Connect with us

EVENIMENT

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanța, condamnat la închisoare şi despăgubiri în dosarul prăbuşirii elicopterului în Siutghiol

Publicatconstantinescu

Tribunalul Constanţa a publicat miercuri decizia de condamnare, pe fond, a fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la 4 ani de închisoare cu executare şi plata, către instituţia pe care a condus-o, a unor despăgubiri civile de 1.082.031,62 lei, la care se adaugă peste 26.000 de lei cheltuieli judiciare.

Conform sursei citate, în ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, se arată că în 2011, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de transfrontalieră Constanţa – Dobrici (Bulgaria).

Anchetatorii au reţinut că pe 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu (N.C.) a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, contractul de achiziţie publică pentru ‘Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat’, ‘Servicii de transport ocazional’ şi ‘Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterului’, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă de operare gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă).

Potrivit rechizitoriului, pe 01 iulie 2013, N.C. ar fi pus elicopterul, achiziţionat din fonduri publice, la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă, prin care a fost achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei şi destinaţia aparatului de zbor.

“Pe aceasta cale, inculpatul a angajat, a lichidat, a ordonanţat şi a plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013-30.10.2014, din fonduri publice ale Judeţului Constanţa, 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului”, mai arată procurorii.

Astfel, în baza anchetei penale, Tribunalul Constanţa a decis respingerea cererii de repunere a cauzei pe rol, pentru că instanţa să se pronunţe asupra cererii de schimbare a încadrării juridice, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, din dată de 16.04.2019. De asemenea, instanţa a respins cererea de schimbare a încadrării juridice, pusă în discuţie din oficiu, din infracţiunea de abuz în serviciu în două infracţiuni prevăzute de art. 13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal, pentru perioada 5.07.2013-10.08.2014 şi art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal pentru perioada 11.08.2014-30.10.2014 cu aplicarea art. 38 C.penal.

“În baza art. 132 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea infracţiunilor de corupţie rap. la art. 297 alin.1 C. penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C. penal. condamnă pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, deţinut în Penitenciarul Poartă Albă, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupă o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durata de cinci ani. Pedeapsa principala se va execută în detenţie”, se arată în minută.

De asemenea, instanţa admite acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa, în contradictoriu cu inculpatul N. C. şi-l obligă pe acesta la plata către părţile civile a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile, astfel că a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa sumei reţinută prin drept prejudiciu.

“În baza art. 274 alin.1 C.p.p. instanţa dispune obligarea inculpatului N. C, la plata sumei de 16.000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, în baza art. 273 C.p.p. dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei, în favoarea expertului fiscal judiciar Iorgu Constantin, a sumei de 10.410 lei, onorariu cuvenit pentru realizarea raportului de expertiză şi a suplimentului la raportul de expertiză dispus în cauză (suma de 2000 lei, onorariu provizoriu, fiind achitată de inculpat conform chitanţei). De asemenea, respinge cererea formulată de expert fiscal judiciar Iorgu Constantin pentru achitarea contravalorii a 35 de ore, pentru analiză şi sistematizarea documentelor scanate. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 7.05.2019”, se arată în minuta judecătorească publicată miercuri. AGERPRES


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Mesaje de 8 Martie 2021: Felicitări, urări și cuvinte frumoase de Ziua Femeii, pentru mame, iubite, colege

Publicat

8 martie

Romania24.ro îţi propune câteva mesaje de 8 martie de Ziua Femeii pe care le poţi trimite de 8 martie femeilor din viaţa ta.

MESAJE DE 8 MARTIE – ZIUA FEMEII 2021:

  • Fie ca primăvara iubirii să îţi inunde sufletul cu bucuria şi parfumul tuturor florilor sale. Îţi doresc un 8 MARTIE cât mai frumos!
  • În această zi specială, vreau să aduc primăvara în sufletul tău, împreună cu toată iubirea mea! La mulţi ani!
  • Îţi doresc o primăvară frumoasă în suflet şi în gând! Să ai parte de tot ce îţi doreşti. La mulţi ani de 8 Martie!
  • Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. LA MULŢI ANI!
  • Fie ca ziua de 8 Martie să-ţi aducă toata lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toata fericirea de pe pământ. La mulţi ani!

Mesaje de 8 Martie pentru mama

Mamă, te iubesc, pentru mine eşti unică, eşti primăvara mea însorită!

Mama – cel dintâi cuvânt, cel mai dulce zâmbet, cel mai sincer suflet, cel din urmă vis. Cea mai dulce voce, cea mai grea durere, cea mai mândră floare, cea mai scumpă carte.

Ziua asta să fie un prilej de bucurie pentru noi toate, să simţim mai puţin apăsarea grijilor şi să ne umplem gândurile şi sufletul de căldura primăverii!

Iubita mea este cea mai bună şi frumoasă din lume. Te iubesc, primăvara mea!

Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La mulţi ani, mami!

Dacă viaţa ta ar depinde de dragostea pe care ţi-o port, ai fi nemuritoare. La mulţi ani, mamă!

O mamă atât de minunată ca tine merită ca fiecare zi să fie 8 martie! La mulţi ani, mămico!” ” Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!

Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!

Unei singure fiinţe din viaţa mea îi  datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mama! La mulţi ani!

Citește mai departe

EVENIMENT

Un șofer băut care a provocat un accident în județul Cluj a fugit

Publicat

Accident rutier duminică pe DN1 E60, în localitatea Florești, județul Cluj.

O mașină condusă de un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Cluj-Napoca, a intrat în autoturismul care circula în fața sa, la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 28 de ani, din orașul Huedin.

După impactul dintre cele două autoturisme, șoferul de 56 de ani și-ar fi continuat deplasarea, fiind identificat pe strada Calea Mănăștur.

Testarea cu aparatul etilotest a acestuia a indicat concentrația de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii s-a stabilit faptul că cel în cauză avea anulat dreptul de a conduce autovehicule.

În urma accidentului, șoferul de 28 de ani a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Bărbat încarcerat, după ce o mașină scăpată de sub control a ieșit de pe șosea, într-o localitate din Mehedinți

Publicat

Un bărbat a fost găsit încarcerat, duminică seara, după ce o mașină scăpată de sub control a ieșit de pe șosea, într-o localitate din Mehedinți.

Duminică seară, două echipaje de pompieri din cadrul Stației Vânju Mare au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier, produs pe DJ 562, pe raza localității Scăpău.

La sosirea pompierilor militari, un bărbat se afla blocat în autoturismul implicat în accident și a fost nevoie de intervenția echipajului de descarcerare pentru extragerea acestuia.

Ulterior, persoana a fost predată, în stare de semiconștiență, unui echipaj SAJ.

Cel de-al doilea bărbat implicat în accident a primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD și a fost transportat, în stare de conștiență, la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin.

Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la autoturismul implicat în accident.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sibiu: Schior accidentat în Munții Făgăraș

Publicat

Un schior care practica sporturi de iarnă în Munții Făgăraș s-a accidentat duminică. Bărbatul din Craiova a suferit o fractură de tibie deschisă.

Conform Salvamont Sibiu, un schior a suferit un accident și are o fractură de tibie deschisă, scrie MEDIAFAX.

„Se deplasează echipele Salvamont pentru recuperarea acestuia”, spun salvamontiștii.

Colegii schiorului au reușit să-l ducă până la o cabană, de unde urmează să fie preluat de salvamontiști.

Este vorba despre un bărbat de 37 de ani din Craiova.

Riscul de producere a unor avalanşe în Munții Făgăraș este moderat, în condiţiile în care ninsorile din ultimele două zile au depus un strat subțire de zăpadă proaspătă, care parțial a fost spulberată din zona înaltă spre zonele mai adăpostite și pe văi.

La peste 1.800 de metri, la supraîncărcări mari, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, mai ales în zonele adăpostite, unde sunt prezente depozite mai vechi sau în apropierea crestelor unde sunt plăci mai vechi de vânt, care încă se pot fisura.

Sub 1.800 de metri altitudine, stratul de zăpadă este redus, iar în partea superioară prezintă cruste de gheață. În zonele cu depozite mai mari, pe pantele suficient de înclinate din zona 1500-1800 m, la supraîncărcări mari, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici.

Citește mai departe