Connect with us

EVENIMENT

Foşti şefi ai Administraţiei Bazinale de Apă Siret, trimişi în judecată de DNA pentru angajări ilegale

Publicat

dna

Procurorii Serviciului Teritorial Bacău din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a trei persoane implicate într-un caz de angajări ilegale în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret, se arată într-un comunicat transmis, joi, de DNA.

Potrivit sursei citate, şeful Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul ABA Siret, Ioan Tănasă, a fost trimis în faţa instanţei pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

El este acuzat că ar fi semnat documentele prin care Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost angajaţi ilegal în funcţii de conducere la Sistemul Hidrotehnic Independent Paşcani şi, respectiv, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ.

În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente

„În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente (decizii, act adiţional la contractul individual de muncă, etc.) prin care inculpaţii Rîznic Marius Andrei şi Nechita Marius Mihai ar fi fost numiţi provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, în condiţiile în care aceştia nu ar fi îndeplinit cerinţele de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea acelor funcţii. O parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ”, se precizează în comunicatul DNA.

Anterior numirii în acele funcţii, Marius Andrei Rîznic a ocupat funcţia de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciorteşti- judeţul Iaşi, iar Nechita Marius Mihai şi-a desfăşurat activitatea ca şi consilier, gradaţia 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aceştia ar fi fost detaşaţi la ABA Siret şi mai departe au fost numiţi pe cele două funcţii de conducere

Ulterior, aceştia ar fi fost detaşaţi la ABA Siret şi mai departe au fost numiţi pe cele două funcţii de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020- august 2021, în cazul lui Rîznic, şi martie 2020- februarie 2021, în cazul lui Nechita.

Procurorii anticorupţie susţin că, prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu ABA Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi.

În acelaşi dosar, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei

Totodată, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul director al ABA Siret, Răzvan Grigore Găină, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

„În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, se menţionează în comunicatul de presă al DNA.

Astfel, Găină va primi doi ani, şapte luni şi zece zile închisoare

Astfel, Găină va primi doi ani, şapte luni şi zece zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, şapte luni şi zece zile şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia şi de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Atât dosarul de trimitere în judecată a lui Ioan Tănasă, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita, cât şi cel privind recunoaşterea vinovăţiei de către Răzvan Grigore Găină au fost trimise spre soluţionare magistraţilor Tribunalului Bacău.

Procurorii mai precizează că au fost dispuse măsuri asiguratorii faţă de Găină Răzvan Grigore şi că ABA Siret se va constitui parte civilă în dosar. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Bărbat prins sub cabina unui camion de mare tonaj, în județul Hunedoara. A fost solicitat elicopterul SMURD

Publicat

pompieri noaptea general

Un bărbat de 30 de ani, care prezenta multiple traumatisme, după ce a fost prins sub cabina unui camion de mare tonaj, în municipiul Orăştie, a scăpat cu viaţă datorită intervenţiei prompte a pompierilor militari din localitate, a informat ISU Hunedoara.

Pompierii militari au reuşit să scoată victima la timp de sub autovehicul, aceasta fiind transportată ulterior cu un elicopter SMURD la o clinică din Timişoara.

Incidentul a avut loc în timp ce bărbatul efectua lucrări de reparaţii la camion, pe o stradă din Orăştie.

„În doar câteva minute a intervenit un echipaj al Detaşamentului Orăştie, specializat în descarcerare, care a extras la timp victima, strivită de cabină, cu ajutorul echipamentelor aflate în dotarea autospecialei mixte. Ulterior, bărbatul în vârstă de 30 de ani, ce prezenta multiple traumatisme prin compresie, a fost preluat de echipajul SMURD şi transportat în stare gravă la Spitalul Municipal Orăştie”, a precizat ISU Hunedoara.

Victima a fost transferată, în scurt timp, cu un elicopter SMURD, la o clinică din Timişoara. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate

Publicat

securtitate-cibernetica

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a ameninţării informatice Flubot, care urmăreşte infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Potrivit unui comunicat al Bitdefender, cei din spatele ameninţării informatice schimbă din mers ţările vizate şi modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate.

Dacă în luna decembrie, victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) şi Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).

Ameninţarea Flubot foloseşte spam-ul prin SMS ca mijloc de livrare

Dacă victima accesează linkul din mesaj, Flubot se instalează pe dispozitive şi sustrage date bancare, date din agenda telefonului, SMS-uri şi alte tipuri de date private şi, în plus, cuprinde un arsenal de alte comenzi, inclusiv capacitatea de a trimite mesaje SMS la alte numere de telefon, inclusiv cu suprataxă.

Atenție la SMS-uri ce par a veni de la firme de curierat

Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înşelătorii de tipul „Tu eşti în acest video?”.

În plus, în cadrul investigaţiei despre Flubot, cercetătorii Bitdefender au descoperit o nouă campanie, care utilizează reclame infectate introduse în aplicaţii populare găzduite în Google Play Store. Odată instalată pe telefon sau tabletă, ameninţarea Teabot dă dreptul atacatorilor să intercepteze mesaje, să fure codurile de autentificare Google şi chiar să preia controlul complet de la distanţă al dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Chiar dacă cele două campanii nu au în comun acelaşi mecanism de atac şi nici aceeaşi ameninţare, acestea arată apetitul atacatorilor de a se folosi de mesaje periculoase pentru a păcăli ţintele, precizează sursa citată.

Recomandările specialiștilor

În aceste condiţii, Bitdefender recomandă utilizatorilor să folosească o soluţie de securitate performantă pe toate dispozitivele şi să verifice numărul de telefon de la care provine orice mesaj scris înainte de a accesa linkurile din SMS.

Bitdefender oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Milioane de sisteme folosite de oameni, companii şi instituţii guvernamentale sunt protejate de soluţiile companiei, ceea ce face Bitdefender unul dintre cei mai de încredere experţi în combaterea ameninţărilor informatice, în protejarea intimităţii şi datelor şi în consolidarea rezilienţei la atacuri.

Ca urmare a investiţiilor susţinute în cercetare şi dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă peste 400 de noi ameninţări informatice în fiecare minut şi validează zilnic în jur de 30 de miliarde de interogări privind ameninţările. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

O mașină scăpată de sub control s-a răsturnat pe DN 22, în Constanța. Două persoane rănite

Publicat

pompieri general 1

Un accident rutier a avut loc joi seara, pe DN 22, în dreptul localității Cogealac, județul Constanța. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat cu mașina pe câmp. În urma impactului două persoane au fost rănite.

Potrivit ISU Constanța, accidentul s-a petrecut, în dreptul localității Cogealac, un autoturism s-a răsturnat, din care a rezultat două victime neâncarcerate.

La fața locului au intervenit o autospecială de stingere și un echipaj SMURD tip B.

Polițiștii efectuează cercetări.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat mort și mâncat de câini găsit pe un drum din Ilfov

Publicat

politia noaptea accident general

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat de către o persoană, cu privire la faptul că pe DNCB- din Cernica se află un cadavru pe carosabil.

La fața locului s-au deplasat polițiștii din Pantelimon și ai Serviciului de Investigații Criminale, unde au constatat că aspectele sesizate se confirmă.

Din primele verificări polițiștii au observat cadavrul ca fiind parțial dezbrăcat și mâncat de câini, prezentând leziuni traumatice la nivelul membrelor și lipsa unei porțiuni din scalp.

A fost anunțat Serviciul de Medicină Legală, care urmează să se deplaseze la fața locului, pentru efectuarea de activități din competență.

 

 

Citește mai departe