Connect with us

ACTUALITATE

Formaţiunea Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, căutată de turişti pentru forma sa inedită

Publicat

Sursa foto: Discover Cavnic/Facebook

Aria naturală Creasta Cocoşului (1.423 metri altitudine) din Munţii Gutâi, fostă rezervaţie geologică protejată cu suprafaţă de peste 50 de hectare, este apreciată atât de turiştii români, cât şi de cei străini pentru unicitatea peretului aproape vertical, fost coş al unui vulcan stins ce se înalţă brusc spre cer, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România – ANTREC, filiala Maramureş, Livia Sima.

creasta-cocosului

„Creasta Cocoşului e una dintre cele mai stranii formaţiuni geologice, formată cel mai probabil ca urmare a activităţilor vulcanice în urmă cu milioane de ani, în Munţii Gutâi de azi (…) Turiştii urcă pe munte, îndeosebi în perioada vară-toamnă, pentru a admira acest platou format din andezit cu înălţime ce oscilează între 60 şi 100 metri şi o lungime de circa 200 de metri. Odată ajuns pe platou, turistul are o imagine panoramică a câteva localităţi din Maramureş, iar în zilele senine se poate admira lanţul muntos al Carpaţilor care trec geografic din România spre Ucraina. E unul dintre cele mai spectaculoase zone alpine din judeţul Maramureş care-i încântă pe iubitorii de drumeţie şi răsplăteşte cu imagini de vis”, a spus Livia Sima.

Pe Creasta Cocoşului se poate ajunge relativ uşor din Pasul Gutâi (DN 18) sau din oraşul Cavnic, renumită zonă schiabilă având numeroase pensiuni din DJ 184, aflat chiar la poalele Munţilor Gutâi.

Administratorul domeniului virtual „Discover Cavnic”, Alexandru Oprea, fotograf şi montaniard pasionat, a precizat, pentru AGERPRES, că pe versantul Creasta Cocoşului se poate ajunge pe mai mult de 15 trasee cu grade de dificultate diferite, însă e recomandată varianta cea mai optimă cu plecare din oraşul Cavnic.

„Accesul cu plecare din oraşul Cavnic e cel mai la îndemâna turistului iniţiat sau mai puţin iniţiat care ar putea avea nevoie de însoţitor pe munte. Oficial sunt omologate peste 20 de variante de traseu, însă folosite doar câteva care permit accesul mult mai uşor pe creastă. Locul e foarte atractiv şi pentru alpinişti care ajung uneori aici pentru antrenamente, însă pentru turiştii mai puţin familiarizaţi cu muntele e bine să aibă în vedere că traseul poate dura câteva ore dus-întors, asta înseamnă o zi întreagă dedicată ieşirii”, a spus Alexandru Oprea.

Potrivit acestuia, turiştii pot pleca pe traseu din oraşul Cavnic, dar şi din satul Breb, localitate rurală recunoscută pentru conservarea caselor vechi ţărăneşti.

„Pentru începători este sugerată varianta de traseu până la cota 1.000 de metri, în apropierea Vârfului Mogoşa (1.246 metri), e un traseu uşor, clasat ca efort spre mediu. O altă variantă ar fi traseul marcat spre Trei Apostoli, cu plecare din faţa Centrului de Informare Turistică Cavnic pe un drum forestier, apoi se orientează după marcaje, timp estimat două ore. Varianta de plecare din satul Breb se poate face pe un traseu marcat pentru cei care participă la concursuri montane. O altă variantă viabilă tot cu plecare din Breb este şi pentru cei care ar dori să admire Tăul Morărenilor (rezervaţie naturală umedă renumită pentru muşchiul verde format în jurul lacului n. red). Turiştii ar putea să întâlnească urşi, dar dacă fac gălăgie, ursul se îndepărtează. Toate traseele care duc spre Creasta Cocoşului sunt de dificultate medie şi pot fi parcurse aproape de orice drumeţ, însă necesită un minim de pregătire fizică”, a detaliat Alexandru Oprea.

Acesta a mai precizat că turiştii care ajung în oraşul Cavnic ar mai putea vizita ruinele vechii topitorii de aur Logolda, Cascada Văii de pe Izvor, Stâlpul Tătarilor, Biserica Sf Varvara din Handal, datată din anul 1800, momentul istoric ridicat în memoria foştilor deţinuţi politici care muncit la vechea mină Cavnic şi o veche galerie de mină, iar pasionaţii de cicloturism ar putea încerca traseul Drumul Verde din Munţii Gutâi. AGERPRES / (A – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: În atenția apicultorilor

Publicat

stupi albine.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse 118 cereri de plată, pentru o sumă totală de 1.196.791,94 lei.

La acest moment, APIA se află în stadiul de efectuare a controlului la fața locului pentru cei 8 solicitanti incluși în eșantionul de control.

După finalizarea controlului și introducerea rezultatelor acestuia în aplicația informatică, urmează parcurgerea etapelor:

  • Verificarea dosarelor selectate în controlul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Agent economic amendat cu 20.000 de lei

Publicat

pachet de tigari deschis e1657774823934.jpg

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul de Ordine Publică au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, în municipiul Botoșani.

În cadrul activităților desfășurate, au fost identificate, într-un modul stradal, de pe Bulevardul Mihai Eminescu, peste 2.000 de țigarete de proveniență Republica Moldova, pentru care agentul economic nu deținea documente legale.

Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 20.000 de lei, iar țigările au fost supuse confiscării.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Încă 4 zile lucrătoare pentru VIZAREA carnetelor de RENTIER agricol

Publicat

rentier.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani a transmis astăzi că rentierii agricoli mai pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricole până cel târziu la data de 02 septembrie 2024 (31 august 2024 fiind zi nelucrătoare se prorogă până în prima zi lucrătoare).

Pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2023, rentierii ori împuternicitul/mandatarul/curatorul acestora vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

647 locuri de muncă disponibile la Botoșani. AJOFM a anunțat lista locurilor de muncă

Publicat

zidar.jpg

Publicitate

Nu mai puțin de 647 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR ECONOMIC SC DIACONU CONSULT OFFICE SRL;Tel:0723331583

E-mail:mdwaytosuccess@gmail.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI BOTOSANI

Str.Marchian nr.11

Tel:0231518812

CONTABIL SEF SC NORDIC URBANTEC SRL

Publicitate

Str.Calea Nationala nr…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe