EVENIMENT
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat definitiv, luni, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.
„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales”, se arată în minuta deciziei.
Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.
În primă instanţă, Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ICCJ, după ce chiar procurorul de şedinţă desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”.
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu: Cine a luat această decizie
Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz.
Ulterior, Parchetul General a făcut apel.
Parchetul General susţinea că, potrivit Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal).
Ca urmare, acesta a folosit fără drept calitatea de senator. Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări, susţineau procurorii.
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu: Ce rețineau procurorii
Faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii reţineau că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului desenator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare”.
Procurorii mai explicau că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Călin Popescu-Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu: Ce a declarat Tăriceanu în luna martie 2020
În luna martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori în acest caz, el declarând atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.
Tăriceanu mai are pe rol un dosar la Instanţa supremă, în care este judecat pentru că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft.
De asemenea, el a mai fost implicat şi într-un dosar legat de retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa, în care a fost achitat pentru mărturie mincinoasă. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Razie a polițiștilor clujeni la mașini și motociclete modificate. Vizate, zonele din oraș unde se fac drifturi

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca, împreună cu polițiștii Secțiilor 1, 2 și 7, au desfășurat în noaptea de joi spre vineri între orele 21:00 – 01:00, o razie pe linie rutieră în municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Poliția Locală și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.
Scopul principal fiind depistarea și sancționarea conducătorilor de motociclete și autovehicule care au efectuat modificări neomologate.
”Acțiunea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în comuna Săsciori. Pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-amiaza în localitatea Laz din comuna Săsciori.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscată în localitatea Laz, comuna Săsciori.
Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tragedie la Aiud. Un bărbat de 36 de ani, găsit decedat într-o baltă de pescuit de pe raza municipiului

Un bărbat de 36 de ani din Aiud a fost găsit decedat într-o baltă de pescuit aflată pe raza municipiului.
Potrivit IPJ Alba, la data de 4 iulie 2025, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că fiul ei, în vârstă de 36 de ani, ar fi plecat de la domiciliul său, din municipiul Aiud, în data de 27 iunie 2025, la pescuit, împreună cu un prieten, unde ar fi consumat băuturi alcoolice.
Ulterior, s-ar fi îndreptat într-o direcție…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Palatul Telefoanelor este oficial monument istoric! Primăria are dreptul de preempțiune. Cine ar vrea să cumpere clădirea

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale arhitecturii brutaliste din perioada socialistă, a fost recent clasat oficial drept monument istoric.
Decizia, așteptată de ani de zile și susținută de arhitecți, activiști și membri ai societății civile, deschide acum calea administrației locale pentru exercitarea dreptului de preempțiune. Clădirea a fost scoasă recent la vânzare pentru peste 2,1 milioane de euro.
Clădirea a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro