EVENIMENT
Fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an
Pe lângă facturile mai mari la energie, motorina mai scumpă cu 45% şi războiul din Ucraina care scumpeşte alimentele, şocul inflaţionist din România, prin cea mai ridicată inflaţie din ultimii 18 ani, mai vine cu o situaţie complicată: scăderea economiilor pentru pensie.
Astfel, cei care şi-au verificat în ultimele zile contul de pensie privată Pilon II au putut observa scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private, în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii.
Vezi și PENSII 2022: Pensionare cu 2 ani mai devreme, fără penalizare. Noi localități în LISTĂ. Modificare la Legea Pensiilor, promulgată
Fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an. Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni
Cu alte cuvinte, chiar dacă în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, şocul inflaţionist loveşte puternic în economiile de bătrâneţe ale aproape 8 milioane de salariaţi dată fiind expunerea ridicată, de circa 60%, pe titluri de stat.
Iar astfel de instrumente se depreciază într-un context cu scumpiri accelerate precum cel din prezent.
Pe de altă parte, în acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti, fondurile de pensii au circa 25% din care sub jumătate sunt în companii ale căror rezultate sunt pentru moment influenţate pozitiv de inflaţie.
Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni. Toate cele 7 fonduri Pilon II sunt pe minus, de la începutul anului
De la începutul lui 2022, indicele titlurilor de stat emise de MFP (calculat de Bloomberg şi care include şi cupoanele) are minus 8,5%, pe fondul randamentelor în creştere cerute de investitori, în timp ce BET-TR, principalul indice al Bursei de la Bucureşti şi care reflectă şi dividendele, are minus 2,5%, potrivit BVB.
Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) toate cele şapte fonduri Pilon II sunt pe minus de la început de 2022 încoace, cu o scădere medie de circa 7,2%.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Prognoză: Furtuni de iarnă adevărată, în decembrie. Miezul Vortexului Polar se deplasează și devine instabil
Iarna 2024/2025 este pe cale să înceapă din punct de vedere meteorologic într-un mod foarte dinamic. În prezent, există o succesiune puternică de valuri de presiune în America de Nord. Până la începutul lunii decembrie, un nucleu de nivel scăzut al Vortexului Polar se va muta peste Golful Hudson, aducând aer mai rece în emisfera nordică.
1 decembrie marchează începutul oficial al sezonului meteorologic de iarnă….
Citește mai mult pe Alba24.ro
Procesul de votare pentru alegerile prezidențiale din Cluj-Napoca a decurs, duminică, fără incidente majore, fiind chiar înregistrate cozi la unele secții.
La secția de votare nr. 123, din incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, aproximativ 700 de persoane votaseră până la ora 14,30, iar timpii de așteptare au fost scurți.
Totuși, la un moment dat, locul a început să se aglomereze, formându-se o coadă de aproximativ…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Vinul de gheață de pe colinele Podgoriei Jidvei – Culesul strugurilor înghețați din care se face nectarul iernii
În lumea vinurilor, desertul nu este doar o destinație finală, ci un univers în sine, unde natura, măiestria și răbdarea se întâlnesc într-o simfonie a perfecțiunii. Iar în acest univers, vinul de gheață, sau Eiswein, reprezintă o capodoperă rară, o expresie a generozității naturii și a priceperii umane.
De pe colinele Podgoriei Jidvei, acest nectar al iernii reușește să cucerească atât inimile cunoscătorilor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Primăria Alba Iulia a cumpărat asfalt la sac, care poate fi utilizat și iarna, pentru repararea gropilor de pe străzi
Primăria Alba Iulia a cumpărat 200 de saci cu asfalt rece, care poate fi utilizat și iarna pentru repararea gropilor de pe străzile și drumurile din oraș.
Administrația locală din Alba Iulia a cumpărat 200 de saci (de 25 kg fiecare) cu asfalt rece tip RRD. Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă pe platforma SEAP, valoarea fiind de 10.650 lei, fără TVA.
Asfaltul rece tip RRD se folosește la repararea gropilor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro