Connect with us

EVENIMENT

Floriile – Duminica Patimilor sau Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Ce nu e bine să faci în Duminica Floriilor

Publicat

florii

În data de 9 aprilie 2023, credincioșii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui.

Sărbătoarea este cunoscută mai ales sub numele de Florii. De această sărbătoare, românii încă păstrează o mulțime de tradiții.

Ce nu trebuie să faci de Florii

Se spune că puieții băgați în pământ în săptămâna cu duminica Floriilor nu vor da roade, de aceea este indicat să aștepți următoarea săptămână pentru a planta flori.

De Florii nu se calcă, nu se spală, nu se lucrează în grădină și nici nu se face curățenie în casă. Totuși, se spune că este bine ca femeile să deschidă larg toate geamurile, pentru a intra în casă energia pozitivă.

Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19) și anume intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor.

Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii. Ce obiceiuri se păstrează de Florii

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

După slujba de dimineață de la biserică, ramurile sfințite și binecuvântate de salcie sunt aduse acasă și se ating cu ele copiii, ca să crească mari și frumoși. Sunt păstrate la icoane, la porți, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie.

Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul și se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și familia.

În plus, de Florii își sărbătoresc ziua onomastică toti cei care la botez au primit nume de flori. În România, peste 1,4 milioane de români au nume de flori.

sursa: ziarul Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Publicat

sărbătoarea muzicii 2025 la alba iulia: soprana oana maria Șerban

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.

Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.

Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Publicat

mara cioban domokos gombos.jpg

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.

Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal din Sebeș

Publicat

bâtă ciobănească din colecția karl haldenwang (1863 1939), exponatul lunii iulie

Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.

Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ISU Alba: Risc crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație, având în vedere temperaturile ridicate prognozate

Publicat

isu alba: risc crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație,

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate și prognozate pentru perioada următoare, ISU Alba trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație și fond forestier care pot fi inițiate și propagate cu ușurință din cauza unor neglijențe în principal.

„Totodată, ca urmare a incendiilor de vegetație și fond forestier din ultimele zile, dorim să ne exprimăm sincerele mulțumiri tuturor instituțiilor și voluntarilor care au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe