Connect with us

EVENIMENT

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a lipsit de la audierile din Dosarul ”Colectiv”. Familiile victimelor cer să fie adus cu mandat

Publicat

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu nu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din „Colectiv”, în care se fac cercetări în legătură cu modul de intervenţie a autorităţilor după incendiul din octombrie 2015.

Avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, a declarat că Bănicioiu a invocat motive personale pentru a nu se prezenta la audieri. Apărătorul a anunţat că va cere aducerea cu mandat a fostului ministru al Sănătăţii.

„Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că aşa spune legea. Am garanţia că se va prezenta sau va fi adus. (…) Nu îi comentez gestul domnului Bănicioiu, cred că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni, pentru că cineva trebuie să răspundă şi nu doi pompieri şi trei artificieri”, a spus Doru Viorel Ursu.

El a precizat că a asistat marţi la audierea lui Raed Arafat în acest dosar, fiind întrebat de jurnalişti dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ar putea fi inculpat în dosar.

„În plângerea făcută şi completată în numele celor 16 familii, eu asta am solicitat. (…) Familiile sunt distruse, dar speranţa a renăscut. Dacă veţi urmări evoluţia, o să vedeţi că probabil vom ajunge în sfârşit la marii responsabili, pentru că e vorba de cum era sistemul românesc pregătit. Eu zic că nu, era un dezastru”, a susţinut Doru Viorel Ursu, care a catalogat gestul lui Bănicioiu de a nu se prezenta la Parchet ca fiind unul de „teamă”.

În noiembrie 2015, la puţin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii.

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Semifinală de cupă: Oțelul Galați – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru un loc în FINALA Cupei României

Publicat

434466750 1061204668793608 8629031490507224280 n e1713359591314.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați se vor întâlni joi, 18 aprilie, de la ora 20:30 pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. „Șepcile roșii” trebuie să obțină victoria pentru a se califica în finala Cupei României pentru a doua oară la rând.

„Studenții” lui Ioan Ovidiu Sabău au trecut în sferturile Cupei României de FC Hermannstadt pe Cluj Arena. Cele două echipe au jucat 90 de minute de la egal la egal, ambele adoptând un joc…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat: Alba Iulia își va completa flota care asigură transportul public local cu alte 27 de autovehicule nepoluante

Publicat

comunicat: alba iulia își va completa flota care asigură transportul

În ultimii ani, Alba Iulia a reușit să obțină peste 100 de milioane de lei, fonduri europene, pentru a intra în rândul lumii care nu doar că înțelege importanța luptei antipoluare, dar și face ceva concret în direcția asta, pornind de la transportul public.

Până la sfârșitul anului viitor, pe străzile din Alba Iulia vor circula 40 de autobuze și microbuze electrice.

Astfel, începând cu 2018, Alba Iulia s-a aflat printre primele municipalități care a prins valul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Tribunalului Cluj, judecătorul Ioan Gaga, desemnat președintele Biroului Electoral Județean (BEJ)

Publicat

vot stampile vot.jpg

Președintele Tribunalului Cluj, judecătorul Ioan Gaga, a fost desemnat prin tragere la sorți președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie.

De asemenea, ca locțiilor a fost desemnată judecătorul Anca Rad, care este purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.

Din BEJ, alături de Gaga și Rad, mai face parte și Loredana Rusu, reprezentant al Autorității Electorale Permanente (AEP).

BEJ Cluj…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ghid chirii 2024: Cum se impozitează, cum se stabilește venitul impozabil și cum se declară. Noutăți ANAF. Document OFICIAL

Publicat

ghid chirii 2024: cum se impozitează, cum se stabilește venitul

Ghid chirii 2024: Cum se impozitează chiriile, cum se stabilește venitul impozabil și cum se declară. Noutăți oficiale ANAF. Document

ANAF a publicat pe portalul propriu Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.

Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe