Connect with us

EVENIMENT

Fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Publicat

Fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Ovidiu Constantin Dăescu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ovidiu Constantin Dăescu, la data faptelor director executiv al APM Bihor, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Farkas Szodoray-Paradi, la data faptelor funcţionar public, angajat al APM Bihor pe postul de manager de proiect, şi Cornelia Sim, consilier superior I în cadrul APM, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, în faţa judecătorilor va ajunge şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată, şi participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, reprezentată de Ovidiu Constantin Dăescu, ar fi încheiat un acord de finanţare cu fonduri europene având ca obiect proiectul intitulat „Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor şi Munţii Trascău”.

„În acest context, în perioada 2010 – 2013, inculpaţii Dăescu Ovidiu Constantin, Farkas Szodoray – Paradi şi Cornelia Sim, director, respectiv angajaţi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat şi înaintat Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare, etc.) ce conţineau date nereale. Aceste date se refereau la situaţia angajaţilor în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peşterilor şi utilizarea unui autovehicul achiziţionat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menţionat a fost utilizat de inculpatul Ovidiu Constantin Dăescu în interes personal)”, spun anchetatorii.

O parte din documentele respective, arată DNA, ar fi fost semnate şi de reprezentantul unei societăţi comerciale, în calitate de executant al proiectului, deşi acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul a trei peşteri – Tăşad, Fânaţe şi Ţiclului – s-ar fi schimbat soluţia tehnică convenită de părţile contractante (grilajele de închidere a acestor peşteri nefiind umplute cu beton).

„Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei şi 497.576 euro (2.133.003 lei)”, menţionează procurorii.

În cauză, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a comunicat faptul că solicită obligarea inculpaţilor la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătoreşti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 564 de posturi la Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Cugir și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

locuri de muncĂ în alba: 564 de posturi la alba

Locuri de muncă în Alba: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 23 aprilie. Sunt vacante 564 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE

Agenţia Locală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

Publicat

masini floresti.jpg

Floreștiul e blocat din cauza unei avarii. Conducta principală de canalizare care traversează localitatea s-a spart și se intervine pe DN1, anunță Compania de Apă Someș. Din această cauză se circulă bară la bară.

Deocamdată, reprezentanții companiei nu au putut preciza cât vor dura lucrările.

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

„Urmare a unei avarii la conducta principală de canalizare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în România până la jumătatea lunii mai: Variații mari de temperatură și multe ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

ploaie alba24 umbrela cod galben vreme rea ploi 1000x600.jpeg

Vremea în România până la jumătatea lunii mai: Variații mari de temperatură și multe ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni. Ne așteaptă o perioadă cu vreme instabilă, cu multe precipitații, atât de necesare în agricultură.

Ultimele zile din luna aprilie aduc o vreme rece, cu multe precipitații în mare parte din țară. Însă odată cu primele zile din mai vremea va fi frumoasă, cu temperaturi potrivite perioadei în care ne aflăm.

Potrivit estimărilor meteorologilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare meteo de VREME REA: Cod galben în Alba și alte județe din țară. Ploi abundente și vânt puternic

Publicat

vremea în alba în săptămâna 11 – 17 decembrie 2023:

Atenționare meteo de VREME REA: Cod galben de ploi abundente. La munte, rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de vreme rea valabilă în Alba și alte județe din țară.

Meteorologii anunță că vor fi ploi însemnate cantitativ. La munte, vântul va bate cu putere, vor fi rafale de 90 – 100 de kilometri pe oră.

Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă în intervalul 23 aprilie, începând cu ora…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe