La aproape o lună de la înființarea primelor centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 în spitalele administrate de PMB, prin ASSMB, au fost evaluați 1.200 de pacienți COVID-19. În acest moment, în șapte din cele 19 spitale ale Primăriei Capitalei funcționează astfel de centre.
„Până în prezent, la aproape o lună de la înființarea primelor centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 în spitalele administrate de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, au fost evaluați 1.200 de pacienți COVID-19. În acest moment, în șapte din cele 19 spitale ale Primăriei Capitalei funcționează centre de evaluare COVID-19 – cu capacitatea totală de 43 de paturi pentru spitalizare de zi -, alte două unități sanitare derulând pregătiri pentru deschiderea unor centre similare în perioada următoare. În funcție de specificul fiecărui spital și de spațiul disponibil, centrele de evaluare au fost amenajate în interiorul unităților sanitare sau în containere special amenajate în acest scop, evident respectând toate măsurile de protecție în vigoare”, transmite Primăria Capitalei.
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 se pot prezenta la oricare centru de evaluare fără bilet de trimitere, doar pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau un test RT-PCR.
„Indiferent dacă au sau nu statutul de asigurat, pacienții beneficiază de o evaluare amănunțită a stării de sănătate și pot primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi. Se diminuează astfel presiunea asupra sistemului sanitar, iar pacienților COVID-19 care prezintă anumiți factori de risc le este asigurat un acces rapid și eficient la serviciile medicale necesare.
În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, tensiunea, și îi sunt evaluate simptomele. Există și posibilitatea unei evaluări imagistice, pentru a vedea dacă există afectare pulmonară. De asemenea, se procedează la identificarea factorilor de risc și la evaluarea antecedentelor personale patologice ale pacientului. După parcurgerea acestor pași, medicul va stabili schema de tratament, în centrele de evaluare putând fi prescrise inclusiv antivirale”, potrivit comunicatului de presă.
Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita în această perioadă bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Sprijinul financiar se acordă în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, relatează alba24.ro.
Meteorologii au emis deja prognoza pentru această lună. Deficitul de precipitaţii din primele două săptămâni din această lună va fi urmat de o revenire la normal a ploilor în a doua jumătate a lui noiembrie, relatează mediafax.ro.
Săptămâna 4 – 11 noiembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.
Peste 50 de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână, a anunțat IJP Botoșani.
Polițiștii botoșăneni au transmis astăzi că de la începutul săptămânii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la aproximativ 200 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.
Astfel, în această perioadă, au fost organizate 11 acțiuni punctuale, atât pentru prevenirea accidentelor rutiere, cât și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.