EVENIMENT
FOTO: Ard 20 de hectare de pădure în județul Hunedoara. Intervin și pompierii din Alba
Pompierii din Hunedoara și Alba, alături de pădurari, acționează pentru stingerea a două incendii la fond forestier izbucnite în nordul și sudul județului Hunedoara. Ard aproximativ 15 hectare de pădure de foioase și rășinoase la granița Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina și alte cinci hectare în zona Buceș – Vulcan.
Pompierii Detașamentului Petroșani, lucrători ai Ocolului Silvic Pui și jandarmi hunedoreni acționează în pădurea aflată pe teritoriul satului Petros, la granița Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, pentru stingerea unui incendiu ce a afectat litiera și vegetația de la baza pădurii, a anunțat ISU Hunedoara. Pentru stabilirea întregii arii afectate de incendiu, un avion al Aeroclubului Săulești a survolat zona. S-a constatat că că arderea se manifestă pe aproximativ 15 hectare de pădure de foioase și rășinoase.
Cei 12 pompieri, 8 lucrători silvici și 2 jandarmi au început acțiunea de stingere după ce au parcurs un traseu anevoios și solicitant până la locul în care se dezvolta arderea. Echipele de intervenție depun eforturi pentru limitarea propagării incendiului prin realizarea unor cordoane de izolare a arderii constând în îndepărtarea vegetației combustibile și înăbușirea focarelor.
Incendiul de pădure din nordul județului Hunedoara se manifestă pe aproximativ 5 hectare de lăstăriș și doborâturi dintr-o pădure de foioase și rășinoase din zona Buceș – Vulcan.
O echipă de 9 pompieri a Stației Brad este implicată în stingerea arderii. Pompierii au ajuns la locul în care se dezvoltă incendiul după mai multe zeci de minute de mers pe jos prin zona împădurită. În ajutorul lor au venit și pompierii din Alba, un ofițer și 11 subofițeri, care acționează cu două autospeciale de intervenție cu capacitate mărită de trecere, alături de reprezentanți ai Ocolului Silvic Abrud, SVSU Abrud și SVSU Ciuruleasa, scrie Alba24.ro.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara face apel la cetăţeni în vederea respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor:
Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;
La arderea miriştilor:
a) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
b) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
c) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
d) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, iar în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
a) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
b) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
c) supravegherea permanentă a arderii;
d) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;
Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora;
În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;
Deţinătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populaţia şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;
Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000 – 2500 de lei.
sursă foto: ISU Hunedoara
EVENIMENT
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024, ora 10.00 în Alba, de 5,80%. Situația în județ pe municipii și orașe
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Peste 17.000 de persoane au mers la vot până la ora 10.00 în județul Alba. Prezeța la vot în țară este de 7,20%, iar în Alba de 5,80%.
Secțiile de vot sunt deschise până la ora 21.00. Programul de vot poate fi prelungit până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EURO a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Contracție economică mai severă în ce două mari economii din UE
Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a sprijini economia zonei euro, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Moneda unică europeană a pierdut peste 1%, ajungând la 1,0335 dolari, cel mai jos nivel înregistrat din noiembrie 2022. Aceasta a urmat publicării unor date care arată o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României. Mandatul acestuia este de cinci ani. Votul a început în 24 noiembrie la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Start în forță la alegerile prezidențiale: 40.000 de români au votat în primele minute
România își alege astăzi viitorul președinte, iar interesul cetățenilor s-a văzut încă de la primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro