EVENIMENT
FOTO: Astronomii au identificat o gaură neagră considerată ”veriga lipsă” în înţelegerea acestor regiuni din spaţiu

O echipă de oameni de ştiinţă a detectat o gaură neagră de dimensiuni medii – considerată „veriga lipsă” în procesul de înţelegere a acestor brute cereşti – care a eviscerat o stea nefericită, ce s-a apropiat prea mult, relatează miercuri Reuters.
Cu ajutorul datelor obţinute de la telescopul spaţial Hubble şi a două observatoare cu raze X, cercetătorii au stabilit că această gaură neagră are o masă de peste 50.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 740 de milioane de ani-lumină de Pământ, într-o galaxie pitică, care conţine mult mai puţine stele în comparaţie cu galaxia noastră, Calea Lactee.
Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense cu forţe gravitaţionale atât de puternice încât nici măcar lumina nu poate scăpa.
Acesta este una dintre puţinele găuri negre cu „masă intermediară” identificate până în prezent, mult mai mică decât găurile negre supermasive din centrul galaxiilor mari, dar cu mult mai mare în comparaţie cu aşa-numitele găuri negre de masă stelară, formate prin colapsul stelelor masive.

A cosmic homicide in action, with a wayward star being shredded by the intense gravitational pull of a black hole that contains tens of thousands of solar masses in an artist’s impression obtained by Reuters April 2, 2020. NASA-ESA/D. Player/Handout via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY
„Am confirmat că un obiect pe care l-am descoperit iniţial în 2010 este, într-adevăr, o gaură neagră cu masă intermediară care a sfâşiat şi înghiţit o stea aflată în trecere”, a declarat astrofiziciana Natalie Webb de la Universitatea din Toulouse, coautoare a studiului publicat săptămâna aceasta în Astrophysical Journal Letters.
Se estimează că steaua a avut aproximativ o treime din masa soarelui, a precizat Webb.
Potrivit specialistei, oamenii de ştiinţă caută de patru decenii găuri negre cu mase intermediare şi în prezent sunt cunoscute mai puţin de zece exemple, deşi este posibil să existe mai multe.
„Aşadar, găsirea unuia noi este foarte semnificativă. De asemenea, înghiţirea unei stele de către o gaură neagră se întâmpla, în medie, doar o dată la circa 10.000 de ani în oricare galaxie, aşadar acestea sunt evenimente rare”, a explicat Webb.
Gaura neagră supermasivă din centrul Caii Lactee este de 4 milioane de ori mai mare decât Soarele şi se află la 26.000 de ani lumină de Pământ.
Cea mai apropiată gaură neagră de masă stelară se află la aproximativ 6.000 de ani lumină de planeta noastră.
Un an lumină este distanţa parcursă de lumină într-un an, adică 9,5 trilioane de kilometri.
În opinia lui Webb, găurile negre de masă intermediară reprezintă „veriga lipsă” în procesul de înţelegere a tipurilor de găuri negre.
Oamenii de ştiinţă ştiu cum s-au format găurile negre de masă stelară – cu masa de aproximativ trei până la o sută de ori mai mare decât cea a soarelui nostru – însă nu şi cum au apărut găurile negre de masă intermediară. Ei bănuiesc însă că găurile negre de masă stelară au apărut din cele de dimensiuni medii. „Negăsind astfel de obiecte era imposibil de validat această teorie”, a spus Webb.
Găurile negre cu masă intermediară au rămas evazive.
„Cea mai bună explicaţie este aceea că ele sunt prezente în special într-un mediu lipsit de gaz, găurile negre fiind astfel private de materie de consumat şi emiţând mai puţine radiaţii – ceea ce le face extrem de dificil de reperat”, a notat astronomul Dacheng Lin de la Universitatea din New Hampshire, autor principal al studiului. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO: Transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina

Transapuseana se impune ca una dintre cele mai spectaculoase destinații noi de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina, alături de familie sau prieteni. Acest drum poate fi o adevărată experiență vizuală care îți transformă o plimbare obișnuită într-o călătorie de neuitat prin inima Munților Apuseni.
Transapuseana se desfășoară pe aproximativ 78 de kilometri, de la Aiud, până în zona Abrudului.
Drumul serpuiește printre coline și urcă pe creastă,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu,antrenorul CFR, înainte de Supercupa României: Venim să câștigăm. E mai mult decât un trofeu, e un impuls uriaș

Supercupa României, programată astăzi, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București, aduce față în față campioana FCSB și câștigătoarea Cupei, CFR Cluj.
Antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, transmite un mesaj clar și anume că echipa sa vrea trofeul, chiar dacă lipsesc cinci jucători importanți.
“Venim să câștigăm, chiar și fără cinci jucători-cheie”
„Avem un lot numeros și valoros. Cine intră pe teren va da totul. Supercupa e mai mult…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de Weekend 5-6 Iulie. Energie cosmică și noi începuturi sub semnul planetei Venus

Horoscop de Weekend 5-6 Iulie: Weekendul care vine aduce cu sine o energie specială, marcată de influențele planetare care ne îndeamnă să ne reconectăm cu noi înșine și cu cei dragi.
Luna în tranziție creează un climat propice pentru reflecție și planificare, în timp ce Venus continuă să ne ghideze în relațiile interpersonale.
Este momentul perfect pentru a ne lua o pauză de la agitația săptămânii și a ne concentra asupra lucrurilor care cu adevărat contează.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.
Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…
Citește mai mult pe Alba24.ro