Connect with us

ACTUALITATE

FILME&ACTORI ‘When We Were Apollo’, povestea celor 400.000 de necunoscuţi care au dus primul om pe Lună

Publicat

Sursa foto: huntsville.org

Cele aproximativ 400.000 de persoane implicate în aventura colectivă care a făcut posibilă trimiterea primului om pe Lună, reprezentând programul Apollo al NASA, pot fi văzute într-un film documentar în preajma aniversării a 50 de ani de la aselenizare, relatează EFE.

Cineastul Zachary Weil nu i-a ales ca protagoniştii ai filmului ‘When We Were Apollo’ pe Neil Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin – membrii echipajului Apollo 11 şi primii oameni care au ajuns pe Lună (la 20 iulie 1969), Armstrong şi Collins fiind şi primii oameni care au păşit pe suprafaţa lunară (21 iulie 1969).

YouTube video

Se poate spune că Weil a ales faţa ascunsă a programului Apollo pentru opera sa prima, prezentată la sfârşitul lunii iunie la Frost Museum of Science din Miami şi într-o proiecţie în Cocoa Beach, localitate din apropierea Centrului Spaţial Kennedy, de unde a fost lansată cea mai importantă rachetă din istorie.

În iulie documentarul va fi prezentat şi de mai multe staţii ale postului public de stat (PBS), înainte de a participa la mai multe festivaluri şi de a fi difuzat la toamnă de platforma de ‘streaming’ Amazon Prime. Regizorul în vârstă de 37 de ani a declarat pentru EFE că a dorit să dea glas miilor de „persoane obişnuite” care au participat la un proiect care este amintit ca una dintre faptele măreţe ale civilizaţiei.

Evident că a fost nevoit să prezinte un grup numeros de persoane, plus cele două femei şi 17 bărbaţi care îşi rememorează povestirile în ‘When We Were Apollo’. Pentru documentarul său, Weil a făcut apel la imagini de arhivă pentru a-i arăta pe cei convinşi, potrivit propriilor mărturisiri, că „au fost puternici pentru că au lucrat împreună”.

Potrivit lui Zachary Weil, programul Apollo a reprezentat mai mult decât forţa SUA de a cuceri Luna, demonstrând în primul rând importanţa societăţii de a-şi stabili mari provocări, ceea ce ar putea pe viitor să fie fructificat în acţiuni comune precum frânarea schimbărilor climatice care ne distrug planeta.

John Filson, producătorul documentarului a declarat la rândul său că Weil, pe care l-a cunoscut în urmă cu doi ani şi jumătate în Los Angeles, l-a contagiat cu entuziasmul şi dorinţa lui de a scoate la lumină acele legiuni de creiere rămase necunoscute dar ale căror eforturi şi muncă susţinută au făcut posibilă această realizare văzută ca o victorie a Americii asupra URSS în plin Război Rece.

Pentru a obţine fondurile necesare filmării documentarului au recurs de trei ori la plataforma Kickstarter.

La 18 octombrie 2018 au anunţat pe Twitter că sunt „emoţionaţi” de sfârşitul campaniei de strângere a fondurilor la care au participat „304 de contribuabili cu 25.926 de dolari”. Au obţinut de asemenea o subvenţie din Alabama, statul unde a fost construită racheta Saturn-V care a propulsat Apollo 11 de pe platforma LC 39A al Centrului Kennedy (Florida) la 16 iulie 1969.

Saturn-V a fost dezvoltată la Centrul de Zboruri Spaţiale Marshall al NASA din Huntsville (Alabama) unde a fost director cercetătorul german Wernher von Braun, care lucrase pentru Germania nazistă iar după victoria aliaţilor din al Doilea Război Mondial se stabilise în SUA.

Una dintre cele două femei din ‘When We Were Apollo’, Heidi Collier, este fiica lui Fritz Weber, unul dintre cei 120 de oameni de ştiinţă care au lucrat la fabricarea de rachete în Germania în timpul războiului şi care au fost primiţi de SUA pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele.

Bob Barnini, de la Echipa de Ingineri ai Armatei, All Koller, care era ucenic la Agenţia de Rachete Balistice (AMBA) având doar 17 ani când s-a implicat în proiect, sau James Jennings, de la NASA, sunt câteva dintre cei care şi-au povestit amintirile în acest documentar.

„Proiectul Apollo a fost realizat în principal de oameni cu vârsta de 30 de ani sau chiar mai tineri. Toţi aceşti oameni lucrau câte 12 sau 18 ore pe zi pentru a realiza programul. Nu am văzut niciodată un proiect ca acesta”, a spus Jennings.

Asemeni programului Apolo, Weil şi asociaţii săi aveau o misiune: să afle cine sunt acei bărbaţi şi acele femei implicate în program, unde se află acum şi ce părere aveau despre participarea lor la acest proiect grandios. Unii care apar în această producţie realizată de Contact Light Films au dat chiar bani pentru ca acest documentar să fie realizat, a mărturisit Filson.

„Spiritul Apollo”, asemeni programului de acum cinci decenii a cuprins şi proiectul cinematografic ‘When We Were Apollo’, făcând posibilă realizarea lui. „Ceea ce era important nu erau banii, ci crearea unei comunităţi”, a spus producătorul filmului.

Costul total al documentarului a fost de 100.000 de dolari iar rezultatul este dovada acestui succes istoric care nu a pierdut nimic din strălucire chiar şi după 50 de ani. Filson subliniază mândria resimţită de toţi cei intervievaţi pentru a fi făcut parte din acest proiect măreţ şi care au mărturisit că erau dispuşi să facă orice sacrificiu pentru a putea cuceri Luna.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe