EVENIMENT
Firmele din România caută lucrători români din diaspora. Se oferă salarii de 1.200 de euro pentru muncitorii calificați

Portalul ROUNIT, care va facilita conexiunile dintre oferta de muncă din România și forța de muncă din diaspora, a fost lansat pe 29 noiembrie, la București. Reprezentantul grupului RETTER Projectmanagement, unul dintre cei mai mari constructori de autostrăzi din România, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.
Peste 80% dintre companiile din România se confruntă cu dificultăți în recrutarea forței de muncă, chiar și atunci când oferă salarii atractive cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, arată datele unui sondaj realizat de ROUNIT.
Sectoarele cele mai afectate sunt construcțiile, operațiile cu mașini industriale și medicina.
În lumina situației actuale de pe piața muncii, această problemă a generat inițiative menite să faciliteze conexiunile dintre companiile românești și potențialii angajați din diaspora.
Majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive
Potrivit datelor obținute în urma sondajelor, majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive, cu un interval predominant situat între 3.000 și 7.000 de lei.
Aceste niveluri salariale, caracterizate drept „aproape occidentale”, au scopul de a atrage profesioniști talentați din diaspora românească și acoperă o gamă diversă de domenii, inclusiv construcții și medicină.
Chiar dacă salariile sunt competitive, companiile se confruntă cu dificultăți în a găsi persoane potrivite pentru pozițiile deschise.
În fața acestor provocări, Asociația Românilor din Italia a lansat portalul ROUNIT, care va centraliza și publica zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România.
Acest portal se prezintă ca un instrument esențial pentru atragerea forței de muncă din diaspora și pentru conectarea angajatorilor cu candidați calificați.
Cu un deficit persistent de forță de muncă, firmele din România se confruntă cu provocări semnificative în ocuparea pozițiilor vacante.
Lansarea portalului ROUNIT și participarea activă a românilor din diaspora în completarea chestionarelor reprezintă pași importanți în abordarea acestei crize de resurse umane și în facilitarea conexiunii dintre angajatori și lucrători.
Aspecte despre care a vorbit reprezentantul grupului RETTER
Reprezentantul grupului RETTER Projectmanagement, Guido Retter, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.
„Am discutat despre ce a fost nevoie pentru realizarea unei astfel de platforme, deci s-a ajuns la folosirea tehnologiei moderne pentru recrutare dar s-a ajuns și la încredere.
Atât în România cat și în afara României suntem capabili, tehnic vorbind, pentru că suntem persoane cu școală si nu ne este teamă de absolut nimeni, mai ales atunci când discutăm de domeniul construcțiilor.
Încrederea este un aspect important, pentru că trebuie să i-o inspiri unui om, unei familii mai ales.
Eu sunt de naționalitate germană, deci sas, cetățean roman și cetățean german, dar eu sunt născut în România, în Transilvania. Și această rădăcină a țării în care te-ai născut nu ți-o dă nicio altă țară, oricât de bună ar fi ea. Nu există nicio țară în lume care să fie doar bună.
Familia noastră a plecat din România tocmai din cauza neîncrederii într-o perspectivă de viitor.
După o absență de 20 de ani de zile am revenit în România tocmai pentru un proiect legat de meseria mea. Deci profesia m-a făcut să mă reîntorc în România.
Sunt de 16 ani înapoi în România și trăind mai mult aici decât în Germania pot să vă spun următorul lucru: România a făcut pași extrem de mari pentru a-și forma constructori.
A făcut pași extrem de mari pentru a se încadra în cerințele Uniunii Europene. Deci nu există discrepanțe între necesitățile și nivelul calitativ față de orice țară.
Pentru cei plecați din țară este o necesitate pentru a se întoarce în România, mai ales în domeniul nostru, al construcțiilor.
O să vorbim puțin despre ce îi așteaptă dacă se reîntorc în România.
Vorbim la noi în firmă de muncitori calificați, pentru că nu poți face autostrăzi cu muncitori necalificați.
Acești muncitori calificați nu au salarii mai mici de 1.200 de euro, echivalentul în lei în România.
Asta dacă constructorii lucrează la nivel de autostrăzi sau de proiecte mari.
Avem o tehnologie avansată în Europa și mai ales în România, pentru că ajutoarele pe care le primim prin anumite programe guvernamentale solicită să achiziționezi doar materiale și echipamente noi.
Trebuie să avem încredere în firmele care lucrează cu bani publici, cu bani din bugetul României”, a declarat Guido Retter.
Lipsa școlilor adecvate
Retter a mai subliniat că: “avem nevoie de școli adecvate în domeniul construcțiilor, începând de la scoală profesională care se pare că nu mai există, iar din acest motiv sunt bine veniți toți cei care au o profesie real învățată.
De asemenea facultățile au decăzut, cel puțin la nivelul inginerilor, pe lângă numărul foarte mic de absolvenți pe care-l avem.
Apoi vorbim din nou de încrederea pe care trebuie să le-o oferim acestor familii care se întorc înapoi în România. Și trebuie să fim conștienți de un singur lucru: că doar prin muncă contribuim la dezvoltarea acestei țări”.
sursa: Gazeta Românească
EVENIMENT
OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ordinul, transmis la Monitorul Oficial. Când intră în vigoare

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ministerul Dezvoltării a anunțat vineri că din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară. Prevederile sunt cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.
Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.
Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.
Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Familiile monoparentale vor primi un ajutor financiar în valoare de până la 1.200 de lei, fiind vorba despre o categorie vulnerabilă în fața costurilor de trai tot mai mari. Dat fiind faptul că un singur părinte face față greu întreținerii unui copil sau chiar mai mulți, statul român le vine în ajutor cu sume de bani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Semnele de stagflație (fenomen caracterizat printr-o creștere economică redusă, cu o inflație mare și un șomaj ridicat) pe care le arată economia românească, premergătoare intrării în recesiune, pot pune presiune pe leu și îngreunează eforturile BNR care folosește cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu prețurile.
În cadrul unui recent interviu, preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că economia României a intrat în stagnare şi are…
Citește mai mult pe Cluj24.ro