Connect with us

EVENIMENT

Fostul deputat, Sebastian Ghiță, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență în dosarul contractelor IT

Publicat

ghita
Arhivă foto

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în absență, pe fostul deputat Sebastian Ghiță, la cinci ani după ce a fost deschis dosarul privind taxa pentru contractele IT.

Sebastian Aurelian Ghiță, deputat în Parlamentul României în perioada 2012 – 2016, iar anterior reprezentant al unor societăți comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (cinci infracțiuni dintre care patru în formă continuată) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

O altă persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale controlate în mod direct de Sebastian Ghiță, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență (trei infracțiuni dintre care două în formă continuată), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

De asemenea, o altă persoană fizică, la data faptelor director general al unei alte societăți comerciale controlate în mod direct de către Ghiță, pentru a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență (două infracțiuni, ambele în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, că instituțiile și autoritățile publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, de la mai multe societăți comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăți inițial deținute, ulterior controlate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian.

În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influența și controlul deținut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredințare și chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autoritățile publice.

Fostul deputat, Sebastian Ghiță, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență în dosarul contractelor IT. De ce este acuzat

„De regulă, câștigarea unei licitații privind achiziția de servicii în domeniul IT, de către societățile de profil, ar fi avut un preț care se achita inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest preț ar fi fost achitat prin intermediul societăților controlate de inculpat, pe bază de operațiuni fictive înregistrate între societățile interesate în procedura achiziției și societățile controlate de inculpat.

Concret, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian ar fi pretins și ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanții unei societăți din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influență asupra factorilor de decizie și funcționarilor publici implicați în proceduri de achiziție publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăți, contracte de achiziție publică sau să permită derularea în bune condiții a contractelor deja încheiate.

Proveniența banilor reprezentând “prețul” intervenției ar fi fost disimulată, la indicațiile inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, în operațiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice și două firme controlate de inculpatul menționat, prin intermediul celorlalți doi și al unor societăți offshore”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, plățile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate și care au avut la bază documente false. La întocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalți doi coinculpați, în calitate de administrator, respectiv director general al celor doua firme controlate de Ghiță Sebastian Aurelian.

Astfel, potrivit modalității indicate de Ghiță, în perioada 2010-septembrie 2014, societatea beneficiară a contractelor publice ar fi plătit în conturile celor două firme controlate de inculpat suma totală de 29.464.441 lei, astfel: 280.000 lei, în perioada iunie-iulie 2010; 8.212.191 lei, în perioada martie 2011 – septembrie 2014; 1.116.614 lei, în perioada 2008 -2013; 2.233.592 lei, în perioada 2013 -2014 și 17.622.044 lei, în perioada ianuarie 2013-iulie 2014.

Fostul deputat, Sebastian Ghiță, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență în dosarul contractelor IT. Ce susțin procurii

„Presupusele intervenții ar fi vizat implementarea/finanțarea/derularea în bune condiții a unor proiecte din domeniul sănătății cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescripția electronica, Cardul Național de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea rețetelor de medicamente necompensate, precum și în alte domenii cum ar fi cadastrul ( Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni), Casa de pensii ( Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor și proceselor de muncă în administrația publică), Agenția pentru ocuparea forței de muncă(gestionarea resurselor pentru îmbunătățirea calității serviciilor aferente persoanelor aflate în căutare de muncă) , mediu ( servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunării), implementarea der sisteme informatice la unele consilii județene, etc”, mai spun procurorii DNA.

În vederea luării măsurii confiscării speciale, în cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile deținute de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Dosarul a fost deschis de DNA în 2017 de procurorii Ploiești și a fost definitivat de cei de la Structura Centrală.

În prezent, fostul parlamentar se află în Sebia, unde a fugit direct de la o recepție a SRI.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

caprior.jpg

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Turneu de fotbal și concurs de crossfit organizat de IPJ Alba. Cine a câștigat competiția

Publicat

foto: turneu de fotbal și concurs de crossfit organizat de

Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, a organizat ”Cupa Primăverii 2024”, o competiție sportivă, aflată la prima ediție, care a inclus un turneu de fotbal și un concurs de crossfit.

La aceste întreceri sportive au luat parte echipe din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al Județului Alba,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doliu în familia primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa: mama edilului a decedat

Publicat

lumanare deces1.jpg

Este doliu în familia primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. 

Mama acestuia, Maria Pleșa, a decedat, vineri, 26 aprilie 2024. Vestea tristă a fost confirmată pentru alba24.ro de reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Din câte se pare starea de sănătate a acesteia s-a înrăutățit considerabil în ultimele zile.

Mama primarului a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

Tatăl…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

infractiuni auto masina.jpg

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj în anul 2023 a fost de 17.659, cu circa 5% mai mare decât în anul anterior, se arată într-un raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj.

În 2023, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de infracțiuni contra persoanei,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe