EVENIMENT
FOTO: Amenzi de peste un milion de lei aplicate angajatorilor din domeniul panificaţiei: 770.000 lei pentru munca nedeclarată

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de peste un milion de lei angajatorilor din domeniul panificaţiei, pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Muncii.
Din valoarea totală a amenzilor, 770.000 lei reprezintă sancţiuni pentru munca nedeclarată.
Inspecţia Muncii a amendat cu 770.000 de lei angajatorii din panificaţie, pentru muncă nedeclarată
În perioada 5 – 8 aprilie, s-a desfăşurat, la nivel naţional, Campania de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă (timp de muncă şi de odihnă, salarizare) şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul panificaţiei.
În cadrul acţiunilor de control, a fost vizat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale), identificarea neconformităţilor şi stabilirea măsurilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă
„În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.236 controale, cu următoarele rezultate: 285 sancţiuni aplicate angajatorilor pentru încălcarea prevederilor legale, din care 98 de amenzi şi 187 avertismente şi s-au dispus 1.162 de măsuri. Au fost depistate 79 de persoane prestând activitate fără contract individual de muncă, pentru care s-au aplicat angajatorilor 34 de sancţiuni pentru munca nedeclarată, din care 26 amenzi şi 8 avertismente, valoarea totală a amenzilor aplicate angajatorilor pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă fiind de 1.029.500 de lei, din care, 770.000 lei pentru munca nedeclarată”, se arată în comunicatul Inspecţiei Muncii.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă
Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă; neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală şi neacordarea repausului săptămânal; neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi; neevidenţierea în documentele de prezenţă a orei de începere, respectiv de terminare a programului de muncă; nerespectarea dispoziţiilor legale privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 993 de acţiuni de control în urma cărora au fost aplicate 1.384 sancţiuni, din care 67 amenzi, în valoarea de 387.100 lei, şi au fost dispuse 1.447 măsuri în vederea remedierii deficienţelor.
Printre cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii
Printre cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă constatate la agenţii economici au fost instruire necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neefectuarea verificării tehnice scadente la instalaţiile de alimentare cu gaze naturale, existenţa la locurile de muncă a unor truse medicale incomplete şi o amenajare necorespunzătoare a grupurilor sanitare.
De asemenea, inspectorii de muncă au mai constatat că persoanele nominalizate pentru acordarea primului ajutor nu erau instruite în acest sens, funcţionarea defectuoasă a sistemelor de ventilaţie, climatizare şi iluminare şi tablouri electrice neasigurate împotriva accesului personalului neautorizat.
„Ţinând cont de neconformităţile constatate atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, Inspecţia Muncii va desfăşura, în continuare, acţiuni de control în unităţi care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de brutărie, a produselor făinoase şi comerţ cu amănuntul al pâinii, al produselor de patiserie şi zaharoase, în magazine specializate. Apreciem că, printr-o activitate susţinută de îndrumare şi control al unităţilor, a urmăririi modului de realizare a măsurilor obligatorii dispuse în timpul campaniei, angajatorii verificaţi vor remedia deficienţele constatate, ceea ce va conduce la normalizarea relaţiilor de muncă, diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată şi subdeclarată şi la reducerea incidenţei accidentelor de muncă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. Agerpres
sursa foto: Facebook / Inspecția Muncii
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Cod portocaliu de caniculă în Alba și în peste jumătate de țară, vineri și sâmbătă. Temperaturile ajung la 40 de grade

O avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat este în vigoare de vineri dimineața până sâmbătă dimineața în Alba și în peste jumătate din țară. Temperaturile maxime vor ajunge la 40 de grade Celsius.
Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat
- Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00
Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.
În Moldova, Dobrogea, jumătatea estică a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ilie Bolojan critică abuzul de sporuri în administrație: „A devenit o competiție de inventat sporul”

Premierul Ilie Bolojan, a declarat că sistemul public a ajuns să fie sufocat de sporuri nejustificate, iar reformele reale în administrație trebuie să pornească de la o analiză onestă a resurselor și personalului, nu de la reduceri procentuale arbitrare, arată Mediafax.
Ilie Bolojan, a vorbit la Antena 3 CNN despre problema sistemică a sporurilor din administrația publică, pe care le consideră excesive și adesea abuzive.
Potrivit acestuia, reducerea cheltuielilor din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosar cu amenințări în stil mafiot și profanare de morminte: Trei bărbați din Alba, trimiși în judecată pentru multiple fapte

Trei bărbați din Alba au fost trimiși în judecată, într-un dosar de amenințare, șantaj și profanare de morminte. Mai exact aceștia au amenințat o femeie, dar au și santajat-o pentru a obține mai multe sume de bani de la ea. Banii ar fi fost un împrumut pe care unul dintre cei trei l-ar fi acordat surorii femeii.
Pentru a fi mai credibili în amenințări unul dintre ei chiar a distrus piatra de mormânt a tatălului persoanei vătămate.
Deși faptele s-au petrecut în cursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia: Există o aplicație care îți spune timpul de așteptare la podul Giurgiu – Ruse

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială.
Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.
Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.
Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă…
Citește mai mult pe Alba24.ro