EVENIMENT
Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție
Fostul primar al Sectorului 1, daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, anunță, miercuri, DNA. Fostul primar se afla sub control judiciar pe cauțiune, acuzat de complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.
Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, a fost trimis, miecuri, în judecată, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălarea banilor. El se afla sub control judiciar pe cauțiune, cu o valoare de 1.000.000 euro.
De asemenea, încă o persoană din anturajul fostului primar, în prezent sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, a fost trimis în judecată în același dosar, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență.
Totodată, și fosta soție a lui Tudorache, în prezent sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor.
În perioada septembrie 2016 – mai 2017
„În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.
În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, spun procurorii DNA.
Persoana acuzată că și-a traficat influența ar fi fost sprijinită
Persoana acuzată că și-a traficat influența ar fi fost sprijinită Tudorache, spun procurorii.
„Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului.
În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său. În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună”, mai spun procurorii DNA.
Procurorii DNA spun că Tudorache ar fi procedat la depunerea de sume de bani în numerar
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, procurorii DNA spun că Tudorache ar fi procedat la depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro, ar fi achiziționat bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; ar fi acordat un împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții, ar fi achiziționat, prin intermediul fostei soții, bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei și ar fi restituit, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, suma de 240.000 de lei împrumutată în data de 13 septembrie 2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15 septembrie 2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.
În perioada aprilie – iunie 2018
Procurorii DNA mai spun că, într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.
„În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, potrivit DNA.
În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând fostului primar Daniel Tudorache și soției acestuia
În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând fostului primar Daniel Tudorache și soției acestuia, identificate la percheziția domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 euro și 4.235 dolari, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției fostului primar.
De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii și asupra sumei de 150.000 lei aparținând celui de-al treilea inculpat.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Familia Sărmaș, imperiu imobiliar în construcție. Ridică un bloc de lux într-o zonă din Bistrița aflată în plină expansiune
Sabin Sărmaș, deputat de Cluj în Parlamentul României și candidat independent pentru un nou mandat, își atrage atenția nu doar prin activitatea politică, ci și prin afacerile imobiliare ale familiei sale.
Sub imaginea construită de fostul deputat PNL Sabin Sărmaș, aceea a unui om simplu, pasionat de natură și drumeții, se ascunde un imperiu imobiliar în construcție, controlat de familia acestuia (inclusiv părinții, soția și soacra lui). Sabin Sărmaș se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Planul unui bărbat din Sebeș pentru a se răzbuna pe soție. O plimbare pe malul râului s-a transformat într-un coșmar
A pus la cale un plan pentru a se răzbuna pe cea cu care este căsătorit de mai bine de 30 de ani. Sunt detalii cutremurătoare scrise de magistrații Judecătoriei Sebeș, într-o motivare de instanță. Bărbatul a fost recent condamnat la închisoare cu executare pentru violență în familie. O primă decizie a fost dată la Sebeș, pe data de 18 noiembrie 2024.
Bărbatul în cauză a acționat clar: După ce și-a desfigurat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO Se închide circulația pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița. Rafale de vânt extrem de puternice au rupt indicatoare rutiere
Autoritățile au decis vineri dimineața închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice. Potrivit autorităților, vântul bate cu peste 120 km/h, exstând pericolul ca TIR-urile să fie răsturnate și chiar aruncate de pe viaducte.
„Pe Sibiu – Boița rafalele de vânt sunt extreme. Avem indicatoare rutiere rupte, un panou fonoabsorbant rupt. Personalul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cod ROȘU de vânt în județul Cluj. Rafalele pot atinge viteze de 120 de km/h. ISU Cluj a emis mesaje Ro Alert
Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip COD ROȘU, valabilă, vineri, între orele 07:25-10:00, pentru zona de munte a județului Cluj cu altitudini peste 1800m.
Sunt prognozate vânt foarte puternic cu viteza la rafală de peste 120 km/h, care viscolește puternic și troienește zăpada deja depusă și care determină o vizibilitate apropiată de zero.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert.
Informații despre modul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro