EVENIMENT
FOTO: Accident într-o localitate din Teleorman. Cinci persoane au fost transportate la spital

Cinci persoane au ajuns la spital, sâmbătă seară, după un accident rutier produs pe DJ 601C, în județul Teleorman.
Potrivit ISU Teleorman, evenimentul rutier a avut loc pe DJ601 C în localitatea Gălăteni.
Au fost implicate două autoturisme.
În urma acestui accident rutier, au rezultat 5 victime, conștiente și cooperante, neîncarcerate, cu diferite traumatisme, care au fost preluate de echipajele SAJ și SMURD și transportate la UPU Alexandria pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Este vorba despre 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 37 și 48 de ani, precum și de două femei, de 18, respectiv 20 ani.
După asigurarea măsurilor PSI, cazul a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.
EVENIMENT
Confiscări masive de droguri: Peste 90 de kilograme confiscate de autorități într-un interval de trei zile

În urma activităților desfășurate în perioada 12 mai – joi, autoritățile au confiscat peste 90 de kilograme de droguri, în cadrul operațiunilor de destructurare a grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri, precum și spălare de bani, conform unui comunicat transmis de Poliția Română și citat de AGERPRES în data de sâmbătă.
Cele 45 de acţiuni operative au fost derulate de poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Au fost efectuate 388 de percheziţii domiciliare şi 16 acţiuni de prindere în flagrant delict, fiind derulate activităţi investigative pentru probarea activităţii infracţionale a 563 de persoane.
Au fost emise 117 ordonanţe de reţinere şi 25 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de 39 de persoane a fost luată măsura controlului judiciar. Mare parte din activităţi au fost desfăşurate joi, iar instanţele nu s-a pronunţat cu privire la toate măsurile preventive.
De asemenea, au fost indisponibilizate 45,077 kilograme de canabis, 703 grame de cocaină, 12,351 kilograme de droguri sintetice, 31,605 kilograme de alte substanţe cu efect psihoactiv, 7,106 kilograme de substanţă vegetală, 329 de doze droguri, 84 de grindere, 51 de cântare de precizie, 945 de comprimate şi 4 instalaţii pentru culturi de canabis.
Totodată, au fost instituite măsuri pentru 14 autoturisme, 284 de telefoane, 21 de laptopuri, 52 de cartele SIM, 41 de medii de stocare, 8 arme letale, 11 arme neletale, 188 de bucăţi de muniţie, 5 ceasuri, 16 carduri bancare, 875.479 de lei, 129.855 de euro, 2.530 dolari, 1.320 de lire sterline şi 10.900 de euro, care prezintă urme de contrafacere.
În cadrul acţiunilor, alături de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, au participat luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene şi jandarmi. Agerpres

Un accident rutier în care au fost implicate patru autovehicule a avut loc, sâmbătă după-amiază pe DN 7, în județul Vâlcea.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pe DN 7, la kilometrul 205+250 de metri, localitatea Brezoi, județul Vâlcea, s-a produs un accident rutier, în care au fost implicate 4 autovehicule.
Din primele informații, nu au rezultat victime.
Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers, valorile de trafic fiind în creștere.
ECONOMIE
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Amenzi de peste 400.000 de lei

Într-un interval de două luni, polițiștii au confiscat peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase, aplicând amenzi în valoare de peste 400.000 de lei.
În perioada 21 februarie – 21 aprilie 2023, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – IGPR a coordonat o acţiune naţională, pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.
Acţiunea a avut ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, prin verificarea modului de efectuare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.
La activitate, au participat specialişti din structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare care, potrivit legii, au competenţă, atribuţii legale şi expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acţiunii (reprezentanţii oficiilor fitosanitare judeţene).
Astfel, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase şi specialiştii din cadrul oficiilor fitosanitare judeţene au verificat 4.298 de operatori economici înregistraţi/autorizaţi, care desfăşoară operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor şi 1.367 de persoane fizice şi juridice care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.
Au fost constatate 278 de fapte de natură penală, dintre care 193 de infracţiuni prevăzute de OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, 52 de infracţiuni la OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, 19 infracţiuni sancţionate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanţe toxice, precum şi 14 infracţiuni la alte acte normative.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Poliţiştii au aplicat 122 de sancţiuni contravenţionale
Totodată, poliţiştii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.133.755 de kilograme şi 13.355 de litri de substanţe şi deşeuri periculoase şi 1.864 de kilograme şi 110.310 litri de produse de protecţie a plantelor cu termen de valabilitate depăşit.
Poliţiştii au aplicat 122 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 412.350 de lei.
Astfel, în 10 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au identificat un bărbat, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, cu punctul de lucru în municipiul Arad, judeţul Arad.
Acesta nu a asigurat depozitul în care erau păstrate şi depozitate produse de protecţie a plantelor, conform legii, o parte din produse fiind depozitate în afara depozitului, într-un spaţiu unde aveau acces persoane neautorizate.
În acest caz a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
Totodată, în urma controlului, la punctul de lucru, au fost indisponibilizaţi 9.140 de litri şi 3.585 de kilograme de produse pentru protecţie a plantelor, susceptibile a fi contrafăcute. Produsele respective erau provenite din China şi urmau a fi comercializate în Italia, de către reprezentanţii societăţii.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. 12 litri şi 30 de kilograme de produse pentru protecţia plantelor, descoperiți în Teleorman
În 14 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman au efectuat verificări, în localitatea Peretu, judeţul Teleorman, la o societate comercială, despre care existau date şi informaţii, cu privire la comercializarea produselor de protecţie a plantelor, fără drept.
În urma controlului, au fost descoperiţi 12 litri şi 30 de kilograme de produse pentru protecţia plantelor, având termenul de valabilitate expirat, iar unele produse nefiind etichete în limba romană, urmând a fi comercializate online, pe o platformă, societatea nefiind autorizată pentru această operaţiune.
În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că persoana ce comercializa produsele enumerate anterior nu deţinea documente privind provenienţa acestora.
Totodată, a fost descoperit un recipient din metal, cu greutatea înscrisă pe etichetă, de 1,5 kilograme, despre care exista bănuiala că ar fi pastile de gazat, utilizate pentru cereale, acestea făcând parte din categoriile T (Toxice) şi T+ (Foarte Toxice).
Produsele au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de traficul de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.
La data de 16 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au efectuat verificări, pe linia substanţelor şi produselor pentru protecţia plantelor, în localitatea Chevereşu Mare, judeţul Timiş, la o locaţie aparţinând unui bărbat.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Dosare penale întocmite de polițiști
În urma controlului efectuat, în faţa imobilului, au fost descoperite 21.000 de kilograme de azot, amplasate direct pe sol, într-un spaţiu neacoperit, fără a respecta condiţiile legale privind depozitarea îngrăşământului.
Cantitatea a fost ridicată, în vederea indisponibilizării.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
La data de 21 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fitosanitar Constanţa, au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale.
În urma verificărilor, au fost descoperite produse de protecţia plantelor, deţinute fără drept şi cu termene de valabilitate expirate, respectiv 7 kilograme de produse clasificate ca toxice, deţinute fără autorizaţie, cu termen de garanţie expirat, 1.013 litri şi 101 kilograme de produse, din categoria Xn (nocive) şi Xi (iritante), cu termen de garanţie expirat, devenite deşeuri.
Deţinătorul nu a fost autorizat să deţină sau să utilizeze substanţe de protecţie a plantelor clasificate ca toxice, fapt pentru care, produsele de protecţie a plantelor din categoria foarte toxică (T+) au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, celelalte produse fiind lăsate în custodia persoanei controlate, cu obligaţia de a le preda unui operator de servicii de tratare a deşeurilor periculoase.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni.
S-a întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.
La data de 22 martie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi, din judeţul Buzău.
În urma verificărilor, doi bărbaţi, angajaţi în cadrul societăţii, au fost prinşi în flagrant delict, în timp ce incendiau mai mulţi saci din material plastic şi alte materiale din plastic.
În cauză a fost întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor care au devenit deşeuri.
La data de 11 aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi au efectuat un control pe linia respectării regimului produselor de protecţia plantelor, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, din comuna Braniştea, judeţul Galaţi.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Unde au fost descoperite îngrășăminte chimice depozitate nerecorespunzător
În urma controlului, s-a constatat faptul că societatea deţinea, într-un spaţiu de depozitare, 1 kilogram de insecticid, clasificat foarte toxic şi 45 de litri de produse pentru protecţie a plantelor, cu termenul de valabilitate depăşit, faţă de care nu a fost luată măsura neutralizării.
Totodată, s-a constatat că, în curtea punctului de lucru, erau depozitate, în condiţii improprii, 48.000 de kilograme de îngrăşăminte chimice.
Produsele au fost ridicate şi indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, iar pentru 48.000 de kilograme de îngrăşăminte chimice s-a dispus depozitarea acestora, în spaţii protejate.
Faţă de administratorul societăţii, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de produse ori substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri şi nerespectarea obligaţiilor de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţia plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.
De asemenea, în 20 aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au efectuat verificări pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională, la regimul produselor de protecţie a plantelor şi îngrăşămintelor chimice.
În urma verificărilor efectuate, la punctul de lucru al unei societăţi, din comuna Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa, au fost descoperite 27.600 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, depozitate în mod necorespunzător, fără a fi respectate prevederile actelor normative în vigoare, numai ambalate şi în locuri protejate.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Au fost ridicate 40.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
Tot în 20 aprilie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi din judeţul Bistriţa – Năsăud. În urma verificărilor, au fost descoperite 40.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, care nu au fost depozitate corespunzător, conform normelor legale privind protecţia mediului, o parte dintre acestea fiind depozitate pe paleţi din lemn, amplasate pe sol în aer liber.
În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
Totodată, au fost ridicate 40.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex.
Polițiștii confiscă peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase în două luni. Au fost descoperite 12.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex
La aceeaşi dată, în urma unui control efectuat la un bărbat, din localitatea Ocniţa, poliţiştii au descoperit 2.400 de kilograme de îngrăşământ chimic azot, prevăzut ca şi precursor de exploziv restricţionat, fără să deţină documente de provenienţă şi care nu a fost depozitat conform legislaţiei în vigoare.
De asemenea, au fost descoperite 12.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, nedepozitate corespunzător, o parte din saci fiind depozitaţi pe paleţi din lemn, amplasaţi pe sol.
Cele 2.400 de kilograme de îngrăşământ chimic azot şi 12.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex au fost ridicate, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricţionaţi, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
Sursa: MediaFax

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă după-amiază o avertizare cod portocaliu și galben de vreme rea pentru mai multe județe.
Cod portocaliu până la ora 16:00
Județul Constanta: Chirnogeni, Amzacea, Mereni, Comana;
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Cod portocaliu până la ora 16:00
Județul Sibiu: Mediaș, Dumbrăveni, Copșa Mică, Șeica Mare, Axente Sever, Bazna, Slimnic, Dârlos, Târnava, Moșna, Brateiu, Blăjel, Bârghiș, Alma, Valea Viilor, Alțina, Ațel, Mihăileni;
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Cod galben până la ora 16:30
In zona : Zona joasă a județului Arad , respectiv zona localităților: Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Ineu, Chișineu-Criș, Nădlac, Curtici, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Sebiș, Vinga, Târnova, Macea, Secusigiu, Șicula, Gurahonț, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Șimand, Apateu, Bocsig, Șagu, Semlac, Buteni, Săvârșin, Sintea Mare, Beliu, Mișca, Craiva, Seleuș, Almaș, Fântânele, Cermei, Bârzava, Șepreuș, Livada, Felnac, Zărand, Șeitin, Iratoșu, Covăsinț, Șofronea, Tauț, Conop, Grăniceri, Păuliș, Socodor, Vărădia de Mureș, Zădăreni, Birchiș, Bârsa, Peregu Mare, Olari, Archiș, Dieci, Pilu, Dorobanți, Pleșcuța, Dezna, Zerind, Hășmaș, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Șilindia, Frumușeni, Ignești, Șiștarovăț;
Se vor semnala : local averse care vor acumula peste 20…35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului / vijelie, grindină.
Cod portocaliu până la ora 16:30
Județul Caraş-Severin: Reșița, Caransebeș, Oravița, Anina, Băile Herculane, Mehadia, Teregova, Cornereva, Bozovici, Slatina-Timiș, Carașova, Bucoșnița, Prigor, Armeniș, Lupac, Luncavița, Păltiniș, Iablanița, Cornea, Buchin, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Târnova, Eftimie Murgu, Bolvașnița, Domașnea, Lăpușnicel, Șopotu Nou, Ezeriș, Brebu, Ciudanovița, Văliug, Goruia, Mehadica, Brebu Nou;
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Zone vizate
Județul Arad: Sebiș, Gurahonț, Bocsig, Buteni, Săvârșin, Beliu, Almaș, Bârzava, Tauț, Conop, Vărădia de Mureș, Birchiș, Bârsa, Petriș, Archiș, Dieci, Chisindia, Dezna, Hășmaș, Brazii, Ususău, Cărand, Bata, Șilindia, Ignești;
Județul Timiş: Făget, Tomești, Dumbrava, Margina, Mănăștiur, Curtea, Ohaba Lungă, Bara;
Cod galben până la ora 16:30
Potrivit meteorologilor, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Copalnic-Mănăștur, Cernești, Vima Mică, Coaș, Boiu Mare din județul Maramureș, se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.
Cod portocaliu până la ora 17:00
Potrivit ANM, în Sântana, Ineu, Șiria, Pâncota, Târnova, Seleuș, Olari din județul Arad, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
De asemenea, în Pui, Beriu, Bretea Română, Baru, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița din județul Hunedoara, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.