EVENIMENT
Fost director general adjunct al APIA, trimis în judecată de procurorii DNA pentru instigare la fraudă cu fonduri europene

Bogdan Dumitru Dumitraşcu, fost director general adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a fost trimis în judecată de procurorii DNA, vineri, 6 ianuarie 2023, într-un dosar în care este acuzat de instigare la fraudă cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Dumitru Dumitraşcu, la data faptei director general adjunct al APIA, pentru instigare la fals intelectual şi instigare la complicitatea la folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În acelaşi dosar au fost au fost trimişi în faţa judecătorilor Ionel Bucelea şi Florin Panaitescu, la data faptelor inspectori în cadrul APIA – Centrul judeţean Călăraşi, pentru fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi un fermier, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Fost director general adjunct al APIA, trimis în judecată de procurorii DNA pentru instigare la fraudă cu fonduri europene. Al doi inculpați
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în cursul anului 2020, în scopul obţinerii fondurilor nerambursabile, fermierul cercetat în prezenta cauză ar fi depus la APIA – Centrul judeţean Călăraşi mai multe documente şi declaraţii false care atestau împrejurarea neadevărată că lucrările executate de inculpat îndeplineau condiţiile pentru obţinerea subvenţiilor aferente Zonelor de Interes Ecologic, respectiv cultivarea unui amestec de culturi secundare (rapiţă şi titricale).
Printre documentele depuse la APIA se regăseşte şi un raport de control al inculpaţilor Ionel Bucelea şi Florin Panaitescu, încheiat după acţiunea de verificare în teren, cu privire la conţinutul căruia se impun precizări, respectiv, iniţial, ca urmare a unei activităţi de control, cei doi inspectori ar fi consemnat în raport faptul că pe terenul deţinut de fermier nu ar fi fost identificat stratul vegetal declarat pentru care solicitase subvenţia, ci doar o cultură de grâu comun, de toamnă.
Fost director general adjunct al APIA, trimis în judecată de procurorii DNA pentru instigare la fraudă cu fonduri europene. Ce susține DNA
Ulterior, după o întâlnire cu inculpatul Bogdan Dumitru Dumitraşcu care, în perioada respectivă, era director general adjunct al APIA, cei inspectori, la instigarea primului, ar fi revenit şi ar fi consemnat în fals în raportul respectiv că pe suprafaţa de teren ce aparţinea fermierului, era înfiinţată şi cultură de strat vegetal”, arată anchetatorii.
Prin demersurile menţionate mai sus, fermierul a obţinut de la APIA suma de 7.128 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, menţionează procurorii
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călăraşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
DNA mai arată că Bogdan Dumitru Dumitraşcu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită. Agerpres
EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada).
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro