Connect with us

EVENIMENT

Focare de pestă porcină africană în două localităţi din judeţul Galați

Publicat

porc

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întrunit pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Braniştea şi Şendreni, se arată într-o informare transmisă, miercuri, de Prefectura Galaţi.

Potrivit sursei citate, în acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău. În consecinţă, s-a decis uciderea preventivă a suinelor din aceste exploataţii, respectiv 30 la Braniştea şi şapte la Şendreni şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării pestei porcine africane.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale; toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice, cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere.

În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, 11 focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi, în total, 137 de porci.

Potrivit Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi, în fondurile de vânătoare de la Suceveni, Adam, Zătun şi Pădurea Gârboavele au fost ucişi, în total, 70 de mistreţi, după ce s-a primit confirmarea prezenţei virusului pestei porcine la nişte mistreţi găsiţi morţi în zonele respective. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Publicat

marcel ciolacu guvern.jpg

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.

Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.

Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.

Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 15.25.41 scaled e1747744006814.jpeg

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.

„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Publicat

sfinții constantin și elena 2025. tradiții și superstiții în 21

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 13.28.19.jpeg

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.

Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe