EVENIMENT
FOTO: Aproximativ 11.500 de refugiați au fost consiliați la punctul din Gara de Nord

Primăria Capitalei prezintă un bilanț succint al sprijinul acordat refugiaților din Ucraina: „Oameni, nu statistici. Povești de viață, mâini de ajutor întinse, asistenți sociali dedicați, voluntari, sute de tone de ajutoare strânse de oameni de bine”.
„Oameni, nu statistici. Povești de viață, mâini de ajutor întinse, asistenți sociali dedicați, voluntari, sute de tone de ajutoare strânse de oameni de bine, zeci de mii de porții de mâncare caldă, oameni de bine care ațipesc frânți de oboseală pe scaune, refugiați întâmpinați cu o vorbă bună în orice limbă pot înțelege, solidaritate, umanitate, înțelegere, sacrificiu”, se arată într-o postare pe Facebook a Primăriei Capitalei.
Astfel, potrivit bilanțului PMB, aproximativ 11.500 refugiați au fost consiliați și ajutați la Punctul de Informare şi Coordonare care funcţionează non-stop la Gara de Nord.
În prezent, în centrele PMB sunt cazate 177 de persoane
„În prezent, în centrele PMB sunt cazate 177 de persoane. 942 de refugiați ucraineni, din care aproximativ jumătate copii, au fost cazați în centrele PMB, până în prezent. 88 de animale de companie cazate împreună cu familiile refugiate. 2.000 de paturi de campanie, 200 de mese și 1.500 de scaune în spațiul de 15.000 mp amenajat de PMB, prin DGASMB, la Romexpo.
177 de tone de produse donate de bucureșteni la Centrul de Colectare a donațiilor deschis de Proedus la Arena Națională și în cele 2 centre ale DGASMB: Centrul Bebe de Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu) şi Centrul de Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, sectorul 1). Peste 12.400 de sendvișuri și aproximativ 10.000 de porții de mâncare/hrană caldă distribuite de DGASMB la Gara de Nord, la aeroportul Otopeni, în fața Ambasadei Ucrainei în România. În toate locațiile, persoanele refugiate din Ucraina au la dispoziție apă, cafea, ceaiuri, dulciuri, lapte praf pentru bebeluși, biberoane, suzete, căciuli, mănuși, fulare.
Două centre de zi destinate copiilor aflați în situații deosebite, deschise de Primăria Capitalei
Două centre de zi destinate copiilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, deschise de Primăria Capitalei, prin DGASMB, în colaborare cu Fundația Romanian Angel Appeal (Centrele sunt situate pe strada Turnu Măgurele nr. 17 A, sector 4 și pe Șoseaua Ștefan Cel Mare nr. 1, sector 1, cu programul de funcționare în intervalul 10.00-17.00). 70 de copii au accesat, până în prezent, serviciile celor 2 centre de zi, desfășurând activități zilnice care constau în lecții alături de profesori din Odesa (tot refugiați), recreere, jocuri specifice vârstelor etc.
Un spațiu de joacă pentru copiii ucraineni deschis de DGASMB în parteneriat cu ”Salvați Copiii România” la Gara de Nord și două numere de telefon unde pot suna persoanele interesate să sprijine cetățenii ucraineni care se află în București: 021 9524 și 021.414.44.94 – call-center permanent pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, aflați în municipiul București și județul Ilfov, pus la dispoziție de Instituția Prefectului Municipiului București”, potrivit postării PMB.
(sursa: Mediafax)
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Bucureşti
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.
Programele de studii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.
Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.
Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția
Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal și ploi frecvente până la începutul lunii iunie

Vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului la Cluj, arată meteorologii, care au făcut o estimare pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru perioada 19 mai – 1 iunie 2025.
De asemenea, nu scăpăm de ploi până la finalul lunii.
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal
Astfel, potrivit estimărilor meteorologilor, la începutul intervalului, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 14 și 18 grade Celsius, în timp…
Citește mai mult pe Cluj24.ro