EVENIMENT
Focar de pestă porcină confirmată în Brăila. Vor fi eutanasiate peste 25.000 de animale

Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două localităţi din judeţ, într-o gospodărie şi într-o exploataţie comercială, pentru lichidarea focarelor urmând să fie eutanasiaţi peste 25.000 de porci, potrivit informaţiilor furnizate luni de Prefectura Brăila.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a raportat Instituţiei Prefectului – judeţul Brăila, evoluţia pestei porcine africane din judeţul Brăila. Din acest raport reiese că la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmările a doua noi focare de PPA depistate atât într-o gospodărie din localitatea Tichileşti, cât şi într-o exploataţie comercială din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care numără un efectiv de aproximativ 25.000 de animale”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectură.
Pesta porcină africană a fost confirmată pe 20 decembrie 2019 la Grădina Zoologică din Brăila, la trei porci mistreţi, motiv pentru care s-a decis închiderea Parcului Zoo pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care a fost pus în aplicare un plan de măsuri specifice de dezinfectare şi eutanasiere a întregului efectiv de suine.
Judeţul Brăila are active, în prezent, 17 de focare de pestă porcină africană, din care 13 în gospodăriile locuitorilor, şi trei în exploataţii comerciale, potrivit informaţiilor furnizate de DSVSA Brăila.
Din iulie 2018, când a apărut primul focar de pestă porcină africană în Brăila, şi până în prezent, în judeţ au fost plătite despăgubiri pentru 3.996 de exploataţii, în valoare de 189.735.950 de lei, ceea ce reprezintă 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate la nivel naţional.
În perioada menţionată, în judeţ au fost stinse 190 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale.
Suma totală acordată, în 2019, cu titlu de despăgubire pentru efectivele de porci ucişi pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila este de 21.035.905 lei, din care s-au plătit 17.654.283 lei.
În 2019, în judeţul Brăila au fost eutanasiaţi în vederea lichidării focarelor de pestă porcină africană 8.293 porci în gospodăriile populaţiei şi 20.792 în exploataţii comerciale. AGERPRES
EVENIMENT
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară (P)

Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi sau doar pentru câteva ore din orașul încins, au un loc perfect pentru relaxare: piscina exterioară de la Theodora Golf Club.
Unul dintre cele mai liniștite și frumoase refugii din zona Alba Iuliei nu își propune să impresioneze prin agitație sau opulență, ci prin echilibru: apă curată, un șezlong cu umbră, un cocktail rece și un sentiment autentic de vacanță, chiar dacă e doar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.
Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.
După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.
În cadrul congresului a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței.
Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro