ACTUALITATE
Fost director CUG Cluj: Și la ruși și la ucrainieni le place să aibă un ”tătuc”, un șef cu mână forte. Vesticii nu înțeleg asta

Fostul director al CUG Cluj, Dorin Ilieș, cunoaște spațiul ex-sovietic și orașele din Ucraina, atacate acum de armata rusă, printre care Mariupol, unde a fost de zeci de ori pentru contracte economice, mai ales după Revoluția din 1989, dar și Donețk. Acesta a povestit pentru Cluj24 cum a perceput Ucraina și Rusia și ce crede că așteaptă cetățenii de la liderii lor.
”Am lucrat cu ei înainte de Revoluție, exclusiv prin Moscova. Noi, de la CUG, livram utilaj energetic, cazane de apă caldă, în Siberia, pentru încălzirea gazoductelor.
În timp, s-a diversificat paleta pieselor făcute de noi – utilaje metalurgice, părți de utilaje, piese turnate și forjate, astfel că am ajuns să lucrăm și pentru un mare combinat metalurgic din Ucraina, Azovstal din Mariupol, unde lucrau 25.000 de oameni”, a spus Ilieș.
La Revoluție, s-au sistat relațiile economice, dar s-au reluat după vreo doi ani.
”I-am căutat și noi, dar ne-au căutat și ei, erau aceeași oameni cu care am colaborat și înainte. Primul contract, de livrare a unor role din inox pentru paturile de răcire din laminoare, a fost semnat la începutul anului la 1992, în valoare de 1,2 milioane de dolari.
Ulterior, am avut contracte mai mari, ultimul în 1997, când am plecat din CUG. Am avut și barter direct, noi livram piese și primeam șină de tren”, a explicat acesta.
De-a lungul anilor, începând cu 1992, Dorin Ilieș a efectuat zeci de deplasări la Mariupol și Donețk, cu mașina, trenul sau avionul și a ajuns să îi cunoască foarte bine pe ucrainieni.
Nu se făcea caz că cineva vorbește rusește sau ucraineană
”Când am fost prima dată cu trenul în ianuarie 1992, din partea ERS CUG, la Mariupol, cu plecare din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro