EVENIMENT
FOTO: Bebeluș născut prematur, adus cu elicopterul SMURD la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din Capitală

Un nou-născut prematur, în vârstă de trei luni, a fost adus cu un elicopter SMURD de la Constanța la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” București, pentru continuarea investigațiilor medicale.
„O nouă intervenție pentru salvarea unui nou-născut.
În urmă cu puțin timp, un elicopter SMURD al Inspectoratului General de Aviație al MAI care a decolat de la Constanța, a aterizat la București. Misiunea de salvare a presupus preluarea unui nou-născut prematur, în vârstă de trei luni, de la secția de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și transportarea, pe cale aeriană, la București”, anunță Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Bebelușul a fost preluat de o echipă medicală formată din doi medici, asistent medical și doi paramedici-pompieri și transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” București pentru continuarea investigațiilor medicale.
„Misiunile de acest tip sunt un alt exemplu concret de funcționare a sistemului integrat de urgență”, încheie DSU.

Conform rezultatelor unui studiu, 62% dintre utilizatorii români au declarat că au experimentat forme de cultură offline după ce au descoperit TikTok, cum ar fi vizionarea unui film la cinema, cumpărarea de cărți sau participarea la expoziții. Această cifră este cu 4 procente mai mare decât media europeană.
Un studiu recent realizat de Ipsos, arată că 87% dintre utilizatorii români ai TikTok au învățat ceva nou pe platformă, în timp ce 66% au creat ceva inspirat de ceea ce au văzut pe platformă (comparativ cu 62% media europeană).
Acestea sunt o parte dintre concluziile prezentate în Unlocking Culture in Europe, un raport realizat de Ipsos pentru 8 țări europene, printre care și România, care analizează modul în care TikTok permite utilizatorilor europeni (inclusiv români) accesul și participarea la diferite forme culturale și crearea unor noi comunități.
Conform acestuia, 75% dintre utilizatorii TikTok din România (69% dintre utilizatorii TikTok din Europa) au declarat că platforma îi ajută să se exprime liber și să-și împărtășească pasiunea pentru diverse forme de cultură, de la muzică și pictură până la noi preparate culinare locale sau modă.
TikTok este, de asemenea, o platformă care ajută utilizatorii să descopere conținut cultural.
Studiu: Utilizatorii români de TikTok explorează mai mult cultura offline. TikTok le permite artiștilor să găsească noi audiențe și utilizatori pentru a descoperi diferite expresii culturale
Un procent relevant (70%) de utilizatori români (59% media UE) a declarat că TikTok oferă acces la experiențe pe care altfel nu le-ar putea avea în lumea reală.
TikTok le permite artiștilor să găsească noi audiențe și utilizatori pentru a descoperi diferite expresii culturale, în special forme culturale mai tradiționale.
Realizatorii sondajului susțin că prezența pe TikTok a permis muzeelor, precum Uffizi Gallery (IT), National Del Prado Museum (ES), Rijksmuseum (NL), dar și celor mai mari festivaluri culturale din România, precum TIFF și FITS, să rămână conectate cu publicul și să atragă noi audiențe, folosind instrumentele TikTok pentru a găsi modalități noi și inovatoare de a-și prezenta activitățile.
În plus, pentru a marca Ziua Națională a Lecturii în România, TikTok a lansat hashtag-ul oficial #ZiuaLecturii, unde românii sunt încurajați să împărtășească cum i-a influențat cititul, inspirând și mai multe persoane să descopere pasiunea pentru citit.
Pentru a încuraja alți oameni să se alăture inițiativei și pentru a-i inspira să se bucure de literatură, TikTok a lucrat cu o serie de creatori îndrăgiți din România, inclusiv creatori care și-au construit o comunitate pe platformă datorită conținutului dedicat cărților.
Studiu: Utilizatorii români de TikTok explorează mai mult cultura offline. Unul din doi utilizatori români consideră că TikTok aduce oamenii mai aproape,
Din dorința de a susține comunitățile locale și a oferi experiențe autentice, TikTok anunță parteneriatul cu Romanian Creative Week, care are loc în perioada 19-28 mai la Iași, prin care comunitatea TikTok va fi încurajată să intre în universul RCW.
Aici, pasionații de modă și artă de pe platformă vor avea oportunitatea să urmărească show-urile de pe catwalk-ul din Iași și să descopere creațiile designerilor consacrați și emergenți care vor lua parte la ediția de anul acesta a Romanian Fashion Week.
Creatorii vor continua să inspire comunitatea și îi vor conduce pe iubitorii de fashion de pe TikTok în culisele show-urilor de modă, oferindu-le astfel acces pentru prima dată la conținut exclusiv din spatele scenei.
De asemenea, potrivit studiului, unul din doi utilizatori români consideră că TikTok aduce oamenii mai aproape, în timp ce 63% consideră că platforma îi ajută să înțeleagă mai bine ce fac alții și cum trăiesc.
Raportul, comandat de TikTok companiei globale de cercetare de piață Ipsos, se bazează pe rezultatele unui sondaj efectuat pe 8.000 de utilizatori TikTok din opt țări ale Uniunii Europene: Belgia, Germania, Franța, Italia, Polonia, România, Spania și Suedia.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Palatul Parlamentului îşi deschide porţile pe 1 iunie: Copiii şi însoţitorii lor îl vor putea vizita gratuit

Pe data de 1 iunie, Camera Deputaților organizează evenimentul „Porți deschise pentru copii”. În cadrul acestui eveniment, copiii și însoțitorii lor vor avea ocazia de a vizita gratuit Palatul Parlamentului, de a participa la diverse activități și de a explora mai multe săli, inclusiv biroul președintelui Camerei Deputaților și sala de plen.
„Camera Deputaţilor îşi deschide porţile joi, 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului. Între orele 10.00 – 17.00, instituţia va putea fi vizitată, în regim de gratuitate, de copii şi însoţitorii acestora, accesul fiind permis pe la intrarea C1, nivel P, cu un flux de vizitare continuu (acces prin Bulevardul Naţiunile Unite).
Cei interesaţi vor avea posibilitatea să vadă sălile în care se desfăşoară activitatea parlamentară, respectiv <I.I.C. Brătianu>, <Take Ionescu>, <Unirii>, <Al. I. Cuza>, <I.G. Duca>, <Mihai Viteazul>, Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala de plen şi <C.A Rosetti>”, potrivit unui comunicat de presă.
Palatul Parlamentului îşi deschide porţile pe 1 iunie. Jocuri quiz, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie şi vor fi prezentaţi cai şi câini
Camera Deputaţilor anunţă că, la fel ca la ediţiile trecut, copiii vor putea participa la o serie de momente distractive şi educative, organizate împreună cu mai multe instituţii partenere ale Camerei Deputaţilor, care vor include spectacole de teatru, întâlniri cu personaje din lumea desenelor animate, spectacol de magie, baloane colorate, jocuri interactive şi cabină foto, animatori pe picioroange, prezentarea de echipamente şi tehnică militară (survol elicopter, elicopter în expoziţie statică, motociclete, simulatoare de zbor şi căşti VR, luptători echipaţi – paraşutişti, piloţi, scafandri, etc.), prezentarea fanfarei militare, expoziţie de tradiţii militare, jocuri de baschet, handbal, badminton, partide de tenis de masă, volei, rugby şi şah, precum şi demonstraţii de scrimă.
De asemenea, vor fi organizate jocuri quiz, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie şi vor fi prezentaţi cai şi câini.
„Prima ediţie a evenimentului <Porţi deschise pentru copii> a avut loc în 2007.
Acţiunea a devenit, deja, o tradiţie prin care Camera Deputaţilor marchează Ziua Internaţională a Copilului şi oferă vizitatorilor ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai importante instituţii ale statului”, se menţionează în finalul comunicatului.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
FOTO: Bunuri de lux, în valoare de circa 8 milioane de euro, susceptibile a fi contrafăcute, descoperite în Vama Calafat

Polițiștii din Punctul de Trecere a Frontierei Calafat au descoperit zeci de mii de bunuri de lux, în valoare de aproape 8 milioane de euro, care sunt susceptibile de a fi contrafăcute.
În Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean bulgar, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria.
Conform documentelor prezentate, şoferul transporta marfă în regim de coletărie, pe ruta Grecia –Ungaria.
Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conţineau articole de îmbrăcăminte şi marochinărie.
În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea totală de 21.510 articole de îmbrăcăminte şi marochinărie, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.
Şoferul autocamionului a declarat ca bunurile îi aparţin.
Bunurile, în valoare de 38.159.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră în vederea continuării cercetărilor.
În prezent, faţă de şoferul bulgari se efectuează cercetări, pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluţii legale prin unitatea de parchet.
Sursa: MediaFax

Două persoane au fost rănite, duminică după-amiază într-un accident rutier produs în Strehaia, județul Mehedinți.
Potrivit ISU Mehedinți, duminică după-amiază, două echipaje de pompieri din cadrul Stației Strehaia au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier, produs pe raza orașului Strehaia.
La locul evenimentul, a fost mobilizat și un echipaj SAJ.
În accident a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă.
Pompierii au acționat pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la autoturismul implicat în accident, concomitent cu acordarea primului ajutor medical victimelor.
Două persoane, conștiente și cooperante, au primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD și echipajul SAJ, acestea suferind poli-traumatisme, ulterior fiind transportate la spital.