Connect with us

EVENIMENT

Fost procuror şef din Sinaia condamnat pentru corupție. A primit bani și 10 tone de combustibil de la afaceriști cu dosare penale

Publicat

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, a fost condamnat definitiv, marţi, de ÎCCJ, la trei ani închisoare cu suspendare, pentru corupție. El a primit bani şi aproape 10 tone de benzină şi motorină de la oameni de afaceri care aveau dosare penale.

Instanţa supremă a mai stabilit un termen de supraveghere de 6 ani, timp în care fostul procuror are mai multe obligaţii de îndeplinit.

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată, în luna iulie 2016, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată. Fostul procuror a fost achitat de Instanţa supremă pentru spălare de bani, dar a primit o condamnare cu suspendare pentru luare de mită.

Potrivit DNA, Văduvan a cerut şi primit bani şi alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, pentru a le asigura acestora protecţia în diferite dosare în care erau implicaţi.

Astfel, în perioada 2007 – 2012, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei, spun anchetatorii.

„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta”, susţine DNA.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut că, în cursul anului 2009, în acelaşi scop al asigurării protecţiei, Văduvan a pretins şi primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 – 2015, în nume propriu sau ca prim procuror, Văduvan a adoptat soluţii favorabile celor doi oameni de afaceri în 12 dosare penale.

„Totodată, în perioada 2008 – 2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora şi soţia sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului şi ale soţiei sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar”, mai spune DNA. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga e1732091678910.jpg

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele

Publicat

whatsapp image 2024 11 20 at 13.29.37 1.jpeg

Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi

Publicat

ninge în apuseni și Șureanu: la munte, iarna a venit

În seara de 20 noiembrie 2024,  prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.

Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

academia de muzica constructie 1 e1709285973888.jpg

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe