EVENIMENT
Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de procurorii DNA

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu și alți foști angajați ai Ministerului Agriculturii, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ministru pentru „patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
În același dosar a fost trimis în judecată un fost director general adjunct pentru comiterea a „patru infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite”.
Au mai fost trimiși în judecată un fost șef serviciu și un fost consilier din cadrul Ministerului Agriculturii, un fost director executiv adjunct la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și un consilier județean din Dâmbovița.
Aceștia sunt „cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite”.
Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de procurorii DNA. Pentru ce este acuzat Adrian Chesnoiu
Procurorii au stabilit că „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”.
Procurorii au mai stabilit că subiectele au ajuns la candidații „agreați”.
„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț.
Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de procurorii DNA. Dosarul, trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție
După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător.
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, a mai anunțat DNA.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu, a precizat DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.
Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.
Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.
Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal din Sebeș

Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.
Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ISU Alba: Risc crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație, având în vedere temperaturile ridicate prognozate

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate și prognozate pentru perioada următoare, ISU Alba trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație și fond forestier care pot fi inițiate și propagate cu ușurință din cauza unor neglijențe în principal.
„Totodată, ca urmare a incendiilor de vegetație și fond forestier din ultimele zile, dorim să ne exprimăm sincerele mulțumiri tuturor instituțiilor și voluntarilor care au…
Citește mai mult pe Alba24.ro