EVENIMENT
FOTO: Acţiuni ale polițiștilor, pentru siguranţa transporturilor aeriene, navale şi feroviare. Amenzi de peste 100.000 de lei

Polițiștii de la transporturi au aplicat în ultima săptămână, amenzi peste 100.000 de lei, în urma unor acțiuni desfășurate pentru siguranţa transporturilor aeriene, navale şi feroviare.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în perioada 3 – 9 martie 2023, polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare.
În cadrul acțiunilor, au fost efectuate verificări în 188 de stații și triaje de cale ferată și 272 de trenuri de călători.
Au fost legitimate 1.498 de persoane, fiind aplicate 352 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 100.220 de lei.
Astfel, au fost depistați 4 urmăriți, 12 minori lipsiți de supraveghere și 11 persoane care apelau la mila publicului, fiind verificate 25 de obiective de pază și un agent economic.
De asemenea, au fost controlate 392 de autovehicule, verificate 17 de nave/ambarcațiuni, reținute 3 permise de conducere, retrase 7 certificate de înmatriculare și indisponibilizate 7 unelte de pescuit, 76 de kilograme de pește, 1.400 de bucăți de țigarete, 2 metri cubi de material lemnos și o ambarcațiune.
Polițiștii au constatat 66 de infracțiuni, fiind cercetate în cadrul dosarelor penale 14 persoane.
Exemple:
1. La data de 4 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați – Biroul Județean de Poliție Transporturi Galați – Postul de Poliție Transporturi Feroviare Galați, în timp ce desfășurau activități de combatere a contrabandei cu tutun, au depistat un bărbat, de 45 de ani, domiciliat în municipiul Galați, care avea asupra sa 1.400 de bucăți de țigarete fără documente de proveniență și fără timbre fiscale.
Acesta a fost sancționat conform Legii nr. 227/2015, fiind dispusă confiscarea bunurilor, care au fost predate către camera de corpuri delicte.
2. La data de 4 martie a.c., polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași – Biroul Județean de Poliție Transporturi Botoșani, în timp ce desfășurau activități pentru prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, au depistat un bărbat, de 51 de ani, care transporta cu un atelaj hipo 71 de kilograme de pește, din specia crap, plătică, morun și biban, pentru care nu a putut prezenta documente de proveniență.
Din verificări a reieșit că bărbatul ar fi capturat respectiva cantitate de pește în cursul zilei de 4 martie a.c., din lacul de acumulare Stanca-Costești, din județul Botoșani.
Întreaga cantitate a fost ridicată și predată, în vederea valorificării.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținerea, transportul si comercializarea fără documente legale a peștelui sau a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit.

Un număr de 755.810 cereri de plată au fost depuse, în perioada 1 martie – 31 mai 2023, în Campania de depunere fără penalităţi a Cererilor de plată, în scădere cu 34.000 de solicitări faţă de anul anterior, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, cererile de plată vizează o suprafaţă agricolă de peste 9,95 milioane de hectare.
La o analiză comparativă a datelor, se observă că, faţă de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 34.000, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 22.000 de hectare.
APIA menţionează că, în conformitate cu prevederile comunitare şi naţionale în vigoare, Campania de primire a cererilor de plată continuă până la data de 9 iunie 2023, inclusiv, cu aplicarea de penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Agerpres

Un incendiu a izbucnit, marți după-amiază la un TIR încărcat cu pesticide, pe DN 2B, în Buzău.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pe DN 2B, localitatea Bâlhacu, județul Buzău, un autotren încărcat cu pesticide a luat foc în timpul mersului.
Incendiul se manifestă la capul tractor, cu posibilitate de propagare la remorcă.
Șoferul este conștient, cooperant, nu a suferit leziuni din primele verificări.
Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers, la fața locului deplasându-se mai multe echipaje de pompieri, în vederea lichidării incendiului.
EVENIMENT
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, în timpul minivacanței de 1 iunie și Rusalii, numărul accidentelor de circulație a scăzut cu 44% în comparație cu aceeași perioadă din anul 2022.
De asemenea, în perioada menţionată s-au înregistrat cu 30% mai puţine decese şi cu 47% mai puţine cazuri de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere, decât în urmă cu un an.
Ea a adăugat că echipajele rutiere au acţionat cu 300 de aparate radar şi dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de droguri.
„Având experienţa minivacanţelor precedente, la nivel naţional, zilnic, au fost mobilizaţi aproximativ 25.000 de angajaţi MAI, cei mai mulţi făcând parte din dispozitivele de siguranţă publică, poliţie rutieră şi de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a declarat Dajbog, marţi, într-o conferinţă la sediul MAI.
Ea a adăugat că peste 1.500 de poliţişti au fost zilnic prezenţi în trafic începând cu 31 mai, când foarte multe persoane au plecat la drum, şi până luni.
„Cea mai solicitată arteră a fost Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, traficul desfăşurându-se cu dificultate şi din cauza lucrărilor de la Feteşti.
Pentru a veni în sprijinul celor care se îndreptau spre Capitală şi care erau în număr foarte mare, ieri au fost impuse restricţii pentru cei care mergeau spre Constanţa.
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI. Aproximativ 4.200 de şoferi au rămas fără permis
Această măsură a permis creşterea fluenţei traficului spre Bucureşti şi reducerea timpului petrecut în coloană”, arată sursa citată.
Aproximativ 4.200 de şoferi au rămas fără permis, dintre care 34 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanţe interzise.
Totodată, au fost retrase 1.561 de certificate de înmatriculare.
Potrivit oficialului MAI, echipajele de ordine publică au desfăşurat peste 17.000 de intervenţii, în timp ce structurile pentru situaţii de urgenţă au efectuat aproximativ 8.800 de misiuni, dintre care aproximativ 7.200 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 320 pentru stingerea de incendii.
Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 905 autori de infracţiuni şi au aplicat aproximativ 59.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 22,5 milioane de lei.
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI. Numărul infracţiunilor comise cu violenţă a scăzut faţă de anul trecut cu 13,8%
„Numărul infracţiunilor comise cu violenţă a scăzut faţă de anul trecut cu 13,8%”, a precizat Monica Dajbog.
În urma fenomenelor hidro-meteorologice severe, inclusiv Cod roşu şi portocaliu de ploaie abundentă, vijelie, viituri rapide şi inundaţii locale, structurile MAI s-au mobilizat pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor.
„S-au înregistrat efecte în 78 de localităţi din 16 judeţe, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din case, curţi şi de pe străzi.
De asemenea, a fost îndepărtat acoperişul unui bloc smuls de vânt, dar şi 32 de copaci, iar nouă autovehicule au fost avariate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
În urma intervenţiilor efectivelor MAI, au fost salvate 165 de persoane. Agerpres
ECONOMIE
Comisia Europeană a anunțat că NU prelungeşte măsurile de sprijin pentru preţurile la energie

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni, 6 iunie 2023, că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, transmite Reuters.
Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.
„Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.
Preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată „mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă”, susţine CE.
De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile CE pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.
Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a precizat Comisia Europeană.
sursa: Agerpres