Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Internațional de Teatru readuce magia la Sibiu

Publicatfits

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să îi impresioneze în acest weekend pe toţi cei care au ales şi aleg în continuare să facă parte din universul său. În ediţia cu numărul XXVI, nu mai puţin de 3300 de artişti vor lăsa o parte din magia şi talentul lor în cele 75 de spaţii de joc din Sibiu.

Ieri a fost inaugurarea Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Societe Generale, o nouă destinaţie a festivalului şi, în acelaşi timp, o amplă ofertă cultural-educativă. Este primul muzeu digital din România care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee şi instituţii culturale din Franţa, completat cu FabLab şi un spaţiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE, experienţă facilitată de dARe by Samsung. La Casa Artelor din Piaţa Mică, de anul acesta, Micro-Folie devine un punct de referinţă permanent pe harta culturală a Sibiului.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă dedicată prezenţei Sezonului România-Franţa la FITS, moderată de profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu, invitaţii E.S. Michele Ramis, Ambasadorul Franţei în România, Constantin Chiriac, Preşedintele FITS, Andrei Ţărnea, comisarul general al Sezonului România-Franţa 2019 în România, Irina Petrescu, Directorul Institutului Francez Bucureşti şi Francois Bloch, Directorul General BRD Groupe Societe Generale, au vorbit despre prezenţa franceză din festival, despre Franţa contemporană şi despre provocarea de a uita clişeele.

A doua zi din festival a dăruit comunităţii spectacole de stradă de neuitat. Stilul unic al companiei Chameleon şi-a făcut simţită prezenţa printr-un amalgam bogat de tehnici de dans, un show pus în scenă de cinci dansatori de excepţie. Spre seară, cei care au mers în Piaţa Mare au putut vedea din nou cum arată o răpire cosmică urbană, graţie spectacolului „Singuri în Univers” al companiei franceze Aerosculpture. Trupa pariziană Juniore a încheiat seara cu un concert care a captivat spectatorii prezenţi în număr mare la sărbătoarea artelor spectacolului.

Iubitorii de teatru sunt invitaţi şi azi să ia parte la evenimentele programate – lansări de carte şi noi numere din Jurnalul Artelor Spectacolului şi Jurnalul Român de Management Cultural, vernisajul, de la ora 15.30, al expoziţiei „Cuvinte întrupate. Imagine şi formă în universul teatral al lui Matei Vişniec”, şi, de la ora 17, primul dintre spectacolele-lectură ale acestei ediţii FITS: Teatru fără animale (Opt piese jucăuşe) de Jean-Michel Ribes.

Spectacolul de teatru „In a forest dark and deep” (ArtEst Foundation & unteatru), de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă şi Mihaela Sârbu, va putea fi văzut de la ora 16:00, la Redal Expo, iar de la aceeaşi oră, compania Hungry Sharks invită publicul la Colegiul Naţional „Octavian Goga” la un spectacol de dans ce conţine motive reinterpretate din scurtmetrajul (premiat cu Oscar) „Tango” de Zbigniew Rybczynski.

Adam Naas va urca duminică seara, de la ora 21:45, pe scena din Piaţa Mare, iar muzica lui va face atmosferă, în timp ce versurile sale vor completa scena cu note de electro şi indie.

Programul complet al zilei poate fi consultat şi aici: http://www.sibfest.ro/2019/16iunie
Nu uitaţi de aplicaţia de mobil FITS2019, pusă la dispoziţie cu ajutorul partenerului UniCredit Bank, care te ajută să fii mereu conectat la tot ce se întâmplă în festival: program spectacole, bilete, locaţiile spaţiilor de joc, personalizare experienţă – şi care poate fi descărcată accesând: Google Play şi App Store.

Vă reamintim că azi şi mâine (16 şi 17 iunie – Sărbătoarea Rusaliilor) următoarele expoziţii sunt închise:
Muzeul de Artă Contemporană- Visual Poems [Transience]
Casa Albastra- Muzeul Brukenthal- Artişti sibieni şi invitaţi în cadrul FITS 2019 / Artists from Sibiu and their Guests within FITS 2019
Muzeul Brukenthal – Cabinetul de Stampe- The art of giving: Picasso, Matisse, Dali, Klimt
Locaţia Palatul Brukenthal- Cabinetul de cartografie- Expozitia Kabuki- Teatru japonez
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17). În timpul festivalului, Agenţia va fi deschisă zilnic, între 10:00 şi 20:00.

Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informaţii despre întregul program şi preţul biletelor.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Varianta Delta se transmite la fel de rapid ca varicela. Ce măsuri recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA

Publicat

Arhivă foto

Războiul împotriva COVID-19 s-a schimbat, în condițiile în care varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela, poate fi transmisă de persoanele vaccinate și poate provoca îmbolnăviri mai grave decât tulpinile anterioare, potrivit Centre for Disease Control (CDC) din SUA, citat de Reuters.

Un document intern al CDC spune că varianta cu răspândire rapidă are nevoie de o nouă abordare, pentru a ajuta publicul să înțeleagă pericolul.

Documentul a spus că persoanele nevaccinate au de trei ori mai multe șanse de a se infecta și de peste 10 ori mai multe șanse să se îmbolnăvească grav sau să moară.

„Recunoașteți că războiul s-a schimbat”, spune CDC. „Îmbunătățiți comunicarea privind riscurilor individuale în rândul celor vaccinați”.

Delta, la fel de transmisibilă ca varicela

Textul a descris varianta Delta ca fiind la fel de transmisibilă ca varicela și mai transmisibilă decât o serie de alte boli, cum ar fi MERS, SARS, Ebola, variola, și gripa sezonieră, inclusiv gripa care a provocat pandemia din 2018.

Instituția recomandă măsuri de prevenire care includeau obligativitatea vaccinării pentru profesioniștii din domeniul sănătății pentru a proteja persoanele vulnerabile și revenirea la purtarea măștilor.

CDC a confirmat autenticitatea documentului, care a fost raportat pentru prima dată de Washington Post.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că se pot pierde ușor câștigurile obținute cu greu în lupta împotriva COVID-19, pe măsură ce varianta Delta se răspândește. Reprezentanții organizației susțin că vaccinarea ar putea salva vieți.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia a anunţat 16 decese și 6.513 noi cazuri de COVID, în scădere față de ziua precedentă

Publicat

Italia a anunţat 16 decese legate de coronavirus sâmbătă, în scădere de la 18 cu o zi înainte, potrivit Ministerului Sănătăţii. Și numărul zilnic de noi infecţii a scăzut de la 6.513 de la 6.619, informează Reuters.

Italia a înregistrat 128.063 de decese legate de COVID-19 de izbucnirea epidemiei în februarie anul trecut, cel mai mare bilanţ în Europa după Marea Britanie şi al optulea cel mai ridicat din lume.

Până în prezent, ţara a raportat 4,35 milioane de cazuri.

Numărul de pacienţi în spital cu COVID-19 – cu excepţia celor de la terapie intensivă – s-a ridicat la 1.851 sâmbătă, faţă de 1.812 cu o zi înainte.

Au fost 25 de noi admiteri în unităţi de terapie intensivă, în creştere de la 20 vineri şi numărul total al pacienţilor la terapie intensivă a crescut la 214 faţă de 201 anterior.

Aproximativ 264.860 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate în ultima zi, mai mult faţă de 247.486 anterior, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod ROȘU de vijelie în județele Satu Mare și Maramureș

Publicat

Arhivă foto

Meteorologii au emis duminică seara o avertizare Cod roșu de vijelie pentru mai multe localități din județele Satu Mare și Maramureș.

Potrivit ANM; sunt vizate localitățile Seini, Tăuții-Măgherăuș, Recea, Cicârlău, Ardusat din județul Maramureș și Medieșu Aurit, Culciu, Viile Satu Mare, Apa, Crucișor, Homoroade, Pomi, Valea Vinului din județul Satu Mare.

În aceste zone se vor semnala vijelie puternică, rafale peste 90-100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse care vor depăși 35 l/mp.

Avertizarea este în vigoare până la ora 20.30.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trenurile vor circula cu viteză redusă, pe anumite intervale de staţii, din cauza caniculei

Publicat

tren
Arhivă foto

CFR SA anunţă că în cursul zilei de duminică, când sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, personalul companiei va lua măsuri speciale pentru desfăşurarea circulaţiei trenurilor în condiţii optime de trafic.

Astfel, conform unui comunicat al companiei, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţeaua feroviară, în special în regiunile care intră sub incidenţa atenţionărilor de temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, prin verificarea directă ale liniilor de cale ferată, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 – 55 de grade, pe intervalele de staţii unde situaţia o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

De asemenea, CFR SA va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze din timp pasagerii despre condiţiile speciale de trafic, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate