Connect with us

EVENIMENT

FOTO: 10 judeţe grav afectate de vremea rea, peste 300 de gospodării inundate

Publicat

inundatii

Un număr de 32 de localităţi din 10 judeţe – Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Sibiu, Sălaj şi Satu Mare – au fost afectate de fenomenele meteo, în ultimele 24 de ore, pompierii acţionând în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale pentru evacuarea apei din 332 de gospodării şi pentru curăţarea de aluviuni şi facilitarea scurgerii apei pentru 35 de poduri şi podeţe, informează miercuri Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform IGSU, cel mai grav afectat a fost judeţul Bistriţa-Năsăud, unde s-au înregistrat inundaţii în 13 localităţi, 81 de persoane din localităţile Bistriţa şi Budacu de Jos fiind evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuinţe după retragerea apelor. De asemenea, alte cinci persoane din localitatea Valea Tureacului au fost evacuate preventiv la rude din cauza unei alunecări de teren care le pune în pericol locuinţa.

Circulaţia feroviară a fost blocată temporar pe tronsonul de cale ferată Sărmăşag – Zalău din judeţul Sălaj, iar circulaţia rutieră a fost afectată temporar pe trei drumuri judeţene: DJ 110B – Sălaj, DJ 109K – Sibiu, DJ 105 – Satu Mare şi un drum comunal DC9 – Covasna.

inundatii

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 10 judeţe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor Cod roşu şi Cod portocaliu pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Constanţa şi Sălaj au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

IGSU precizează că mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Totodată, sunt atent monitorizate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologilor, fiind amenajate baraje din saci de nisip, dar şi alte lucrări de apărare la inundaţii care să nu permită pătrunderea apei în gospodării.

În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din ţară, salvatorii atrag atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, ei le recomandă cetăţenilor să cureţe rigolele din apropierea locuinţei pentru facilitarea scurgerii normale a apei.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Publicat

sfantul gheorghe11.jpg

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz era un obicei întâlnit la sate, și nu doar în Cluj sau în Transilvania, ci în tot spațiul românesc.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sau Sângeorzul cum este numită în calendarul popular, era marcată în vechime în lumea satului prin diverse rituri, practici și gesturi, care aveau menirea să asigure protecția oamenilor, a casei, a animalelor, dar și rodul pământului.

Purificarea prin rouă și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dezastrul provocat de droguri, prezentat elevilor de liceu din Teiuș: Discuție dură cu Sergiu Ilieș, fost consumator de heroină

Publicat

dezastrul provocat de droguri, prezentat elevilor de liceu din teiuș:

Liceenii din Teiuș au avut ocazia să asculte povestiri cutremurătoare ale unor oameni care au trăit infernul drogurilor. Evenimentul a avut loc în cadrul ”Săptămâna altfel”.

În cadrul evenimentului, organizat la Casa de Cultură a orașului Teiuș, tinerii au avut ocazia să vadă cum legea îi pedepsește pe cei care propagă acest fenomen, dar și să afle mai multe de la oamenii în uniformă, care au copii și sunt preocupați de viitorul lor.

În cadrul ,,Săptămânii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Srilankezii din Alba Iulia pregătesc o petrecere cu mâncare, muzică și jocuri, din Sri Lanka, pe malul Ampoiului

Publicat

video: srilankezii din alba iulia pregătesc o petrecere cu mâncare,

Pe malul Ampoiului, în jur de 20 de srilankezi s-au adunat pentru a vedea locul unde vor organiza o petrecere în weekendul următor. Este vorba despre comunitatea de srilankezi din Alba Iulia, care pregătește o petrecere pentru ei, dar și pentru locuitorii din oraș. 

Am stat de cu Lakmal și Emil, doi dintre srilankezii din Alba. Sunt veniți în România, relativ recent, însă, au vrut să vorbeasccă în fața camerei în română.

Un gest de respect pentru comunitate, așa l-au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Publicat

gala deschidere tiff vakarcs lorand.jpg

3 milioane de euro au fost alocați, marți, sectorului cultural neguvernamental. Este cea mai mate alocare din istoria Clujului pentru acest sector, a anunțat primarul Emil Boc.

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, primește cea mai mare finanțare din partea Primăriei Cluj-Napoca, respectiv 1,8 milioane de lei.

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Consiliul Local…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe