EVENIMENT
FOTO: Apar lacrimile operatorilor economici sancționați. Control sever la un mare mall din București

Produse expirate, vitrine murdare, gândaci și muște unde se vând prăjituri și pâine sau în spații de gătire, materii prime sau semipreparate fără eticheta cu elementele de identificare și multe alte nereguli au găsit comisarii ANPC la Mall Băneasa. Amenzile depășesc 180.000 de lei.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat miercuri Mall Băneasa București, pentru a verifica modul în care acestea respectă drepturile consumatorilor prevăzute de lege.
”În urma fiecărei acțiuni de control, apar lacrimile operatorilor economici sancționați. Ba pandemia, ba că plouă afară, ceva s-a întâmplat, iar ei nu au putut să se adune și să respecte legea și, automat, consumatorul. Mă gândeam să implementăm caselor de marcat o opțiune și să emită odată cu bonul fiscal și un șervețel de șters lacrimile pentru a le aduce aminte comercianților cât de mult încasează, dar de cheltuit pentru a-și întreține afacerea, nu prea cheltuie. În loc să caute scuze, mai bine ar căuta soluții de a ține lucrurile în ordine. Vor urma, pe rând, toate mallurile din București.
Poate învață unii de la alții, iar, împreună, să înțeleagă că cei care le aduc bani trebuie și respectați nu numai încasați”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.
FOTO: Apar lacrimile operatorilor economici sancționați. Control sever la un mare mall din București: amenzi
În urma controlului, au fost date amenzi de 187.000 lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 10 operatori economici, până la remedierea deficiențelor, verificările aflându-se în plină desfășurare.
FOTO: Apar lacrimile operatorilor economici sancționați. Control sever la un mare mall din București: nereguli
Conform unui comunicat remis joi de ANPC, Neregulile constatate de comisari au fost:
– Comercializarea unor produse cu data limită de consum depașită
– Utilizarea unor vitrine și agregate frigorifice, de expunere a mărfii și de depozitare, neigienizate, sub tăvile metalice aflându-se acumulari masive de praf, grăsime, zone de vopsea exfoliată și rugină.
– Prezenta insectelor (gândaci și muște), la raionul de comercializare a produselor de cofetarie și pâine sau în spații de gătire
– comercializarea de legume și fructe cu modificări organoleptice
– Deficiențe de etichetare la unele produse cosmetice
– Emiterea unor certificate de garanție completate eronat
– Utilizarea unor materii prime sau semipreparate fără eticheta cu elementele de identificare și caracterizare și cu data limită de consum
– Folosirea unor preparate finite calde păstrate in agregate frigorifice
– Colectarea reziduală realizată îin recipiente fără capac
– Utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, precum și a unor recipiente de plastic neigienizate corespunzător
– Folosirea unor electrocasnice profesionale (ex.: prăjitor de pâine), cu un grad avansat de uzură, cu rugină, resturi alimentare
– Utilizarea unor cântare de bucătărie neverificate și neomologate metrologic
– Lipsa din lista meniu a alergenilor și a ingredientelor care pot provoca intoleranțe
– Utilizarea unui spațiu de gătire neigienizat, cu pereți ciobiți, murdari, cu acumulare de materii organice în spațiile dintre aparatele de gătit și pereți, neechiparea adecavată a personalului din bucătărie
– Comercializarea înghețatei ambalate, fără nici un element de identificare, în stare decongelată, fără respectarea lanțului termic
– Nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor pe masa caldă, adică la minimum 60 grade Celsius
– Utilizarea unor vase de preparare neigienizate, cu strat gros de arsură, cu grad avansat de uzură
– Depozitarea unor produse direct pe paviment
– Folosirea unor ouă depozitate la temperatura mediului ambiant
– Deficiențe de etichetare la comercializarea bijuteriilor din metale prețioase (fără a avea pe etichetă trecut gramajul și fără a informa consumatorii în legatură cu natura și caracteristicile pietrelor)
– Nerespectarea condițiilor igienico – sanitare, în saloanele de frumusețe
– Lipsa traducerii în limba română
– Lipsa informațiilor și a emiterii formularelor de schimb valutar. MEDIAFAX

Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.
Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat de 73 de ani din Săsciori, reținut de polițiști. A încălcat un ordin de protecție și a condus fără carnet

Un bărbat de 73 de ani din Săsciori a fost reținut de poliție după ce a încălcat un ordin de protecție emis pe 3 aprilie 2025.
În aceeași zi, el a fost oprit în trafic pentru un control de rutină, iar polițiștii au descoperit că nu deținea permis de conducere, acesta fiind retras din motive medicale.
Potrivit IPJ Alba, în data de 7 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Percheziții la Ocna Mureș. Bărbat bănuit că ar fi cumpărat, depozitat și vândut țigări de contrabandă. Ce au descoperit polițiștii

Polițiștii din Alba au efectuat luni, 7 aprilie, trei percheziții domiciliare la un bărbat din Ocna Mureș bănuit de comercializarea produselor accizabile supuse marcării.
Potrivit IPJ Alba, la data de 7 aprilie 2025, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au efectuat 3 percheziții domiciliare, pe raza orașului Ocna Mureș, la o persoană bănuită de săvârșirea infracțiunii de deținerea de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră națională la Cluj. Centrul de tumori mamare al Institutului Oncologic, acreditat la Societatea Germană de Oncologie

Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” (IOCN) Cluj-Napoca a înregistrat o premieră națională, după ce a primit o recunoaștere la nivel international și a devenit primul centru din România acreditat de Societatea Germană de Oncologie.
Managerul IOCN, Cătălin Vlad, a declarat, marți, că centrul de tumori mamare din cadrul Institutului a îndeplinit toate criteriile de calitate ale cerințelor tehnice și medicale pentru programul de certificare ale centrelor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro