Connect with us

ACTUALITATE

Formula 1 pregăteşte noi adaptări la regulamentul tehnic şi sportiv pentru 2021

PublicatResponsabilii Formulei 1 au dezvăluit liniile unui studiu pentru modificarea regulamentului tehnic şi sportiv în perspectiva anului 2021, printre acestea numărându-se monoposturi regândite, pneuri mai rezistente, limitarea ajutoarelor la pilotaj sau standardizarea pieselor, conform promotorului Formula One.

Aceste măsuri urmăresc patru obiective: monoposturi mai bine construite pentru cursă şi mai atractive vizual, obţinerea unui contingent mai omogen şi un campionat mai viabil economic.

Pentru ameliorarea spectacolului, Formula 1 trebuie să se schimbe, iar factorii decizionali să ajungă la un consens: Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), promotorul Formula One, echipele şi piloţii.

În privinţa aerodinamicităţii, mai degrabă decât de a aduce noi modificări la eleroanele faţă şi spate şi numeroase adaosuri la şasiuri, monoposturile din 2021 vor utiliza efectul de sol, comparabil cu un efect de ventuză sub maşină. Astfel, când două monoposturi se vor urmări, cel de-al doilea nu va fi jenat ca în prezent de turbulenţele produse de cel dinainte.

Aceste noi reguli vor fi “foarte normative” la modul de a evita ca vreo echipă să găsească un truc care să-i permită să învingă concurenţa.

De asemenea, se pune problema de a oferi piloţilor mai multă implicare, prin suprimarea anumitor ajutoare la pilotaj (direcţia asistată sau anti-calare a motorului), care vor fi evaluate.

De asemenea, pentru a reduce ecartul între cele mai bogate echipe şi celelalte, standardizarea unui anumit număr de elemente (jante, frâne, radiatoare sau echipament de stand) se află în studiu.

Totodată, limitarea bugetelor este un subiect de actualitate, însă salariile piloţilor şi ale “unei mici părţi din personalul cheie” nu fac obiectul analizei.

Sub lupa responsabililor din Formula 1 se află şi o reducere a personalului în timpul Grand Prix-urilor, precum şi condensarea formatului de weekend, de exemplu prin deschiderea circuitului vineri dimineaţă, în loc de joi.
AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO: Descoperire arheologică pe o insulă din Franța. Rămășițe umane, ascunse într-o necropolă antică

Publicat

O necropolă antică cu 40 de morminte, între care şi amfore conţinând rămăşiţe umane, a fost descoperită pe insula franceză Corsica, relatează vineri Live Science.

Rămăşiţele indică faptul că în necropolă sunt îngropaţi de la sugari la adulţi, au spus arheologii. Situat în oraşul Île-Rousse de pe coasta de nord a insulei, cimitirul pare să fi fost folosit între secolele III – V d.Hr., o perioadă în care Imperiul Roman se afla în declin.

Provin din Africa de Nord

Multe rămăşiţe au fost găsite îngropate în amfore, vase mari care ar fi fost utilizate în mod normal pentru transportul mărfurilor precum ulei de măsline, vin sau murături. Proiectarea amforelor indică faptul că acestea provin din Africa de Nord, cel mai probabil din Cartagina.

 

Chiar şi aşa, rămăşiţele găsite în necropole, inclusiv cele din amfore, au aparţinut unor persoane care locuiau probabil în apropierea necropolei din Corsica, a declarat Jean-Jacques Grizeaud, arheolog la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) care a condus săpăturile la faţa locului. La acea vreme, aveau loc multe schimburi comerciale peste Marea Mediterană, a adăugat Grizeaud.

Țigle folosite de romani, pentru acoperișurile clădirilor

Arheologii au descoperit, de asemenea, că unele dintre morminte erau acoperite cu plăci de teracotă pe care romanii le numeau ”tegulae” şi ”imbrices”. Romanii foloseau adesea astfel de ţigle pentru acoperişurile clădirilor şi, uneori, pentru a acoperi morminte.

Necropola este situată la poalele bisericii Concepţiei Imaculate construită în 1893, afirmă cercetătorii.

Clădiri de cult

Alte morminte găsite pe insulă, cum ar fi cele descoperite la sit-urile Mariana şi Sant’Amanza, sunt legate de clădiri de cult, au menţionat cercetătorii, apreciind că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce oraşe sau localităţi antice erau situate în apropierea acestei necropole.

”Nu există nicio menţiune reală despre un oraş în textele antice sau, de exemplu, pe harta insulei Corsica făcută de Ptolemeu”, a spus Grizeaud.

În următoarele câteva luni arheologii vor efectua lucrări de laborator pentru a determina sexul celor înmormântaţi, vârsta exactă a acestora şi orice boli sau răni pe care le-ar fi putut avea, a indicat Grizeaud.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie, din nou pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Nemții impun măsuri pentru persoanele venite din Regat

Publicat

Arhivă foto

Germania a reinclus vineri Marea Britanie pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în urma informaţiilor despre extinderea variantei indiene a coronavirusului în această ţară, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a atenţionat că această variantă riscă să perturbe procesul de relaxare a restricţiilor, în pofida vaccinării masive a populaţiei britanice, transmite Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă, Boris Johnson a asigurat că Marea Britanie va continua aplicarea planului de relaxare a restricţiilor antiepidemice, dar a atras atenţia că extinderea variantei indiene a coronavirusului ar putea perturba aplicarea acestui plan ce cuprinde ridicarea tuturor restricţiilor până pe 21 iunie.

El a mai spus că această variantă se extinde în unele oraşe din nordul Angliei, dar încă nu există dovezi conform cărora ea ar diminua eficacitatea vaccinării.

În schimb, principalul responsabil sanitar britanic, Chris Whitty, a declarat că la ora actuală cercetătorii britanici cred că varianta indiană a coronavirusului este mai transmisibilă decât varianta britanică apărută iniţial anul trecut în comitatul Kent.

”Considerăm la ora actuală (…) că această variantă este mai transmisibilă decât B.1.1.7 (varianta britanică). Întrebarea concretă acum, pentru următoarele 2-3 săptămâni, este dacă aceasta este puţin mai transmisibilă sau dacă este mult mai transmisibilă şi dacă va avea implicaţii asupra evoluţiei pe termen lung a epidemiei în Regatul Unit şi de asemenea a pandemiei în lume”, a explicat responsabilul britanic.

Premierul Johnson a asigurat în acest context că va accelara campania de vaccinare, astfel încât a doua doză de vaccin anti-COVID-19 să fie administrată cât mai rapid persoanelor cu vârste de peste 50 de ani.

În acest timp, în urma informaţiilor privind creşterea răspândirii variantei indiene în Marea Britanie, Germania a anunţat vineri reincluderea acestei ţări pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în pofida scăderii semnificative a cazurilor de COVID-19 înregistrate recent pe teritoriul britanic.

Prin urmare, începând de duminică persoanele sosite din Marea Britanie în Germania vor trebui să rămână 10 zile în carantină, cu excepţia cazurilor în care dovedesc că au fost vaccinate ori s-au recuperat după o infecţie recentă cu coronavirus, sau dacă prezintă un test PCR negativ.

Detectată prima dată în octombrie 2020 în India, noua variantă, responsabilă cel puţin parţial pentru explozia epidemică din această ţară, a fost clasată săptămâna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ”variantă care stârneşte îngrijorare”, alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.

Varianta indiană B.1.617 grupează de fapt trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune şi altele diferite.

În raportul său publicat joi, Public Health England a acordat o atenţie specială sub-variantei B.1.617.2, a cărei prezenţă a crescut rapid în Marea Britanie, cu peste 1.300 de cazuri confirmate.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Summer Work Travel 2021: Americanii au mărit numărul de interviuri pentru vizele acordate studenților care vor să lucreze la vară în SUA

Publicat

Reprezentanții Ambasadei SUA la București organizează din ce în ce mai multe interviuri pentru obținerea vizei, în contextul în care efectele pandemiei s-au diminuat.

Reprezentanții Ambasadei americane la București au anunțat că organizează din ce în ce mai multe interviuri pentru obținerea vizei deoarece situația creată de pandemie s-a îmbunătățit. Ei s-au întâlnit cu mai mulți tineri care vor lucra în SUA în perioada vacanței de vară.

Întâlnire cu tinerii români care vor călători în SUA

„Pe măsură ce condițiile de la nivel local continuă să se îmbunătățească, Ambasada a început de curând să organizeze mai multe interviuri pentru viză. În această dimineață, Chargé d’Affaires David Muniz și-a făcut timp să îi întâlnească pe tinerii români care vor călători în Statele Unite prin Programul „Summer Work Travel (SWT) 2021”.

SWT este un program de schimb cultural, care permite studenților să călătorească în Statele Unite și să lucreze acolo, pe durata vacanței de vară”, au anunțat reprezentanții ambasadei pe Facebook.

Potrivit portalului instituției, Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti continuă să ofere servicii de viză pentru situaţii de urgenţă şi de importanţă critică. Cât timp condiţiile locale permit, după serviciile pentru cetăţeni americani oferite prioritar, se face procesarea în faze a vizelor de imigrare şi a anumitor categorii de vize temporare.

Prioritatea este acordată pentru vizele de imigrare pentru rude de gradul I ale unui cetăţean american, inclusiv pentru adopţii internaţionale, vize de logodnă şi pentru anumite categorii speciale de vize de imigrare.

Totuși, nu sunt considerate situații de urgență cererile care au ca justificare vacanțele și nunțile.

„Vom continua să procesăm cu prioritate solicitări de vize temporare pentru călătorii urgente, pentru diplomaţi şi pentru anumite categorii de activităţi de importanţă critică, cum ar fi cele de sprijin acordat Statelor Unite ale Americii pentru a contracara efectele pandemiei, urmate de categoria de studenţi şi schimburi culturale (vize F-1, M-1 şi J-1) şi de cea a vizelor temporare pentru lucru, în cazul în care condiţiile locale vor permite. Vom relua procesarea vizelor de imigrare şi temporare în regim normal doar în momentul în care toate resursele necesare vor fi disponibile, iar serviciile vor putea fi oferite în siguranţă.

Nu anticipăm să reluăm procesarea vizelor de afaceri sau turistice (B1/B2) în regim normal în următoarele luni.

Vă rugăm să luaţi notă de faptul că planurile de vacanţă, nunţile sau întâlnirile de afaceri nu întrunesc criteriile pentru călătorii de importanţă critică. Vom continua să deschidem locuri în sistemul de programări pentru cei care au nevoie de o programare în regim de urgenţă, dar vom anula toate celelalte programări efectuate în regim normal, de obicei cu 2-4 săptămâni înainte de data programată”, scrie pe portalul Ambasadei SUA la București.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook/ U.S. Embassy Bucharest

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat: Amenzi pentru organizatorii de evenimente care nu verifică dacă participanții sunt vaccinați

Publicat

arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, vineri, că organizatorii evenimentelor cu participare extinsă la care se permite intrarea doar a persoanelor vaccinate vor fi amendaţi dacă nu se respectă această condiţie, menţionând că aceştia au obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate.

Întrebat ce se întâmplă dacă sunt agenţi economici care nu verifică dacă persoanele sunt vaccinate, Raed Arafat a spus: “Persoana respectivă este amendată, fără nicio discuţie, deci persoana care este organizator. Deci, organizatorul are obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate, dacă intră pe scenariul cu persoanele vaccinate. Dacă rămâne pe scenariul minimal, fără persoane vaccinate, atunci nu mai e nicio problemă. Dar, dacă intră pe scenariul respectiv, atunci are obligaţia să verifice că persoanele sunt vaccinate”.

Raed Arafat: Amenzi pentru organizatorii de evenimente care nu verifică dacă participanții sunt vaccinați. Vaccin sau test

El a precizat că pentru intrarea la evenimente nu va fi luată în considerare prezentarea dovezii că persoanele respective au trecut prin boală, fiind admise doar certificatul de vaccinare şi testul negativ.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin boală, Raed Arafat a explicat: “Dacă prezintă test, nu mai e valabil aspectul că dacă am fost bolnav prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”.

Citește și Ce măsuri de relaxare intră în vigoare din 15 mai. LISTA COMPLETĂ. Anunțul premierului Cîțu

Guvernul a adoptat vineri modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai, printre care eliminarea portului măştii în spaţii deschise neaglomerate şi a restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Potrivit hotărârii, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.

Se redeschid sălile de sport şi fitness

De asemenea, se va permite şi activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, fără a se depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

“Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţe/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spaţiu”, a precizat premierul. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate