetei Ileana Mălăncioiu în anul 1998, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM a fost susținut – cu excepția anilor 2007, 2008, 2009, când a fost acordat de Ministerul Culturii – de Memorialul Ipoteşti.

În baza propunerilor făcute de un juriu național – din care au făcut parte, consecutiv, Laurenţiu Ulici, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Dan Cristea, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Ioan Holban, Daniel Cristea-Enache, Andrei Terian −, au fost premiați pentru debut, de-a lungul anilor, treizeci și cinci de poeți: Doru Mareș, Dan-Bogdan Hanu, T.O. Bobe, Liviu Georgescu, Răzvan Țupa, Cristian Pohrib, Dan Sociu, Teodor Dună, Dan Coman, Claudiu Komartin, Bogdan Perdivară, Sebastian Sifft, Oana Cătălina Ninu, Diana Geacăr, Andra Rotaru, Rita Chirian, Livia Roşca, Florin Partene, Svetlana Cârstean, Stoian G. Bogdan, Mihai Duțescu, Crista Bilciu, Andrei Dósa, Anatol Grosu, Ştefan Baghiu, Ștefan Ivas, Merlich Saia, Ionelia Cristea, Robert G. Elekes, Ciprian Popescu, Cristina Stancu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Deniz Otay, Ileana Negrea.

“La ediția din anul 2023 au intrat în concurs 33 de volume, trimise pe adresa Memorialului de autori sau edituri, ori propuse de membrii juriului”, a anunțat Memorialul Ipotești.

Mihnea Bâlici, în vârstă de 25 de ani, a fost premiat pentru volumul de debut ‘Cazzo’ apărut anul trecut la Editura OMG Publishing din Alba Iulia.

Câştigătorul a fost anunţat, joi, în cadrul unei ceremonii organizate la Ipoteşti cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Citește mai departe