Connect with us

EVENIMENT

Fostul șef al Poliției Cluj, șeful Poliției Dej și adjunctul – REȚINUȚI. Ce anchetează procurorii DNA

Publicat

dna 120319 e1560342138919 590x354

Comisarul-şef de poliţie Mircea-Ion Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a informat DNA.

În același dosar au fost reținuți și adjunctul IPJ Cluj, Daniel Dorin Graur, precum și comisarul Elek Marton, șeful Poliției Dej.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Mircea-Ion Rus, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al IPJ Cluj.

Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale a lui Daniel-Sorin Graur, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Cluj, şi a Ioanei-Paula Bob, comisar şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sub urmărire penală a fost pus şi Elek Marton, comisar şef de poliţie, şef al Poliţiei Municipiului Dej, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada mai – iunie 2021, Mircea Ion Rus, în calitatea menţionată, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea lui Elek Marton la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit, cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere.

„În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora”, se precizează în comunicat.

DNA mai arată că, în intervalul iunie – septembrie, Elek Marton, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

„Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Elek Marton a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, menţionează anchetatorii.

Fostul șef al Poliției Cluj, șeful Poliției Dej și adjunctul REȚINUȚI. Ce anchetează procurorii DNA

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, informează DNA.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)

Publicat

whatsapp image 2024 11 21 at 13.51.09.jpeg

Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.

Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Acțiune de igienizare în Peștera Ghețarul Scărișoara. Au fost extrase 10 tone de deșeuri, unele abandonate de câteva decenii

Publicat

video acțiune de igienizare în peștera ghețarul scărișoara. au fost

În Peștera Ghețarul Scărișoara din comuna Gârda de Sus a avut loc, pe 16 noiembrie, o importantă acțiune de igienizare la care au participat 27 persoane. Particularitatea acestei intervenții a constat în specificul peșterii, intrarea se face printr-un aven adânc de 50 m, ceea ce a impus utilizarea unui sistem de cablu pentru evacuarea deșeurilor pe o vericală de câteva zeci de metri.

În cadrul acțiunii, au fost extrase…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe