Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Astronomii au identificat o gaură neagră considerată ”veriga lipsă” în înţelegerea acestor regiuni din spaţiu

Publicat

gaura

O echipă de oameni de ştiinţă a detectat o gaură neagră de dimensiuni medii – considerată „veriga lipsă” în procesul de înţelegere a acestor brute cereşti – care a eviscerat o stea nefericită, ce s-a apropiat prea mult, relatează miercuri Reuters.

Cu ajutorul datelor obţinute de la telescopul spaţial Hubble şi a două observatoare cu raze X, cercetătorii au stabilit că această gaură neagră are o masă de peste 50.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 740 de milioane de ani-lumină de Pământ, într-o galaxie pitică, care conţine mult mai puţine stele în comparaţie cu galaxia noastră, Calea Lactee.

Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense cu forţe gravitaţionale atât de puternice încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

Acesta este una dintre puţinele găuri negre cu „masă intermediară” identificate până în prezent, mult mai mică decât găurile negre supermasive din centrul galaxiilor mari, dar cu mult mai mare în comparaţie cu aşa-numitele găuri negre de masă stelară, formate prin colapsul stelelor masive.

gaura

A cosmic homicide in action, with a wayward star being shredded by the intense gravitational pull of a black hole that contains tens of thousands of solar masses in an artist’s impression obtained by Reuters April 2, 2020. NASA-ESA/D. Player/Handout via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

„Am confirmat că un obiect pe care l-am descoperit iniţial în 2010 este, într-adevăr, o gaură neagră cu masă intermediară care a sfâşiat şi înghiţit o stea aflată în trecere”, a declarat astrofiziciana Natalie Webb de la Universitatea din Toulouse, coautoare a studiului publicat săptămâna aceasta în Astrophysical Journal Letters.

Se estimează că steaua a avut aproximativ o treime din masa soarelui, a precizat Webb.

Potrivit specialistei, oamenii de ştiinţă caută de patru decenii găuri negre cu mase intermediare şi în prezent sunt cunoscute mai puţin de zece exemple, deşi este posibil să existe mai multe.

„Aşadar, găsirea unuia noi este foarte semnificativă. De asemenea, înghiţirea unei stele de către o gaură neagră se întâmpla, în medie, doar o dată la circa 10.000 de ani în oricare galaxie, aşadar acestea sunt evenimente rare”, a explicat Webb.

Gaura neagră supermasivă din centrul Caii Lactee este de 4 milioane de ori mai mare decât Soarele şi se află la 26.000 de ani lumină de Pământ.

Cea mai apropiată gaură neagră de masă stelară se află la aproximativ 6.000 de ani lumină de planeta noastră.

Un an lumină este distanţa parcursă de lumină într-un an, adică 9,5 trilioane de kilometri.

În opinia lui Webb, găurile negre de masă intermediară reprezintă „veriga lipsă” în procesul de înţelegere a tipurilor de găuri negre.

Oamenii de ştiinţă ştiu cum s-au format găurile negre de masă stelară – cu masa de aproximativ trei până la o sută de ori mai mare decât cea a soarelui nostru – însă nu şi cum au apărut găurile negre de masă intermediară. Ei bănuiesc însă că găurile negre de masă stelară au apărut din cele de dimensiuni medii. „Negăsind astfel de obiecte era imposibil de validat această teorie”, a spus Webb.

Găurile negre cu masă intermediară au rămas evazive.

„Cea mai bună explicaţie este aceea că ele sunt prezente în special într-un mediu lipsit de gaz, găurile negre fiind astfel private de materie de consumat şi emiţând mai puţine radiaţii – ceea ce le face extrem de dificil de reperat”, a notat astronomul Dacheng Lin de la Universitatea din New Hampshire, autor principal al studiului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Publicat

whatsapp image 2025 04 01 at 13.13.18.jpeg

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.

„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Perdelele: mai mult decât un simplu accesoriu de decor (P)

Publicat

perdelele: mai mult decât un simplu accesoriu de decor (p)

Atunci când vine vorba de amenajarea interioară, perdelele sunt adesea neglijate, retrogradate la statutul de element decorativ secundar, lipsit de importanță majoră. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Perdelele sunt, de fapt, adevărații eroi necântați ai designului interior, capabili să transforme radical aspectul, senzația și funcționalitatea unui spațiu.

Ele nu doar îmbracă ferestrele, ci dau viață camerelor, aducând echilibru între estetică și utilitate….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tratamente stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, din aprilie

Publicat

prima săptămână din octombrie, dedicată prevenției gripei. de ce este

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot primi servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice gratuite, de la 1 aprilie.

Tratamentele stomatologice gratuite au fost adăugate pe lista serviciilor de sănătate de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist prin Legea nr. 405/2023, care a modificat Legea nr. 151/2010.

Prin noul ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și CNAS, sunt stabilite…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe