EVENIMENT
FOTO: Camera de control a Reactorului 4 de la Cernobâl, deschisă pentru vizite… de câte 5 minute

Turiştii au de acum acces în camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, însă curioşii nu pot intra decât purtând echipament de protecţie şi nu pot sta mai mult de 5 minute, transmite vineri Live Science.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod oficial Cernobâlul drept o atracţie turistică încă din luna iunie, cu ocazia inaugurării unui „clopot” gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior. Însă acest oraş fantomă din Ucraina devenise de mai mult timp o destinaţie pentru turiştii curajoşi – părţi din oraş fiind accesibile de mai bine de 10 ani. În luna mai rezervările pentru tururi turistice ale oraşului au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO cu acelaşi nume, care tratează circumstanţele producerii acestui dezastru şi lupta pentru stoparea contaminării şi izolarea reactorului distrus.
Însă Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepţia celor câţiva cercetători şi lucrători de decontaminare care îl mai vizitau. Acum, companiile turistice care oferă tururi ale Cernobâlului au confirmat faptul că se poate vizita chiar şi camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.
Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Ea se află sub noul clopot de beton instalat recent, dar în exteriorul sarcofagului originar, conform publicaţiei britanice The Telegraph.
Nivelul radiaţiilor din această incintă este de 40.000 de ori (!) mai mare decât cel normal. Turiştii care se înscriu să viziteze camera de control vor trebui să poarte echipament de protecţie şi nu vor putea rămâne înăuntru mai mult de 5 minute. După vizită, turiştii vor trebui să treacă prin nişte teste radiologice pentru a se măsura nivelul radiaţiilor la care au fost expuşi.
Această măsură este tipică pentru turiştii care ajung la Cernobâl. Ei trebuie să treacă prin puncte de control al radiaţiilor atât la intrare, cât şi undeva la mijlocul traseului prin Cernobâl şi apoi la încheierea vizitei. De asemenea, vizitele la Cernobâl nu se fac decât în cadru organizat, turiştii neavând voie să se aventureze în oraşul fantomă pe cont propriu. AGERPRES

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca anunță că, în urma, a lucrărilor edilitar gospodaresti efectuate de catre Nord Conforest SA, in perioada 20.05. – 30.06.2025 in P-ta 14 Iulie cu inchiderea circulatiei auto pe latura sudica si estica, se suspenda temporar, pe perioada lucrarilor, statia Sigismunt Toduta pentru linia 30 de autobuze.
Statia va fi relocata provizoriu pe latura vestica a P-tei 14 Iulie.
Lucrările de modernizare în zona Pieței 14 Iulie au început…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.
După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.
Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic
În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.
Programele de studii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro