Connect with us

ACTUALITATE

Fonduri europene de peste 360 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor în satele româneşti, în ultimii 3 ani

Publicat

bani

Sprijinul financiar plătit tinerilor fermieri pentru instalarea în mediul rural în perioada 2015-2018, prin intermediul PNDR 2020, a depăşit 360 de milioane de euro, o sumă insuficientă faţă de solicitările fermierilor care se apropie de 600 de milioane de euro, potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) transmise la solicitarea AGERPRES.

În perioada 2015-2018, AFIR a primit aproximativ 14.390 de solicitări de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, iar valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin submăsura 6.1 a PNDR 2020R 2020 este de peste 591,5 de milioane de euro.

Până în prezent, AFIR a încheiat cu tinerii fermieri 11.292 de contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 431,4 de milioane de euro, inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziţie din programarea 2007 – 2013.

”Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi ai unei exploataţii agricole reprezintă una dintre cele mai accesate linii de finanţare din întregul Program. Mă bucur foarte mult că tinerii au solicitat finanţare pentru a demara o investiţie în mediul rural deoarece fără reînnoirea generaţiilor de fermieri nu vom putea realiza o dezvoltare durabilă a agriculturii şi a zonei rurale din ţara noastră. Prin PNDR 2020, tinerii fermieri au avut la dispoziţie un buget de peste 426 de milioane de euro, din care AFIR a plătit mai mult de 360 de milioane de euro, până în prezent, sumă insuficientă raportată la nevoia de finanţare a tinerilor fermieri – AFIR a primit solicitări conforme de 591 de milioane de euro. Vom acorda o atenţie sporită acestei categorii de beneficiari şi după 2020 prin Planul Naţional Strategic”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Potrivit datelor furnizate de agenţie, sectorul vegetal se află în topul solicitărilor de finanţare depuse online de tinerii fermieri.

Astfel, din totalul cererilor de finanţare depuse, AFIR a primit 4.970 de solicitări pentru investiţii în horticultură, 2.790 de cereri pentru culturi de câmp, 1.530 de solicitări pentru culturi mixte, 1.525 de cereri pentru finanţarea de culturi şi pentru creşterea animalelor.

De asemenea, tinerii fermieri au solicitat sprijin pentru creşterea bovinelor pentru lapte prin 1.235 de proiecte, dar şi pentru 85 de ferme de creştere a bovinelor pentru carne. AFIR a mai primit 708 cereri de finanţare pentru investiţii în sectorul apicol, aproximativ 300 de solicitări pentru creşterea ovinelor şi a caprinelor şi 293 de cereri pentru a finanţa ferme mixte de animale.

Cele mai puţine solicitări de finanţare primite prin sM 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri” au fost pentru culturi permanente (arbuşti şi pomi fructiferi), respectiv 37, pentru păsări de curte, 13 cereri, iar pentru viticultură au fost depuse 12 solicitări de finanţare.

Prin PNDR 2007-2013, tinerii fermieri au primit finanţare prin măsura 112 – Instalarea tinerilor agricultori, suma totală plătită fiind de 305,3 de milioane de euro.

Agenţia a primit în perioada menţionată 22.494 solicitări de finanţare prin M 112, valoarea lor fiind de 630 milioane de euro, însă au fost încheiate 12.526 de contracte de finanţare, în valoare de 315 milioane de euro şi au fost efectuate plăţi de 305,3 milioane de euro. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe