Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Internațional de Teatru readuce magia la Sibiu

Publicat


fits

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să îi impresioneze în acest weekend pe toţi cei care au ales şi aleg în continuare să facă parte din universul său. În ediţia cu numărul XXVI, nu mai puţin de 3300 de artişti vor lăsa o parte din magia şi talentul lor în cele 75 de spaţii de joc din Sibiu.

Ieri a fost inaugurarea Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Societe Generale, o nouă destinaţie a festivalului şi, în acelaşi timp, o amplă ofertă cultural-educativă. Este primul muzeu digital din România care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee şi instituţii culturale din Franţa, completat cu FabLab şi un spaţiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE, experienţă facilitată de dARe by Samsung. La Casa Artelor din Piaţa Mică, de anul acesta, Micro-Folie devine un punct de referinţă permanent pe harta culturală a Sibiului.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă dedicată prezenţei Sezonului România-Franţa la FITS, moderată de profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu, invitaţii E.S. Michele Ramis, Ambasadorul Franţei în România, Constantin Chiriac, Preşedintele FITS, Andrei Ţărnea, comisarul general al Sezonului România-Franţa 2019 în România, Irina Petrescu, Directorul Institutului Francez Bucureşti şi Francois Bloch, Directorul General BRD Groupe Societe Generale, au vorbit despre prezenţa franceză din festival, despre Franţa contemporană şi despre provocarea de a uita clişeele.

A doua zi din festival a dăruit comunităţii spectacole de stradă de neuitat. Stilul unic al companiei Chameleon şi-a făcut simţită prezenţa printr-un amalgam bogat de tehnici de dans, un show pus în scenă de cinci dansatori de excepţie. Spre seară, cei care au mers în Piaţa Mare au putut vedea din nou cum arată o răpire cosmică urbană, graţie spectacolului “Singuri în Univers” al companiei franceze Aerosculpture. Trupa pariziană Juniore a încheiat seara cu un concert care a captivat spectatorii prezenţi în număr mare la sărbătoarea artelor spectacolului.

Iubitorii de teatru sunt invitaţi şi azi să ia parte la evenimentele programate – lansări de carte şi noi numere din Jurnalul Artelor Spectacolului şi Jurnalul Român de Management Cultural, vernisajul, de la ora 15.30, al expoziţiei “Cuvinte întrupate. Imagine şi formă în universul teatral al lui Matei Vişniec”, şi, de la ora 17, primul dintre spectacolele-lectură ale acestei ediţii FITS: Teatru fără animale (Opt piese jucăuşe) de Jean-Michel Ribes.

Spectacolul de teatru “In a forest dark and deep” (ArtEst Foundation & unteatru), de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă şi Mihaela Sârbu, va putea fi văzut de la ora 16:00, la Redal Expo, iar de la aceeaşi oră, compania Hungry Sharks invită publicul la Colegiul Naţional “Octavian Goga” la un spectacol de dans ce conţine motive reinterpretate din scurtmetrajul (premiat cu Oscar) “Tango” de Zbigniew Rybczynski.

Adam Naas va urca duminică seara, de la ora 21:45, pe scena din Piaţa Mare, iar muzica lui va face atmosferă, în timp ce versurile sale vor completa scena cu note de electro şi indie.

Programul complet al zilei poate fi consultat şi aici: http://www.sibfest.ro/2019/16iunie
Nu uitaţi de aplicaţia de mobil FITS2019, pusă la dispoziţie cu ajutorul partenerului UniCredit Bank, care te ajută să fii mereu conectat la tot ce se întâmplă în festival: program spectacole, bilete, locaţiile spaţiilor de joc, personalizare experienţă – şi care poate fi descărcată accesând: Google Play şi App Store.

Vă reamintim că azi şi mâine (16 şi 17 iunie – Sărbătoarea Rusaliilor) următoarele expoziţii sunt închise:
Muzeul de Artă Contemporană- Visual Poems [Transience]
Casa Albastra- Muzeul Brukenthal- Artişti sibieni şi invitaţi în cadrul FITS 2019 / Artists from Sibiu and their Guests within FITS 2019
Muzeul Brukenthal – Cabinetul de Stampe- The art of giving: Picasso, Matisse, Dali, Klimt
Locaţia Palatul Brukenthal- Cabinetul de cartografie- Expozitia Kabuki- Teatru japonez
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17). În timpul festivalului, Agenţia va fi deschisă zilnic, între 10:00 şi 20:00.

Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informaţii despre întregul program şi preţul biletelor.

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune a Poliției Române pentru protejarea fondului forestier

Publicat

Polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol desfășoară, timp de 5 zile, o acțiune, pe raza județului Maramureș, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național. De asemenea, polițiștii vor verifica și respectarea dispozițiilor legale de către agenții economici pe linia achiziției, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase.

Acțiunea, ce are loc în perioada 22 – 26 iulie 2019, vizează verificarea a 5 ocoale silvice, precum și verificarea activităților desfășurate de 15 agenți economici.

La acțiune participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Maramureș, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, Mureș, Hunedoara, Cluj, Argeș, Alba, Covasna, Vrancea, Brașov și Sibiu.

Totodată, vor fi prezenți și specialiști silvici din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere Cluj, Suceava, Focșani, Ploiești, Brașov, București, Vâlcea, Oradea și Timișoara

Acțiunea beneficiază de suportul Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I.

Sursa: Poliția Română

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Traficul pe DN 7 Tălmaciu – Sibiu a fost blocat, după ce un copac a căzut pe carosabil, din cauza vântului puternic

Publicat

sursa foto: IPJ Sibiu

Potrivit IPJ Sibiu, pe DN 7, în zona centrală a orașului Tălmaciu din județul Sibiu, traficul rutier a fost blocat complet, din cauza unui copac căzut pe carosabil, ca urmare a vântului puternic.

Din fericire, nu a fost nimeni rănit.

Potrivit aceleiași surse, s-a acționeat rapid pentru degajare și, în câteva minute, DN 7 a fost deblocat.

Reamintim că 25 de județe din țară se află luni, 22 iulie, sub avertizare METEO cod galben de ploi torenţiale şi vijelii.

Citește și AVERTIZARE METEO: Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în 25 de judeţe din țară

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rareş Bogdan va fi propus pentru funcţia de prim-vicepreşedinte la Consiliul Naţional (surse)

Publicat

rares

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan va fi propus, la Consiliul Naţional din 8 august, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte politic al PNL de către preşedintele partidului, Ludovic Orban, potrivit unor surse liberale.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că Biroul Executiv al PNL a decis convocarea pe 8 august a Consiliului Naţional, iar printre punctele care se vor afla pe ordinea de zi va fi şi alegerea unui prim-vicepreşedinte al liberalilor.

“Am luat decizia de a convoca Consiliul Naţional al PNL în data de 8 august la orele 16,00. Am stabilit ordinea de zi pentru acest Consiliu Naţional. Printre punctele înscrise pe ordinea de zi sunt: raportul Biroului Executiv, raportul grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, Senat şi Parlamentul European, aprobarea integrării PACT condus de Sebastian Burduja în cadrul PNL – practic finalizarea procedurii de integrare a PACT în PNL. De asemenea, am prevăzut pe ordinea de zi alegerea unui prim-vicepreşedinte al partidului, prim-vicepreşedintele politic din cadrul structurii de conducere a PNL, şi vom avea un punct distinct privitor la alegerile prezidenţiale şi demararea campaniei electorale pentru prezidenţiale, campanie care va începe cu campania de strângere de semnături pentru candidatura preşedintelui Klaus Iohannis”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Funcţia de prim-vicepreşedinte pe strategii politice a fost vacantată în septembrie anul trecut, după ce primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Naţional Liberal, a demisionat. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 candidaţi pe un loc: CONCURENȚĂ la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este foarte atractiv pentru absolvenţii de liceu, dovadă că cea mai mare concurenţă în acest an la admiterea la Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, de 14,2 candidaţi pe un loc, s-a înregistrat pe locurile MAI, domeniul ştiinţe administrative, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Daniel Dorobanţu.

“Nivelul concurenţei a fost de maxim 14,2 candidaţi pentru un loc, ceea ce a evidenţiat faptul că Academia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ a lansat o ofertă educaţională foarte atractivă pentru tinerii absolvenţi de liceu din întreaga ţară şi că se bucură de un prestigiu deosebit în cadrul instituţiilor de profil. La MApN au participat la concursul de admitere 1.020 de candidaţi, iar concurenţa cea mai mare a fost la domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică (4,41/pe loc). La MAI au participat la concursul de admitere 105 de candidaţi, iar concurenţa cea mai mare a fost la domeniul ştiinţe administrative (14,2/loc). La STS au participat la concursul de admitere 34 de candidaţi, iar concurenţa cea mai mare a fost la domeniul Contabilitate (2,25/loc). La SIE au participat la concursul de admitere şase candidaţi, iar concurenţa cea mai mare a fost la domeniul ştiinţe administrative (1,66/pe loc). La SIE au participat la concursul de admitere cinci candidaţi, iar concurenţa cea mai mare a fost la domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică (5/pe loc)”, a precizat, luni, Daniel Dorobanţu.

Potrivit acestuia, numărul candidaţilor la admiterea la Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu a crescut cu 40% în acest an, faţă de 2018.

“Comparativ cu anul trecut se observă o creştere semnificativă a numărului de candidaţi acceptaţi pentru susţinerea examenului de admitere (aproximativ 40%), fapt care ne îndreptăţeşte să credem că profesia miltară devine din ce în ce mai atractivă pentru tinerii absolvenţi de licee”, a explicat Daniel Dorobanţu.

La concursul de admitere din acest an, şapte dintre candidaţi au reuşit performanţa de a fi declaraţi “ADMIS” cu nota maximă 10,00. Cea mai mică medie de admitere în acest an, la respectiva academie militară, a fost de 5,20.

La concursul de admitere s-au înscris, prin intermediul Centrelor zonale de selecţie şi orientare, 1.323 de candidaţi şi s-au prezentat la sediul academiei pentru participarea la concurs 1.170 de candidaţi dintre care, cei mai mulţi, 1.020, la Ministerul Apărării Naţionale.

Concursul de admitere la Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” s-a desfăşurat în perioada 19-21 iulie, pentru ocuparea unui număr de 300 de locuri puse la dispoziţia absolvenţilor de colegii cu diplomă de Bacalaureat. Admiterea s-a organizat pe patru domenii de studii (Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, Inginerie şi management, Contabilitate şi ştiinţe administrative) pentru MApN şi patru beneficiari (MAI, STS, SIE, SRI şi ANP). AGERPRES

Citește mai departe