ACTUALITATE
Fost director al Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti”, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar de corupţie
Bogdan Popa, director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (CCPBPB) în perioada 2011 – 2013, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, într-un dosar legat de acordarea unui contract de dezinsecţie, prejudiciul în acest caz fiind de 5,8 milioane lei.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Marian Nae – director general al Centrului în perioada 2014 – 2015, precum şi Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae – economist la CCPBPB, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al DNA, în mai 2012, între Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, reprezentat de Bogdan Popa, şi o societate comercială a fost încheiat un acord-cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare.
Procurorii spun că, până în anul 2015, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost încheiate, cu aceeaşi societate, cinci contracte subsecvente, care au fost supraevaluate, angajându-se cheltuieli a căror necesitate şi oportunitate nu a fost justificată.
Documentele şi o parte din actele adiţionale au fost semnate, la momente diferite, de Bogdan Popa în calitate de director general al CCPBPB şi Marin Nae în calitate de director general, respectiv şef serviciu administrativ în cadrul Centrului.
„În demersurile lor infracţionale, cei doi inculpaţi au beneficiat de ajutorul inculpatei Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela care, în perioada 2012 – 2015, atât în nume personal dar şi pentru directorul general Nae Marin, a semnat referatul privind valoarea estimată a serviciilor ce formează obiectul acordului-cadru, precum şi mai multe contracte subsecvente şi acte adiţionale. Prin această conduită a fost cauzat un prejudiciu CCPBPB în cuantum de 5.867.153 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către societatea beneficiară a contractelor”, spun procurorii.
Conform DNA, în cursul anului 2012, cu ocazia semnării acordului-cadru menţionat, Bogdan Popa a pretins de la reprezentanţii societăţii respective, cu titlu de mită, un procent de 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă, iar ulterior, în perioada mai 2012 – septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi).
Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 5.867.153 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatei Petroi-Avasiloae şi unei alte persoane. Aceeaşi măsură a mai fost dispusă şi în cazul societăţii comerciale beneficiare a contractelor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
În 2015, Bogdan Popa a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul în care este inculpat şi fostul primar general Sorin Oprescu. Potrivit DNA, Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar proveni din acte de corupţie. AGERPRES